Jedinstveno Martinje u Dravskim peskima

293


Popularno mjesto u kojeg prvi dođe Sv.Martin je podravski restoran Royal obitelji Koren, jedan od prvih restorana na ovom području, sa svojim interijerom podsjeća na one stare, šarmantne gostionice i već dugi niz godina je prepoznat kao mjesto izvrsne hrane, dobrog provoda i kvalitetnih vina, posebice u Martinjske dane.

Prema staroj tradiciji, 11.11. na dan Svetog Martina krsti se mlado vino koje je završilo fazu alkoholnog vrenja, a gradovi i sela diljem Lijepe naše obilježavaju taj simboličan trenutak u vinskoj kulturi. Na prostoru područja Dravski peski koje obuhvaća općine Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete većina vina proizvedena je na pjeskovitom tlu, a upravo to im daje dodatnu notu i čini ih posebnima. Zrijući pod zrakama toplog podravskog sunca, vinogradari su vlastiti osjećaj pretočili u „rajski nektar“ te vam pripremaju jedinstvenu Martinjsku mešu koju jednostavno morate doživjeti.

Popularno mjesto u kojeg prvi dođe Sv.Martin je podravski restoran Royal obitelji Koren, jedan od prvih restorana na ovom području, sa svojim interijerom podsjeća na one stare, šarmantne gostionice i već dugi niz godina je prepoznat kao mjesto izvrsne hrane, dobrog provoda i kvalitetnih vina, posebice u Martinjske dane. U Martinjskom tjednu organizirane su degustacije mladih i starih vina u restoranu, svira živa glazba koja uveseljava goste i podiže atmosferu, a na meniju sve goste očekuje nekoliko vrsta mesa i vina vlastite proizvodnje. O kobasicama, krvavicama i bunceku ovog restorana, te vinima nekih starih sort grožđa priča se i izvan Lijepe naše.

“Kako je i red kod svakog krštenja, mošt ima svoju kumu i kuma koji moraju položiti neke zakletve, a da im posao ne bude lagan, trebaju se upoznati sa svim biškupima, tamburašima te ispiti čašu do dna (sa svakim posebno). Potom se biraju 3 fiškuša koji brinu da čaša u niti jednom trenutku nikom ne bude prazna tijekom trajanja meše. Da gostima ne bude hladno, na peć i drva paziti mora „pećikurec“ čiji je zadatak da u kapelici uvijek bude toplo” – objasnio je svoj jedinstven event Ivica Koren, vlasnik restorana Royal i vinarije Koren.

“Naravno, kada se popije, gosti počnu „brbljati“, a za mir pod mešom zadužen je „vunbacitelj“ koji će svakoga kazniti ispijanjem čaše do dna ili ga izbaciti van (ali, to se nikad ne dogodi!).” – dodajte veselo ljubazni domaćin koji nakon proslave Martinjske meše na stolove iznosi tradicionalne Martinjske specijalitete i fina vina – pet etiketa ove vinarije: Graševina, Kerner, Chardonnay, Sauvignon i Frankovka

Želite li doživjeti Martinje na tradicionalni način, ali i u prekrasnim Dravskim peskima pojesti tradicionalni ručak ili večeru uz čašu popularnog vina Kerner vinarije Koren sve informacije možete dobiti na ovom linku

Foto: Nikola Zoko 

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.