“Ne raditi ništa” savršena je ideja, no ovo je puno bolji scenarij da se dobro odmorite

965


Move your body! Evo zašto je aktivan odmor najbolje što vam se može dogoditi

Za mnoge ljude ‘ne raditi ništa’ savršen je scenarij za godišnji odmor, no spoj dokolice i aktivnog odmora, kakav mogu ponuditi slovenske Rimske terme, puno je bolja opcija želite li se vratiti obvezama puni energije i elana

Aktivan odmor privlačan je iz više razloga, a jedan je osjećaj postignuća koji dobijete kad svladate neki izazov. Tu je i zdravstvena dobrobit jer se generalno osjećate bolje nakon fizičkog napora. I, ne manje važno, imate priliku posjetiti najljepša odredišta, jer mjesta za aktivan odmor, poput slovenskih Rimskih terma, udaljenih nekih sat vremena od Zagreba bez vinjete, prepuna su ‘poligona’ za fizičku aktivnost – predivnih šetnica i zelenih staza. Oduševit će vas upečatljive i egzotične sekvoje, svojevrstan zaštitni znak Rimskih terma, koje su posađene još davne 1879. godine u čast dolaska engleske princeze i pruske nasljednice Viktorije. Drvca su poslana iz londonskog botaničkog vrta Kew Gardensa.


Biti aktivan ne znači nužno trčati maraton. Dapače, čak i lagana šetnja, posebice ako je u zelenom okruženju, donosi brojne dobrobiti za zdravlje i psihu. U Rimskim termama posebno je zanimljivo zastati u trenutku, meditirati, odraditi seriju vježbi pored 14 energetskih točaka raspoređenih po parku. Zemlja je živo biće i kao takva, na pojedinim dijelovima, u obliku energetskih točaka, nudi prilike za brzu i jednostavnu regeneraciju.

Kad vježbamo, u našem mozgu otpuštamo endorfine, a to su hormoni “dobrog” osjećaja. Dakle, sljedeći put kada budete mrzovoljni ili pod stresom, aktivirajte se. I unutar resorta Rimske terme, a ne samo u predivnoj njegovoj okolici, moguće je aktivno provesti dan u moderno opremljenom fitness centru te na bazenima koji podsjećaju na rimska kupališta. Već su stari Rimljani bili svjesni ljekovitih sastojaka termalne vode, pa su 39 pr. n. e. na mjestu gdje su danas Rimske terme izgradili prve bazene s toplom i hladnom vodom. Voda u Rimskim termama po sadržaju je kemijskih elemenata najbogatija u Sloveniji te ima povoljno bioenergetsko djelovanje, što samo po sebi pridonosi uspostavljanju energetske ravnoteže u tijelu.

Od Rimskih terma do Laškog ima otprilike 7 kilometara i ako se odlučite svladati tu dionicu na biciklima, bit će to fantastičan izlet za cijelu obitelj. Cijela ova regija ima puno staza pogodnih za vožnju na dva kotača, sve prolaze predivnim krajolikom, a ako nemate vlastiti bicikl, nije problem – možete ga iznajmiti u Rimskim termama.

Više o aktivnom odmoru, ali i drugim ponudama ovog luksuznog resorta, saznajte OVDJE.

Fotografije: Rimske terme

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.