Beč ima ono što svima treba! Svaka čast za ovu inicijativu!

1921


Bečka poljoprivredna komora predstavila je novi brand čiji je naglasak na visokoj kvaliteti i bečkom podrijetlu. Oznaku novog regionalnog branda mogu dobiti samo poljoprivredni proizvodi koji su uzgojeni na tlu austrijske prijestolnice.

Jedna šestina ukupne gradske površine u austrijskoj prijestolnici koristi se u poljoprivredne svrhe. Zahvaljujući novom brandu „Stadternte Wien” (hrv. Bečka gradska žetva) sada se mogu lakše prepoznati kvalitetni poljoprivredni proizvodi bečkog podrijetla. Novi regionalni brand razvila je Bečka poljoprivredna komora u suradnji s agencijom Magistris, a na predstavljanju branda u gradskoj vijećnici 11. svibnja 2021. uz Komoru sudjelovali su bečki gradonačelnik Michael Ludwig i član gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky.

Oznaku regionalnog branda „Stadternte Wien” mogu dobiti samo poljoprivredni proizvodi koji su uzgojeni na tlu austrijske metropole. Novi brand nastao je u okviru Strategije za budućnost Bečke poljoprivredne komore, a spaja urbano i poljoprivredu. Također pokazuje veliku raznolikost kojom se odlikuje poljoprivreda u Beču, a koja seže od povrća i voća do vina i piva. 


Austrijska prijestolnica ima ukupno 5.700 hektara poljoprivrednih površina, od čega oko 4.300 hektara otpada na oranice. Oko 543 hektara koristi se za hortikulturu, prije svega za uzgoj povrća, dok se vinova loza uzgaja na površini od 637 hektara.

Poljoprivrednici u glavnom gradu Austrije sade preko 40 različitih vrsta povrća, a godišnji urod dosegne i preko 70.000 tona. Najčešće se uzgajaju rajčice, krastavci i paprike. Zanimljiva je činjenica i da je 2019. godine oko 65 % svih krastavaca proizvedenih u Austriji uzgojeno upravo u Beču.

Beč je poznat po svojim vinima. Gradsko vinogradarsko dobro Cobenzl koje se prostire na površini od otprilike 60 hektara i posluje više od 100 godina proizvodi vina vrhunske kvalitete koja su osvojila brojne austrijske i međunarodne nagrade. Ove se godine to vinogradarsko dobro okrenulo ekološkom uzgoju vinove loze. Prošle godine podignuta je i razina izvornosti bečkog piva. Naime, najveći udio u smjesi slada poznatog piva „Wiener Original“ sada dolazi od bečkog ječma.  

Austrijska prijestolnica prednjači i u ekološkom uzgoju. Još 1978. godine gradska se poljoprivreda počela okretati uzgoju bio voća i povrća, a danas posjeduje preko 1.700 hektara zemljišta za organsku proizvodnju.

Od ukupno 645 poljoprivrednih gospodarstava u Beču većina se bavi proizvodnjom povrća te vina. No tu su i poduzeća za ratarsku proizvodnju, uzgoj voća te cvijeća i ukrasnog bilja kao i stočarska i šumarska gospodarstva. Svojim visokokvalitetnim i svježim proizvodima brojna bečka poljoprivredna gospodarstva obogaćuju kvalitetu življenja svojih sugrađana.

Slika 1: Bečki gradonačelnik Michael Ludwig s lokalnim bečkim proizvodima © C. Jobst/PID

Slika 2: U Beču se uzgaja preko 40 različitih vrsta povrća © Unsplash

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.