Institucije osvijetljene plavom bojom! Evo zašto

393


Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, a u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, diljem Hrvatske značajne institucije su osvijetljene plavom bojom, koja inače simbolizira osobe sa šećernom bolešću.

Tako su danas posebno plavo ruho dobili HNK u Zagrebu i Splitu, dvorac Pejačević u Virovitici, dvorac Batthyany u Ludbregu, paviljon u Bjelovaru, kazalište u Šibeniku, te po prvi puta Medicinski fakultet Hrvatskog katoličkog Sveučilišta i Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac u kojoj se liječi tisuće osoba sa šećernom bolešću.

Svake godine 14. studenog obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Ovogodišnja poruka je „Ako ne sada, kada?“ Stručnjaci pozivaju sve oboljele od šećerne bolesti ali i ostale da misle na prevenciju i zdrav način života.


Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) iz 2021. u svijetu od šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a procjenjuje se da će taj broj do 2030. godine narasti na 643 milijuna. U Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijuna odraslih osoba (20 do 79 godina).

•           1 od 10 odraslih (20 do 79 godina) osoba u svijetu ima šećernu bolest

•           1 od 2 osobe sa šećernom bolešću ostaju nedijagnosticirane

•           Tri četvrtine osoba sa šećernom bolešću u radnoj su dobi

•           1 od 5 osoba sa šećernom bolešću ima više od 65 godina

•           541 milijuna odraslih osoba (20 do 79 godina) u svijetu, ima poremećenu toleranciju glukoze (IGT) i u visokom su riziku od razvoja šećerne bolesti tipa 2

•           svakih 5 sekundi jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti

U Hrvatskoj je 310 tisuća osoba sa šećernom bolešću. No, mnogi ni ne znaju da boluju od ovog „tihog ubojice“, pa se pretpostavlja da je oboljelih čak 500 tisuća.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.