Uskršnji keksi bez glutena Ako i dalje niste odlučili što pripremiti za Uskrs, donosimo jedan jednostavan recept iz bakine kuhinje. Riječ je o uskršnjim keksićima koje će obožavati cijela obitelj. SASTOJCI: Bakin’ mix Keksi 400g 160g maslaca 2 jaja M veličine voćni namaz Fiordifrutta PRIPREMA: 1. Zagrijte pećnicu na 150°C (pećnica na vrući zrak) ili 160°C (električna pećnica). 2. Mješavinu za kekse staviti u zdjelu pa dodati 120g biljnog ulja (recept bez laktoze) ili 160g omekšanog maslaca (standardni recept). 3. Miješati mikserom oko 2 minute dok ne dobijete mrvice. 4. U smjesu dodati 2 jaja pa miješati do željene konzistencije. Dobiveno tijesto omotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak da odstoji 30 minuta. 5. Tijesto razvaljati i oblikovati kekse po želji. 6. Prebaciti na lim za pečenje, koji ste prethodno premazali maslacem. Pecite 20-25 minuta. 7. Ukrasite po izboru voćnim namazom. U slast! |
Pinca bez glutena U Istri i Dalmaciji naziva se sirnicom, u Zagorju, Prigorju i Turopolju jajarica, a u ostatku zemlje pinca. No, kako god ju imenovali, nezaobilazan je dio uskrsnog stola. Ako se želite vratiti u djetinjstvo i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu, pripremite s nama u nastavku onu bezglutensku. SASTOJCI: 400 g Bakin Mix Kruh&Pizza bezglutenske mješavine 50 g tapioka škroba 100 g maslaca (rastopljenog) 1-2 žličice ruma naribana korice naranče i limuna (količina po želji) 3-4 jušne žlice šećera 1 vrećica suhog kvasaca 300 ml toplog mlijeka 3 jušne žlice kiselog vrhnja (sobne temperature) 1 jaje PRIPREMA: U veću posudu ručno pomiješamo 400 g bezglutenskog brašna, tapioku, šećer, suhi kvasac i naribane korice limuna i naranče. Zatim dodamo rastopljeni maslac, toplo mlijeko, vrhnje, jaje i malo ruma. Ovo tijesto će biti nešto rjeđe i mekše pa preporučamo da koristite mikser. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Posudu sa tijestom prekrijemo čistom krpom i ostavimo na toplom 30-40 minuta (ili više) kako bi se ono diglo. Kad se tijesto digne, podijelite ga na dva manja dijela i oblikujte u kugle. Pince prebacimo na papir za pečenje te zarežemo nožem u obliku križa. Kako bi ova pinca bez glutena imala neodoljivu boju, premažite ju smjesom od žumanjka, šećera i malo vode. Nakon toga pince pustite da se još kratko dignu, oko 20 min. Pećnica mora biti prethodno zagrijana ih na temperaturi od 180 stupnjeva, a pince se peku 35 do 45 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kako bi dodatno obogatili okus pince bez glutena, dodajte svoje omiljeno suho voće npr grožđice. U slast! Kako bi vam i planeta ovog Uskrsa bila zahvalna, obojite pisanice prirodnim bojama. Najpoznatija tehnika jest bojanje jaja kuhajući ih s korom od luka, a ako vas zanimaju i drugi načini postizanja raznih boja, jednostavno kliknite na gumb ispod. Kako mogu prirodno obojati pisanice? |
FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.