Pogledajte kako je izgrađen stadion Al Bayt na kojem Hrvatska započinje put na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.

0
988

Hrvatska zna suparnike na svom 6. svjetskom prvenstvu. Na prvenstvu u Kataru sudjelovat će 32 momčadi u 8 skupina, od kojih je Hrvatska u skupini F:

Hrvatska – Maroko, 23. 11., 11 sati, stadion Al Bayt  u Al Khoru

Hrvatska – Kanada, 27. 11., 17 sati, stadion Khalifa International u Dohi

Hrvatska – Belgija, 1. 12., 16 sati, stadion Ahmad Bin Ali u Al Rayyanu

O stadionu Al Bayt

Prvu utakmicu Hrvatska igra s Marokom na stadionu Al Baytkoji se nalazi40 kmsjeverno od Dohe u gradu Al Khor. Drugi je po veličini stadion izgrađen za svjetsko prvenstvo, a zbog svojih 60 000 sjedala ugostit će jednu od polufinalnih utakmica.

Ovo zdanje natkriva konstrukcija u obliku šatora, a ideja je bila javnosti predstaviti kako žive beduini, nomadska arapska plemena. Stadion je građen od 2014. do 2020., a 95% temeljnih radova kao i svi zidovi niže razine završeni su do studenoga 2016., a na gradilištu je bila 21 dizalica.

Gledalište, podijeljeno u dvije razine, natkriva pomična čelična konstrukcija čiji pokrov odaje šatorske obrise. Ideja je bila napraviti održiv stadion koji će biti usmjeren i na nisku potrošnju energije. Ključnu ulogu u regulaciji temperature na stadionu za igrače i navijače ima uvlačivi krov od 1.600 tona. Tako se lagane nadstrešnice strukture šatora protežu prema terenu sa svake strane i minimiziraju količinu energije koja je potrebna da se navijači i igrači ohlade.  Stadion je 2018. zbog svoje prakse dizajna i izgradnje dobio veliku nagradu za održivost, odnosno ocjenu A od GSAS-a.

Po završetku turnira kapacitet stadiona će se smanjiti na 32 000, a demontirana sjedala poklonit će se zemljama u razvoju čime će se ojačati njihova sportska infrastruktura.

Koordinacija, specijalizirana emisija o građevinarstvu, donosi specijal o izgradnji 8 stadiona koji se nalaze u samom gradu Dohi ili njegovoj okolici. Ovo svjetsko prvenstvo specifično je jer će posjetitelji moći gledati i do 4 utakmice u danu. Udaljenost između dva najudaljenija stadiona je samo 55 km.

Jedinstvenost, inovativnost i održivost stadiona u Kataru

Katarani su kao domaćini svjetskog prvenstva željeli naglasiti svoju geografsku pripadnost Bliskom istoku kao i pripadnost arapskom svijetu. Najveći stadion Bliskog istoka je Lusail Iconic Stadiums 86 000 sjedala, a zamišljen je kao zdjela koja predstavlja drevno posuđe bliskoistočnog podneblja. Jedinstvenost se očituje i u bogatoj povijesti, kulturi, tradiciji, trgovini i pomorstvu koje je integrirano u izgradnju stadiona. Tako su 974 brodska kontejnera modularno ugrađena u jednu cjelinu i čine Stadium 974, prvi stadion u povijesti FIFA Svjetskih prvenstava koji će nakon završetka turnira biti u potpunosti demontiran.

Katarani su ponosni na svoje domaćinstvo, a u povijest su se upisali i kao najmanja država na svijetu koja je domaćin svjetskog prvenstva. Svoj Dan državnosti proslavit će na dan održavanja finalne utakmice – 18. prosinca 2022. Očekuju nas 64 utakmice u 28 dana, a prvu utakmicu otvaraju Senegal i Nizozemska 21. studenoga s početkom u 13 sati na stadionu Al Thumama. Sve zanimljivosti o izgradnji stadiona, korištenju građevinskog materijala, inovativnosti i održivosti kojom se diči domaćin Katar pogledajte u serijalu koji je pripremila Koordinacija.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime