Otkrivamo vam uskršnje recepte za kekse i pincu bez glutena

1177

Uskršnji keksi bez glutena
Ako i dalje niste odlučili što pripremiti za Uskrs, donosimo jedan jednostavan recept iz bakine kuhinje. Riječ je o uskršnjim keksićima koje će obožavati cijela obitelj.
 
SASTOJCI:
Bakin’ mix Keksi 400g
160g maslaca
2 jaja M veličine
voćni namaz Fiordifrutta
PRIPREMA:

1. Zagrijte pećnicu na 150°C (pećnica na vrući zrak) ili 160°C (električna pećnica).
2. Mješavinu za kekse staviti u zdjelu pa dodati 120g biljnog ulja (recept bez laktoze) ili 160g omekšanog maslaca (standardni recept).
3. Miješati mikserom oko 2 minute dok ne dobijete mrvice.
4. U smjesu dodati 2 jaja pa miješati do željene konzistencije. Dobiveno tijesto omotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak da odstoji  30 minuta.
5. Tijesto razvaljati i oblikovati kekse po želji.
6. Prebaciti na lim za pečenje, koji ste prethodno premazali maslacem. Pecite 20-25 minuta.
7. Ukrasite po izboru voćnim namazom.

U slast!
 
Pinca bez glutena
U Istri i Dalmaciji naziva se sirnicom, u Zagorju, Prigorju i Turopolju jajarica, a u ostatku zemlje pinca. No, kako god ju imenovali, nezaobilazan je dio uskrsnog stola. 

Ako se želite vratiti u djetinjstvo i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu, pripremite s nama u nastavku onu bezglutensku.

SASTOJCI:
400 g Bakin Mix Kruh&Pizza bezglutenske mješavine
50 g tapioka škroba
100 g maslaca (rastopljenog)
1-2 žličice ruma
naribana korice naranče i limuna (količina po želji)
3-4 jušne žlice šećera
1 vrećica suhog kvasaca
300 ml toplog mlijeka
3 jušne žlice kiselog vrhnja (sobne temperature)
1 jaje

PRIPREMA:
U veću posudu ručno pomiješamo 400 g bezglutenskog brašna, tapioku, šećer, suhi kvasac i naribane korice limuna i naranče. Zatim dodamo rastopljeni maslac, toplo mlijeko, vrhnje, jaje i malo ruma. Ovo tijesto će biti nešto rjeđe i mekše pa preporučamo da koristite mikser. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Posudu sa tijestom prekrijemo čistom krpom i ostavimo na toplom 30-40 minuta (ili više) kako bi se ono diglo. Kad se tijesto digne, podijelite ga na dva manja dijela i oblikujte u kugle. Pince prebacimo na papir za pečenje te zarežemo nožem u obliku križa. Kako bi ova pinca bez glutena imala neodoljivu boju, premažite ju smjesom od žumanjka, šećera i malo vode. Nakon toga pince pustite da se još kratko dignu, oko 20 min. Pećnica mora biti prethodno zagrijana ih na temperaturi od 180 stupnjeva, a pince se peku 35 do 45 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kako bi dodatno obogatili okus pince bez glutena, dodajte svoje omiljeno suho voće npr grožđice. U slast!

Kako bi vam i planeta ovog Uskrsa bila zahvalna, obojite pisanice prirodnim bojama. Najpoznatija tehnika jest bojanje jaja kuhajući ih s korom od luka, a ako vas zanimaju i drugi načini postizanja raznih boja, jednostavno kliknite na gumb ispod. 
Kako mogu prirodno obojati pisanice?

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.