Ovo je nekada bio bolnički kompleks, a sada postaje prava oaza za sve ljubitelje umjetnosti

219

U nekadašnjom bolničkom kompleksu u Beču nastaje umjetnička oaza

U sklopu nekadašnjeg bečkog bolničkog kompleksa Otto-Wagner-Areal nalazi se nekoliko desetaka paviljona, a jedan od njih obnovit će se u umjetničke svrhe. Stotinjak umjetnika tako će dobiti ateljee i izložbene prostore, a planira se i uređenje stanova za umjetničke rezidencije.

Na području nekadašnjeg bolničkog kompleksa Otto-Wagner-Areal u 14. bečkom gradskom okrugu Penzing Grad Beč obnovit će čak 3.500 četvornih metara u umjetničke svrhe. Tako će stotinjak umjetnika koji žive u Beču u paviljonu 18 dobiti 23 prostrana ateljea i izložbena prostora, a za međunarodne umjetnike uredit će se i osam stanova za umjetničke rezidencije. Umjetnicima će na raspolaganju također biti vrt od gotovo 4.000 metara kvadratnih s velikom pozornicom, četiri zajedničke prostorije s kuhinjom, tri radionice, dvije prostorije od po 100 kvadratnih metara za različite događaje te spremište za bicikle.

Kako je istaknula članica bečkog poglavarstva za kulturu Veronica Kaup-Hasler, ateljei i radni prostori temelj su svakog umjetničkog stvaralaštva. Grad Beč ovako podržava umjetnike te im omogućava rad, razmjenu znanja i iskustva, prezentaciju svojih radova te umrežavanje s drugim umjetnicima. Sanacija paviljona 18 koji je pod umjetničkom zaštitom započet će na proljeće 2024., a radni prostori neće biti namijenjeni samo autorima iz područja likovne umjetnosti, nego i književnosti, audio-vizualne umjetnosti ili umjetničkog istraživanja. Useljenje umjetnika planirano je početkom 2027. godine.

Prostrani bolnički kompleks izgrađen je 1907. prema nacrtima austrijskog arhitekta Otta Wagnera i u njemu se nalazi 60 paviljona te crkva sv. Leopolda. Područje je desetljećima korišteno u medicinske svrhe. Iako se u jednom dijelu areala još uvijek nalazi klinika Penzing, i ona će se konačno zatvoriti 2032. Grad Beč planira useliti različite kulturne, znanstvene te obrazovne institucije u pojedine paviljone.

Slika 1: Paviljon 18 nekadašnjeg bolničkog kompleksa Otto-Wagner-Areal

© David Bohmann / PID

Slika 2: Budući ateljei okruženi su parkom

© David Bohmann / PID

Slika 3: Uredit će se i stanovi za umjetničke rezidencije

© David Bohmann / PID

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.