Šokantan podatak: Znate li koliko često bismo trebali mijenjati i prati jastučnice?

300


Svi volimo onaj miris svježe posteljine koja je tek izišla iz sušilice. No, taj osjećaj svježine nestane već nakon prvih par noći. Budimo iskreni, nije da odmah po nestanku tog mirisa presvlačimo jastuke i poplune u novo, svježe ruho, no čini se da ne bismo trebali ni čekati puno duže. Opća pravila pranja rublja postoje za skoro svaki drugi komad tkanine u vašem domu, pa tako i za posteljinu.

Stručnjaci kojima je fokus interesa tkanina, piše Real Simple, tvrde da bi posteljinu trebalo mijenjati svaki ili svaki drugi tjedan. S jastučnicama je pravilo o pranju najrigoroznije – jednom na tjedan. I razlog za toliku učestalost nije (samo) svježina već, prije svega, zdravlje, prenosi Lifebuzz.

Naime, slina, znoj i prljava kosa (koja, ako se ne pere svakodnevno, pokupi sva onečišćenja iz okoline) sjajna su podloga za razmnožavanje mikroorganizama poput grinja i raznih bakterija, što može izazvati iritaciju, akne, pa čak i upale na našem licu. Također, neredovito mijenjenje i pranje jastučnica može dovesti i do preranog starenja kože lica.


Dakle, plahte i ostala posteljina za poplune i pokrivače još može izdržati dva tjedna bez pranja, ali jastučnice nikako, tvrde dermatolozi. Koliko često vi perete svoju posteljinu?

Tekst: Lifebuzz

FOTO: Photo by bruce mars on Unsplash

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.