Kamo za vikend? 5 razloga da posjetite ovo čarobno mjesto

1867

Jesen u istočnoj Istri poseban je doživljaj boja, avantura, gastronomije i prekrasnih vidika. Temperature su ugodnije, sunce i dalje sija, šetnje uz more su predivne ali uz više slobode i manje gužve! Ovo je 5 razloga koji potvrđuju tezu #SadjeVrijeme za Općinu Kršan.

  1. Prekrasni vidikovci

Kad krećete na put prema Istri, zašto ne biste jednom skrenuli prije tunela Učke i vozili istočnom cestom koja vodi od Rijeke prema Puli? Vjerujte, nećete požaliti, jer već prvi susret s općinom Kršan, u koju dolazite nakon što prođete Brseč i Zagoru, razoružat će vas u potpunosti. Iz mjesta Baći pruža se nevjerojatan pogled na more i otoke, a možete posjetiti i crkvicu Sv. Katarine. No, ako ste u potrazi za jedinstvenim pogledom na otok Cres, grad Rijeku, Vela Vrata (morski prolaz između Cresa i istarskog kopna) te  kopno najvećeg  hrvatskog poluotoka- Istre, obavezno se zaustavite na vidikovcu hotela Flanona koji se uzdiže na litici visokoj 245 metara nad kvarnerskim zaljevom.

  • Stari grad Plomin i Plominski zaljev

Nekoliko kilometara dalje cesta vas vodi do Plomina, gradića koji je podignut na uzvisini iznad istoimenog zaljeva, na mjestu gdje se nalazila pretpovijesna gradina i kasnije rimska Flanona. Plomin krasi djelomično sačuvan gradski bedem iz 13. st. i dobrim dijelom fortifikacijski sustav koji je nastajao od 14. do 17. st.. S platoa ispred grada ulazi se u kasnogotičku župnu crkvu Blažene Djevice Marije,  podignutu 1474. Bogatstvo crkve očituje se u umjetničkim drvorezima, liturgijskom posuđu i drugim predmetima u srebru i pozlati kao i freskom s likom Gospe hraniteljice iz kasnogotičkog razdoblja, rad majstora Alberta iz Konstanza na Bodenskom jezeru. Na rubu mjesta s pogledom na Plominski zaljev smještena je crkvica sv. Jurja iz 11. st. Na njezinom vanjskom južnom zidu nalazi se replika  s glagoljskim natpisom iz 11. st., jedan od bisera hrvatske kulture na ovom prostoru. Vozeći dalje stići ćete u Voziliće i na kružnom toku krenite u lijevo prema staroj  Plominskoj  luci ( Porat) koja je oduvijek povezivala ovdašnje ljude sa svijetom.

  • Kršan i Eko-muzej Vlaški puti

Ako pak na istom kružnom toku produžite samo nekoliko kilometara prema Pazinu, proći ćete kroz mjesto Kršan – sjedište istoimene općine. Kršan je važno kulturno središte koje istinski njeguje pjevanje na tanko i debelo, ples i sviranje na mihu, roženicama i sopilama: ovaj jedinstveni glazbeni izričaj uvršten je u popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine za dvoglasje tijesnih intervala. A ljepotu starogradske jezgre Kršana prepoznao je i Ryan Reynolds jer je upravo tamo snimio reklamu za Aviation gin.

Na popis UNESCO-a ,kao jedan od 24 najugroženija europska jezika nalazi se i  arhaični vlaški jezik- vlaska limba, koji se govori u Šušnjevici, Novoj Vasi, Jasenoviku, Letaju i u Brdu. U Šušnjevici obavezno posjetite Ekomuzej „Vlaški puti“ i saznajte sve o kontrabandi nekadašnjem najkontroverznijem zanimanju- krijumčarenju koje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća na području Parka prirode Učka.

  • Pješačenje i biciklizam

Brojne pješačke staze protežu se od Brseča na sjeveru preko Plomina i Labina do crne punte na jugu u dužini od oko 35 kilometara. Za romantične šetnje obavezno posjetite i „pijanu prugu“ kod Kožljaka. Smještena je ispod Učke, a s nje se prostire predivan panoramski pogled na Čepićko polje. No najzanimljiviji dio ove pruge je što ide malo nakoso, pa naglo dolje, naglo gore, baš onako- pijano. Upravo zato postala je omiljeno mjesto za Instagram fotografije. Sva navedena mjesta moguće je isto tako posjetiti  vozeći se obilježenim biciklističkim stazama.

  • Gastronomija

Svoj posjet možete završiti ručkom ili večerom u jednom od restorana koji nude domaće specijalitete kao što su jela od ribe i mesa, divljih šparoga, sve začinjeno autohtonim samoniklim biljem,  do tartufa, fuži i njoki a posebno mjesto pripada krafima- deliciji ovoga kraja. Ovdje ćete kušati i kvarnerski škamp za kojeg uostalom svi kažu, da je najbolji na svijetu. Konoba Porat u Plomin Luci, Restoran Tri murve iz Vozilići, pizzeria Burra i restoran Dorina u Plominu, restoran Stare staze u Kršanu i Flanona na Vidikovcu, zadovoljit će svačija nepca. U siranama Zlata i Fajman kušajte najbolji sir ovoga kraja, a vino u vinariji Vosilla u Vozilićima.  

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.