Upoznajte Katarinu iz Ozlja! Vratila se u rodnu kuću i stvorila jedinstven proizvod

4866


Upoznajte gazdaricu Katarinu iz Ozlja i njezin ekološki Mili mali česen

Češnjak ili u narodu zvan bijeli luk, sadrži više od 200 bioloških aktivnih tvari s time da se većina nalazi u lukovici koja se kad je češnjak zreo sastoji od 15-tak češnjeva. Svaki od njih bogat je eteričnim uljima, vitaminima A, B1, B2 i C  te mineralima kao što su jod, sumpor, kalij, željezo,  kalcij, fosfor, selen, ali i enzimima, aminokiselinama i alicinom-organskim spojem koji ubija gljivice i bakterije. Da bi pokazao svoju blagodat, češnjak mora biti svjež i proizveden u skladu s prirodom. To ćete naučiti čim dođete na Mili mali imanje Katarine Šoštar Meserko, koje se nalazi u Zajačkom selu, svega par kilometara udaljenom od centra Ozlja. Tik uz put, nalazi se Katarinina rodna kuća iz koje puca pogled na polja na kojima raste ova posebna biljka. U toj je kući odrasla s roditeljima i dvije sestre. Iz Ozlja je kao mlada žena odselila u Sloveniju, udala se za poznatog slovenskog pisca Bojana Maserka s kojim je stvorila mnogobrojno i vrijedno knjižno bogatstvo, a  kad su djeca odrasla (sin Tadej i kćer Vanja) ova vitalna žena se odlučila iz Slovenije vratiti u svoju rodnu kuću, te u njoj živjeti obrađujući zemlju svojih pokojnih roditelja te stvarajući jedinstven brend – Mili mali česen

  “Kad sam se odlučila posvetiti zemlji i proizvesti nešto što će koristiti svima, pitali su me mnogi zašto baš češnjak. Odgovor je vrlo jednostavan – kod češnjaka se nikad ne zamaraš studijama što točno čini u tvojem tijelu. Možeš biti jednostavno bez brige da je češnjak tvoj neminovni životni suputnik. Slobodno se prepustiš njegovoj moći i uživaš. Kao najpopularnija ljekovita biljka tradicionalne medicine, češnjak je prošlog stoljeća postao objektom brojnih znanstvenih istraživanja, rezultati kojih su u velikoj mjeri potvrdili njegovu svestranu ljekovitost.Nema čovjeka koji intuitivno ne bi cijenio, volio i birao te okusom uživao u ekološko proizvedenom, certificiranom »milom malom« česnu. Osim vampira, naravno!”- kaže duhovito ova OPG-ovka koja svake jeseni sadi 130 kila češnjaka i to tako da tik prije sadnje, dan ili dva, glavicu po glavicu nježno razdvaja na režnjeve koji se potom ručno sade u prije ‘poštampanu njivu’. U tome joj pomaže i njezin izum- velika metalna  bačva s metalnim klinovima koji svakom pojedinom režnju češnjaka, točnog međurednog i rednog razmaka, kako s puno ljubavi kaže, u zemlju utisnu njegovu sretnu kućicu pripremljenu za ručnu sadnju. Izum je sama smislila, susjed je ideju realizirao što je na kraju pomoglo u sadnji i organizaciji polja. Kod sadnje i kod berbe češnjaka na djelu je naravno velika ekipa vjernih Katarininih prijatelja koji se na poseban način vesele ‘Mili mali’ urodu. Kad je o godišnjem ciklusu riječ, Katarina sad dvije sorte, rani i kasni, ljubičasti i crveni, koji se razlikuju po veličini, okusu, namjeni i postojanosti. Rani je suptilnog, nježnijeg, tananog okusa, a kasni je intenzivnog okusa i arome. Posađeni češnjak raste i raste, naravno u društvu svoje brižne gazdarice koja ga nadgleda, plijevi i okapa (čak pet puta) da bi u lipnju bila berba. 


“Veliki je to ručni proces vađenja češnjaka, kasnije kalibriranja po veličini i vezanja u manje snopove te vješanja pod krov na razapete žice, gdje se pravilno suši nekoliko tjedana. Divan je to prizor” – kaže Katarina dodajući kako je uvijek sretna kad se njezin Mili mali nađe na sigurnom mjestu bez bojazni od nepredvidljivog neba. Kad se češnjak dobro osuši  kreće čišćenje, gdje svaku glavicu češnjaka uređujemo detaljno (često mekanim četkicama za zube) da bude lijep i zdrav i zadovoljan. Kad je glavica čista i sjajna, na red dolazi i korijenje. Njega, kaže Katarina češlja  mekanom četkom za odjeću te kad je svaki češnjak čist Katarina odlučuje što će od njega raditi.

  “Baviti se uzgojem češnjaka na način kojeg sam ja izabrala filigranski je posao. Češnjak poslije berbe odmah klasificiram u nekoliko kategorija. Najveće i najljepše odmah odvojim za sadni materijal a ostatak za kreacije, kile i preradu” – kaže i pokazuje kako izgledaju proizvodi koje nudi njezin ‘Mili mali’ OPG, a koji nose ručno dizajniranu karticu o porijeklu na kojoj dijalektalno piše: ”Ja sam mili mali česen, rođen kod gazdarice Katarine Šoštar Meserko, kao začin, medikament i suvenir, u Zajačkom selu, Ozalj, Hrvatska.”. U ponudi su tako pojedinačne glavice češnjaka, kombinacije sitnijih i krupnijih plodova koji dolaze u posebno dizajniranim perforiranim vrećicama koje čuvaju njegovu svježinu. Katarina iskorištava sve dijelove stabljike češnjaka pa u ponudi ima proizvode koji nastaju preradom češnjaka poput Pesta od cvjetnih stabalaca češnjaka, a orasima, lješnjacima ili bademima, marinirani češnjak, mljeveni češnjak, krispi (listići dehidriranog češnjaka) te crni češnjak (fermentirani) koji je daleko poznat i vrlo tražen afrodizijak.

  “Riječ nije o posebnoj vrsti češnjaka, nego je uobičajeni bijeli, koji u posebnim, strogo kontroliranim uvjetima, temperature i vlage, dugo vremena i potpuno prirodno »fermentira«. To mu omogućava da izvrši Maillardovu reakciju, kemijski proces, koji se pojavi među aminokiselinama i reducirajućim šećerima. Ne samo da ta reakcija daje češnjaku tamnu,potpuno crnu boju, žele strukturu te izrazit, slatko kiseli okus i posebnu aromu (koja više niti malo ne sliči češnjaku)… nego i povećava hranjivu vrijednost te superhrane, koja se za razliku od bijelog češnjaka ponaša sa duplo većom koncentracijom antioksidanata. Da, impresivan je afrodizijak, vjerovali ili ne …” – kaže Katarina dodajući kako je upravo je »Mili mali« črni česen  na 8. sajmu zimnice i autohtonih proizvoda 2022. godine dobio posebnu nagradu- proglašen je šampionom – najboljim inovativnim proizvodom te godine.Osim po ekološkom češnjaku koji raste uz puno ljubavi i pažnje, u skladu čovjeka i prirode Katarina je stekla slavu i po jedinstvenim buketima u kojima je iskorištena glavica češnjaka i većina stabljike. Za njega su, kao u najljepšim buketima, odabrane prekrasne glavice češnjaka kojima Katarina ‘podštuca’ korijen čineći ih jednostavnim. Slaže ih potpuno prirodno, jednog do drugog čineći tako lijepe bidermajere koji su postali jedan od najpopularnijih suvenira Ozaljskog kraja.

 “Buketi »Mili mali« su letjeli sve do Amerike” – kaže nam dodajući kako na njih svi ljubitelji češnjaka odlično reagiraju. Ljudi ih rado nose kući, ukrašavaju s njima svoje prostore, a kad se zažele zdrave glavice ekološkog češnjaka, buket se jednostavno može smanjiti sve do trenutka kad iz vaze nestane i zadnji ‘cvijet’. Katarina ih radi po narudžbi ali i prodaje na brojnim sajmovima na kojima se predstavljaju OPG-ovi. Na tim sajmovima često ljudima daje savjete kako od njezinih ekoloških glavica češnjaka napraviti prave gastro delicije – krem juha od češnjaka njezin je favorit, ali i Mili mali pesto kojeg možete napraviti i sami, ovisno o tome volite li više orah ili badem.

 foto: Nikola Zoko

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.