Ovo je hrvatski biser! Zavirite u prekrasnu špilju, slijedite tragove vuka, risa, medvjeda…

7301


Smještene u srcu Like, na području općine Rakovica, Baraćeve špilje prekrasno su mjesto za sadržajan izlet. Posebno za sve one koji proljetne vikende žele provesti spajajući ljepote prirode i otkrivajući nova mjesta u Lijepoj našoj. Na ovom jedinstvenom mjestu moći ćete vidjeti arheološki bogatu Baraćevu špilju u kojoj žive šišmiši, uživati u ljepotama prirode, ali i prošetati jednom od staza slijedeći tragove vuka, risa ili medvjeda.

Što trebate znati o Baraćevim špiljama?

Baraćeve špilje dio su sadržaja Lika Destinacije –  koja je ovih dana proglašena jednom od 15 održivih zelenih destinacija u svijetu! Nastajale su milijunima godina, pod budnim okom najstarijeg umjetnika – prirode. Za posjećivanje su prvi puta otvorene još davne 1892.godine i bile su tada jedine turističke špilje u našoj zemlji! Danas možete posjetiti Gornju Baraćevu špilju te doživjeti prirodu kakvu su imali naši preci, čistu i prelijepu u svojoj jednostavnosti kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. U njezin razgled će vas povesti stručni vodič pokazujući vam kako je voda strpljivim radom podarila ovaj biser podzemlja. Osjetiti ćete trenutke vječnosti dok prolazite kroz dvorane i hodnike špilje od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu, prepunu sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata). Bacite pogled u Zmajevo ždrijelo i Dvoranu izgubljenih duša, koje u sebi kriju dio daleke prošlosti te iskusite ljepotu apsolutne tame. U špilji se nalaze brojni geološki nalazi, nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, ali i kostur špiljskog medvjeda star oko 30 000 godina. 


Iako je svako godišnje doba u Baraćevim špiljama posebno, tijekom proljeća brojni zaljubljenici u prirodu mogu svjedočiti njezinoj moći i ljepoti. Organizirani obilasci nemaju unaprijed određeno vrijeme već se formiraju prema dolasku posjetitelja. Vrijeme čekanja na polazak (između grupa) je od 10 do 45 minuta. Temperatura u špilji uvijek je oko 9 stupnjeva celzijevih, tijekom cijele godine,  pa je poželjno sa sobom imati jaknu ili majicu te prikladnu obuću. Budući da u samu špilju kućnim ljubimcima nije dopušten ulaz, na izletištu potražite pet parking gdje će vas vaš ljubimac pričekati. Individualni posjetitelji ne trebaju se najavljivati za posjet špilji. Nakon obilaska špilje uputite se na prekrasnu šetnju jednom od tri novouređene i obilježene pješačke staze u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje. Pješačke staze uredila je Javna ustanova Baraćeve špilje – za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, a sve tri staze nalaze se unutar zaštićenog područja.

Staze su kružne, nose specifične nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuk, ris i medvjed, a na vama je da odaberete onu koja je vama najprihvatljivija. Vučja (kratka staza od 1,2 km/za 30-tak minuta pješačenja), Risja staza (srednje duga staza od 3,1 km za cca 90 minuta hodanja) i Medvjeđa staza (duža staza za ljude u kondiciji dužine 7,5 km za 3-4 sata hoda).

Zanimljivost o šišmišima!

Priče o zaplitanju šišmiša u kosu nisu točne, jer dovoljno je reći kako šišmiši savršeno lete u apsolutnom mraku, love kukce u letu te kao takvi izuzetni letači vrlo lako izbjegavaju ljude.

Više o Baraćevim špiljama potražite na internetskoj stranici baraceve-spilje.hr

FOTO: PR

Redakciju pratite na Facebooku te Instagramu.