(FOTO) Otok Rab ima nešto jako fora! “Godišnji” će vas oduševiti! Ako ste na Rabu, nemojte ovo propustiti

646


U ponedjeljak 11. rujna u Galeriji Rab u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Rab otvorena je samostalna izložba „Godišnji“ akademske umjetnice Marine Ćorić. Prema riječima kustosice izložbe Sonje Švec Španjol, nakon premijernog predstavljanja u Prelogu prošle godine, ciklus „Godišnji“ predstavljen je u svom autohtonom okruženju – na moru. Umjetnica se predstavila recentnim radovima nastalim u tehnici akrila na papiru. Na otvorenju je voditeljica Galerije Rab Barbara Marelić pozdravila sveprisutne te izrazila zadovoljstvo da upravo u rujnu, kada je najljepše boraviti na moru, Galerija Rab predstavlja ciklus „Godišnji“ produžujući još malo ljetno ozračje. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako je umjetnica Marina Ćorić intuitivno prepoznala i osjetila pravi trenutak za stilski i tematski odmak od dosadašnjih slikarskih radova te je iznjedrila posve svjež, vedar i neposredan ciklus radova čiji naziv aludira, kako sâma umjetnica kaže, na njezin „odmor“ od nje same tj. teme autoportreta i njezinog dosadašnjeg stila, ali i doslovno vizualizira (ne)aktivnosti na godišnjem odmoru. U ciklusu „Godišnji“ Marina Ćorić objedinila je različite generacije i aktivnosti kojima se bavimo na godišnjem odmoru. Ciklus karakterizira retro nota ljetovanja kakva pamtimo posljednjih 30-ak a možda i više godina, posebice kroz prisutnost motiva Jadrolinije, pedalina ili gospođa koje stoje u plićaku i razgovaraju. Prisutni su i kadrovi aktualnih morskih aktivnosti kao što je igra na napuhanim igralištima na vodi za djecu ili SUPanje odnosno veslanje na dasci koje je vrlo popularno posljednjih nekoliko godina. Marina Ćorić je svojim recentnim radovima ukazala da je odmor podjednako bitan koliko i rad, a ciklus “Godišnji” potvrdio je kako su naizgled mali i beznačajni isječci iz života upravo ti koji zorno oslikavaju sâm život. Umjetnica Marina Ćorić zahvalila se organizatorima na divnoj suradnji te posjetiteljima na dolasku nadodajući kako je ovo drugi put da posjećuje Rab ove godine i da joj se izuzetno svidio, pa možda proširi svoj ciklus „Godišnji“ s kadrovima zabilježenim upravo na otoku Rabu. Posjetitelji, kako domaći tako i stranci, s velikom su znatiželjom i interesom za pojedine radove razgledali izložbu i porazgovarali s umjetnicom.

Izložba u Galeriji Rab ostaje otvorena do 28. rujna 2023.

O umjetnici:


Marina Ćorić rođena je 1987. godine u Zadru, gdje je završila svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti Široki Brijeg pri Sveučilištu u Mostaru 2021. godine, te je 2017. diplomirala kao magistra slikarstva i profesorica likovne kulture.

U svojem stvaralaštvu nije ograničena na jedan medij, pa se podjednako bavi slikarstvom, fotografijom, ilustracijom, a recentnih godina povremeno i videom. Što se motiva tiče, najveću važnost pridaje portretu tj. autoportretu kao „intimnom dnevniku“ koji pruža najveću slobodu izražavanja, eksperimentiranja, glume, ali i iskrene interakcije sa samom sobom i publikom.

Svoje radove je izlagala je na nizu grupnih i samostalnih izložbi, prvenstveno u regiji, ali i u inozemstvu. Osim kroz izložbe, umjetnički djeluje i kroz sudjelovanje u međunarodnim projektima, likovnim radionicama i likovnim kolonijama. Za svoje radove je i nagrađivana u regiji, te su neki od njih i objavljeni u časopisima i knjigama.

FOTO: Ivo Šubić

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.