Besplatne radionice dizajna i izrade plakata za mlade

521


Platforma Doma mladih i queerANarchive pozivaju sve mlade do 25 godina da se prijave na sudjelovanje u besplatnim online radionicama dizajna i izrade plakata koje provodi udruga queerANarchive – kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture. Prva radionica će se održati 18. svibnja (utorak) u 17 sati preko Zoom aplikacije.

Program aktivnosti nazvan DIYaj dan sastoji se od 3 radionice u sklopu kojih će sudionici osmisliti i dizajnirati vlastiti plakat te se upoznati s procesom izrade plakata u tehnici sitotiska. Zanimljivo je da će se sudionici na ovaj način uključiti u osmišljavanje i odabir plakata za Splitski pride jer se program radionica završava javnim natječajem na kojem će biti odabran najbolji plakat za ovogodišnji Splitski pride. Osim toga, nakon završenog programa sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

Za sudjelovanje na radionicama nije potrebno prethodno iskustvo. Prijave se vrše putem online obrasca i to zaključno sa 16. svibnja. Sve je besplatno, ali je broj sudionika ograničen pa je najbolje požuriti s prijavom.


U sklopu DIYaj dan programa održat će se sveukupno 3 radionice i 2 javna natječaja za odabir najboljeg plakata. Termini i datumi održavanja radionica DIYaj dan programa su:

  • Radionica dizajna – 18. i 20. svibnja

Dizajnerica Ena Jurov sudionike će upoznati s temeljnim teorijskim postavkama dizajna plakata te specifičnostima izrade plakata u tehnici sitotiska. Sudionici će imati priliku zajedno s dizajnericom postaviti okvir za izradu praktičnog rada, odnosno plakata za Splitski pride 2021.
Nakon postavljenog okvira, sudionici će uz mentorsku podršku izraditi svoju verziju plakata. Aktivnost provode Ena Jurov i Tonči Kranjčević Batalić.
Zbog ograničenog broja sudionika, radionice će se održati u dva termina. Sudionici odabiru termin koji im više odgovara:

18. svibnja 2021. u 17 sati, trajanje 2 sata

ili

20. svibnja 2021. u 17 sati, trajanje 2 sata

  • Javni natječaj, izbor 5 plakata za tisak – 24. – 31. svibnja

Prijedlozi osmišljenih plakata            bit će objavljeni na Facebook stranicama Platforme Doma mladih gdje će javnost moći glasati za najbolje radove. Pet radova s najviše glasova biti će otisnuto tehnikom sitotiska u Redakciji u Domu mladih. Glasanje za najbolje plakate bit će otvoreno od 24. do 31. svibnja 2021.

  • Radionica sitotiska – 8. lipnja u 18 sati, trajanje 2 sata

Tehničar tiskare Redakcija u Domu mladih Joke Keran, kroz praktičan rad i video tutorial, sudionicima će demonstrirati proces izrade plakata u tehnici sitotiska. Aktivnost provode Joke Keran i Tonči Kranjčević Batalić.

  • Javni natječaj, odabir najboljeg plakata za Splitski pride – lipanj

Sudionici DIYaj dana nakon završenih radionica dobit će svoje plakate, a ostatak se donira Split Prideu.

Svi zainteresirani pozvani su da se priključe Facebook grupi Dan po dan – mladi u kulturi online gdje mogu pratiti sve novosti vezane za radionice te izmjenjivati iskustva i naučena znanja.

DIYaj dan jedna je od pet programskih linija projekta Dan po dan – mladi u kulturi online kojeg provodi Platforma Doma mladih s partnerom Multimedijalnim kulturnim centrom. Termine održavanja ostalih radioničkih programa koji će se održati tijekom idućih godinu dana pratite na pdm.hr. Projekt je sufinancirala Europska unije iz Europskog socijalnog fonda, a za cilj ima uključiti mlade u kulturno-umjetničke online programe.

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.