Ovaj frajer stiže u Zagreb, a razlog je fakat poseban

747


Velika svjetska turneja opere Orfej Antonia Porpore izvest će se prvi put nakon 300 godina

Zvijezda talijanskog baroka, kontratenor Raffaele Pe u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo nastupit će 24. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu svjetske turneje s operom Orfej. Gostovanje ove izvanredne barokne opere skladatelja Antonia Porpore nastalo je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Koncertnom izvedbom opere ravnat će koncertna majstorica Anais Chen a upravo ova opera izvest će se u zagrebačkom HNK prvi put nakon skoro 300 godina od njezina nastanka.

Porporin Orfej prvi put je izveden 1736. kada jedan od najvećih pjevača 18 stoljeća ali i svih vremena – Farinelli, odlučuje privesti kraju svoju glazbenu karijeru u Londonu uz posljednju svečanu izvedbu. Farinelli  je za tu prigodu pozvao svog prijatelja skladatelja Porporu koji je trebao u djelo namijenjeno toj izvedbi, uz svoju originalnu glazbu, uključiti njegove najdraže skladbe iz opera koje je kroz karijeru izvodio. Bila je to njegova oproštajna opera nakon koje se Farinelli povlači s pozornice na vrhuncu slave te nastavlja pjevati ekskluzivno za španjolskog kralja Filipa V.

Farinelli je bio najpoznatiji pjevač svojega stoljeća i jedan od najvećih pjevača svih vremena. Zabilježeno je da je raspon njegova glasa pokrivao više od tri i pol oktave a tvrdi se i da je mogao proizvesti 250 tonova na jednom dahu i zadržati ton više od jedne minute.

Svjetska praizvedba opere Orfej bit će izvedena u Beču 22. siječnja te će druga izvedba koncerta biti upravo u Zagrebu nakon kojeg Raffaele Pe & La Lira di Orfeo odlaze u druge gradove na svjetsku turneju.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.