U Svetoj Nedelji ogromne gužve! Kako i ne bi bile kada je sve mirisalo na “daj još malo”

905


U najvećem kotlu u Hrvatskoj skuhan je fiš od 600 litara iz kojeg je podijeljeno više od 1500 besplatnih porcija.

Svetonedeljska fišijada je tradicionalna kulinarsko-turistička manifestacija i natjecanje u pripravljanju fiša na jezeru Rakitje koja se ove godine po 22. put održala jučer, 4. rujna 2022. godine. Organizatori manifestacije bili su Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i ŠRD RAK Rakitje uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Svenkoma i  Zagrebačke županije. „Jako smo zadovoljni organizacijom i posjećenošću ovogodišnje 22. Svetonedeljske fišijade, ali i atmosferom. Ova manifestacija raste iz godine u godinu. Tako ćemo nastaviti i dalje, kako bi širili turističku ponudu i ljude bolje upoznali s jezerima, športskim ribolovom  i bogatstvom koje nudi svetonedeljski kraj“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak.

Natjecalo se 36 ekipa iz cijele Hrvatske. „Veliki broj ekipa okupio se na jezeru Rakitje koje dolaze iz sjeverozapadne i središnje Hrvatske, pa sve do Osječko-baranjske županije što nas iznimno veseli jer su bili jaka konkurencija u natjecateljskom dijelu fišijade. Ovo je krovno dugogodišnje društveno i zabavno okupljanje zaljubljenika u ribolov, ljubitelja sporta i rekreacije, a velik broj posjetitelja  govori o popularnosti ovakvih manifestacija koje ćemo i dalje razvijati“, rekla je Renata Vlahović, direktorica Turističke zajednice Grada Svete Nedelje.

Božo Mihina, predsjednik ŠRD Rak Rakitje istaknuo je kako je ova fišijada bila vrlo uspješna. „Raduje nas ovako velik odaziv natjecatelja i posjetitelja. Osim što je ovo prilika da se ljudi natječu i druže, zadovoljstvo nam je ugostiti sve na našim jezerima. Naše društvo vodi brigu, štiti, čuva i uređuje obalu i vode jezera kako bi se sačuvala njihova prirodna ljepota za budućnost.“ Društvo organizira mnogobrojna natjecanja na svojim vodama, kao i školu malih ribolovaca u prirodi, predavanja na temu športskog ribolova i zaštitu okoline.

Komisiju ovogodišnjeg natjecanja su činila tri člana: predsjednik Zvonko Buljan, te članovi Anto Brčković i Žerko Popović koji su ocjenjivali pet osnovnih karakteristika fiša: gustoću, boju, okus, miris i ljutinu.  Borba za prva tri mjesta bila je tijesna. Prva i druga ekipa imale su jednak broj bodova, njih 90, no pobjedu je zbog najboljeg okusa odnijela ekipa Veterana Domovinskog rata Podsused. Drugo mjesto osvojila je ekipa Kumovi 1, a treće mjesto ekipa Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sveta Nedelja sa 83 boda. Za najsimpatičniju ekipu natjecanja izabrana je ekipa Baš ti iz Zaprešića.

Posebna atrakcija fišijade bila je kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara Limarije Sebastijan, od kojeg je posjetiteljima besplatno podijeljeno više od 1.500 porcija. Glavni kuhari Julijus Hrđun i Željko Marušić bili su zaduženi za pripremu ovog ukusnog jela od čak 120 kg luka, 250 kg svježeg šarana i začina. Uz fiš, pripremali su se i šarani na rašljama, za djecu je bio organiziran besplatni animacijski program, te se održala prezentacija i prodaja domaćih proizvoda i rukotvorina.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.