Lijepa priča iz Slavonije! Zamotala ga je u najlon i zakopala u njivi, a danas je iz toga izrasla prekrasna priča

2999


Spoj tradicije i suvremenog  Čarobni cvijet Lovasa

Dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik osmislila je unikatni suvenir općine Lovas

Premda je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik poznata po avangardnim kreacijama, rado se vraća svojim slavonskim korijenima. Za srijemsku je općinu Lovas, a  na poziv idejne začetnice i voditeljice projekta Mihaele Jović Karešin, predsjednicu Udruge VISOKI JABLANI u suradnji s Centrom za održivi razvoj Lovas osmislila jedinstveni suvenir – vezeni cvijet – iz kojeg je izrasla čitava kolekcija –ČAROBNI CVIJET LOVASA.

 Suvenir je nastao prema jedinstvenoj cvjetnoj mustri koju je djelatnica male lokalne šivaone  Ivana Sabljak naslijedila od svoje pokojne tete Ane Kovačević, u selu poznata kao strina Seka koja ju je početkom domovinskog rata, zajedno s drugim materijalnim kulturnim vrijednostima, zamotala u najlon, spremila u kovčežić te zakopala u njivi.

 Motiv  cvijeta je apliciran na čitav niz odjevnih predmeta od lana i pamuka, modnih dodataka od gume i kože te raznih dekorativnih kućanskih predmeta.

-Svaki komad nakita i odjeće je unikatan. Apsolutno sve je ručni rad, onako kako su to nekada radile naše bake, i svaki komad odjeće i nakita se izrađuje posebno po narudžbi – rekla je dizajnerica koja je za potrebe kolekcije revitalizirala tradicionalne tehnike zlatoveza i šlinge  pod vodstvom  „ čuvarica tradicije „  Josipe Balić i Ivane Sabljak.

Kako bi sve odisalo autentičnim duhom Srijema i Slavonije, kolekciju su u prigodnoj kampanji  predstavile autohtone stanovnice, Lucija Džigumović i Andrijana Devčić koje je fotograf Zvonimir Ferina snimio u ambijentu izvornog srijemskog salaša.

Rukotvorine iz kolekcije mogu se naručiti putem web shopa Centra https://www.cor-lovas.org.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.