(FOTO) Pogledajte Ivanić koji je zablistao u jesenskim bojama! Počela je Bučijada

1281


7. listopada 2023. godine svečano je otvorena 19. Bučijada i jesen u znaku buča može početi!

Najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska Bučijada u Ivanić-Gradu održava se u organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Hrvatske turističke zajednice i Zagrebačke banke d.d.

„Bučijada je već tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja sve veći broj proizvođača, ali i i posjetitelja. Napomenuo bih da je utrošeno čak 7 tona nejestive buče za dekoraciju, zahvaljujući našim udrugama. Bučijada je kao turistička manifestacija definitivno u gospodarskom smislu vrlo značajna za Grad. Činjenica da se u ova tri dana koliko manifestacija traje, prodaju svi proizvodi, dovoljno govori koliko ima jak gospodarski značaj . Drago mi je vidjeti da se toliki broj ljudi poistovjećuje s Bučijadom, manifestacijom od koje se živi od godine do godine.“- rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić- Grada.


„Ovo je vrlo značajna manifestacija koja okuplja različite aspekte- od gastronomije, pa sve do zaštite kulturne baštine. Posjetitelji mogu isprobati različita tradicionalna jela, vidjeti i kupiti tradicionalno posuđe i ostale stvari koje trebamo njegovati kao tradiciju. Ova namirnica- buča, koja je dugo godina bila sirotinjsko jelo, postala je kraljica gastronomije. Ne samo županije, nego i mnogo šire. – rekla je Jadranka Dujić Frlan, Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.

Svoje proizvode i usluge predstavlja 170 izlagača i 15-tak ugostitelja koji zajedno tvore najveći prodajni sajam bučinog ulja, buča i proizvoda od buča u Hrvatskoj. U ponudi su bučino ulje, bučnice, pivo od buče, juha od buče, a za ljubitelje slatkog tu su bučokremšnite i noveekskluzivne čokoladne praline punjene bučinim namazom i bučinim uljem.

„Imamo odličan odaziv uljara koji su naši ključni izlagači. Buča je tema svih kreativaca koji su ovdje predstavili mnoštvo stvari od različitih materijala- za svakoga ponešto. Od ovogodišnjih noviteta, svakako bih istaknula čokoladu punjenu bučinim namazom i bučinim uljem. Od programskog sadržaja, dvije su novine- kulinarski show s poznatim chefovima, Melkiorom Bašićem i Damirom Tomljanovićem i sutrašnja radionica ukrašavanja suhih buča u funkciji hranilica za ptice. Tako da nam se buča pokazala kao vrlo zahvalna namirnica za različite interpretacije.“- rekla je Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Ivanić- Grad.

„Za naše posjetitelje ove smo godine pripremili posebne proizvode od buče u kombinaciji s konopljom. Pa tako imamo liker od buče i konoplje, pekmez, rakiju koja u sebi također ima konoplje. Te su se kombinacije pokazale kao vrlo interesantne, što su primjetili i naši posjetitelji. Od jutra je jako velik interes. Uz to, već tradicionalno, našim posjetiteljima nudimo i domaću bučnicu, koja je neizostavni dio ove manifestacije.-rekao je Mislav Lukša, OPG Ivanićanka.

Bogatu gastronomsku ponudu dodatno su začinili Melikor Bašić i DamirTomljanović koji su davali profesionalne savjete i pripremali specijalitete od buča:

Mnoštvo dekoracija od buča postavljeno u središnjem gradskom parku, zajedno sa photo i selfie punktovima, a na temu ukrašavanja održat će se i radionica s poznatom voditeljicom emisije Vrtlarica na televiziji, Kornelijom Benyovsky Šoštarić.

Za djecu je mnogo sadržaja na tradicionalnoj Maloj Bučijadi pa tako mogu sudjelovati u jedenju kremšnita od buča, pogledati mađioničarske i kazališne predstave, utrkivati se drvenim konjićima, natjecati u gađanju lukom i strijelom, skakanju u vrećama, gađanju limenki, u letećem kuglanju i brojnim drugim igrama. Uz brojne igraonice, radionice i sportske aktivnosti svatko će pronaći neku zabavu. Posebno atraktivna za male, ali i velike je vožnja prepoznatljivom buča kočijom kroz grad.

„Ono što posebno treba istaknuti je ukrašavanje našeg Gradskog parka koji je prepun bučinih dekoracija, možete se slikati, ponijeti uspomenu iz Ivanić- Grada. Svi sadržaji za obitelji i djecu nalaze se na sportskom parku Zelenjak.“- dodala je Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Ivanić- Grad.

Posjetitelje večeras zabavlja Halid Bešlić, te od 22:30 DJ Nick Bane, a manifestaciju će u nedjelju zatvoriti u 19 sati Maja Šuput te u 21 sat Reanimatori.  U sklopu programa nastupat će i mladi rock bandovi, puhački orkestri i KUD-ovi, a mažoretkinje će predstaviti i svoje nastupe.

Nakon (ili prije) Bučijade, u blizini samog grada, posjetite i  veliki posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom koji će biti prigodno ukrašen bučama. Očekuje vas uzbudljiva igra potrage kroz kilometar staza samog labirinta.

Parking se za vrijeme Bučijade ne naplaćuje i organiziran je na nekoliko lokacija, no krećete li iz Zagreba svakako iskoristite Bučko Express.

Bučijada se održava od 6. do 8. listopada 2023. godine, a cjelokupni program dostupan je ovdje.

Dođi, okusi, osjeti, vidi – vrijeme je za 19. Bučijadu!

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.