Znate kako žene tulumare i uživaju kada dođu u Slavoniju? Evo ovako!

1590


Vinkovce i Županju istražile žene! Evo kako je izgledao vikend za pamćenje! 


Kad Dan žena pada u petak, logično je da se zadnji dan tjedna spoji s vikendom i pretvori u tri prekrasna dana rezervirana samo za žene. Još kad je baza vikenda srce Srijema, dobre zabave ne nedostaje. Tako bi se naj jednostavnije mogao opisati Ženski vikend Hrvatskom, program kojeg je osmislila novinarka i stilistica Alma Premerl Zoko želeći na posebnim i zanimljivim mjestima u Hrvatskoj, urbanim ženama ponuditi program koji će ih resetirati od svakodnevice, ali i dobro zabaviti. Kako se s razlogom kaže da je istok naše zemlje uvijek dobar izbor za ‘vikend bijeg’, baza vikenda za pamćenje su bili Vinkovci! I to u svoj svojoj raskoši – s gradskim ulicama koje pričaju priču o bogatoj povijesti najstarijeg naselja u Europi, s restoranima u kojima miriši domaća hrana, s hotelom u centru grada u kojem ćete se osjećati kao kod kuće, sa zvukovima tamburice, smijehom snaša ali i doživljajima urbanih sadržaja koje nudi samo ovaj grad.  Priču o Vinkovcima dobro je započeti u Gradskom muzeju u kojem se isprepliće priča o bogatoj arheološko povijesti grada, utjecaju Rimljana na ovaj lokalitet, ali i dominaciji šokačke tradicije na običaje koji i danas u njemu žive. Upravo taj spoj povijesti i suvremenog ženska je ekipa osjetila u zanimljivoj turističkoj ruti s Mirnom Katičić koja je Vinkovce pokazala na vrlo kreativan i zabavan način. Posebno je bila zanimljiva priča o Orionu, najstarijem indoeuropskom kalendaru koji je na drvenoj posudi pronađen u ovom kraju 1978. Pripadao je vučedolskoj kulturi, ali i njegov utjecaj na Vinkovce velik – kao eksponat dominira spomenutim muzejem, a njegovi dijelovi nalaze se na pločniku korza koji je često prava modna pista. Vikendi su u Vinkovcima uvijek živi, jer Vinkovčani vole vidjeti i biti viđeni pa je zamišljena turistička ruta pokazala i dinamiku grada. Korzom je ženska ekipa stigla do gradske knjižnice, najnovije zgrade u centru Vinkovaca, kružnom šetnjom strogim centrom Mirna je napravila đir po ulici vila, nekadašnjem židovskom dijelu Vinkovaca (koji nalikuje ulicama Beverly Hillsa), pa preko Meraje, žene dovela u  Krnjaš “najšokadijski dio Vinkovaca”. U toj ulici nalazi se rodna kuća Ivana Kozarca, auta jedne od najljubavnijih šokačkih pjesama.  Kad se nalazite na ovom mjestu, svakako je dobro pogledati Bosut – rijeku za koju se kaže da teče i lijevo i desno, iako se tog vikenda činilo kao da bistra rijeka stoji. 


Koje još priče pričaju Vinkovci – pitale su žene našu vodičicu koja je vrlo brzo otvorila vrata obitelji Ivanković. Dobrodošlicu su gotovo uglas poželjeli svi članovi obitelji – Milan sa suprugom Nikolinom i punicom Vesnom, te njihov mlađi sin Luka s djevojkom. Stariji sin Domagoj, poznati mladi glumac, taj je vikend radio u Zagrebu u kojeg se i preselio. A da nije i Dodo bi, kako ga od milja zovu u obiteljskoj radioni rezuckao kožu i pomagao u izradi posebnog tradicijskog nakita, taškica i kožne odjeće, posebno pršnjaka, tradicionalnog slavonskog prsluka. Gostoprimstvo koje su Ivankovići u dvorištu svoje kuće i radioni pokazali bilo je tipično slavonsko – na stolu su mirisale ‘poderane gaće’ koje se od Ivankovića jedu slatke, bila je poslužena domaća rakija koja je pojačala priču oko izrade posebnih predmeta. Ono što je posebno oduševilo je to da je svaki komad s njihovim potpisom rezultat manufakturnog rada, više od 100 različitih koraka u proizvodnji ali i prekrasne priče o vrijednoj slavonskoj obitelji u kojoj je kožarstvo i krznarstvo više od 100 godina.

Nešto suvremenija priča osjeti se i nedaleko Ivankovića, u restoranu Marabu koji je u centru Vinkovaca gotovo 20 godina.  Na ovom se mjestu jede i moderno i tradicionalno i stake ali i slavonski namaz od čvaraka i slanog sira, te tjestenina s lungićem i čvarcima. Okus je to koji va na prvu oduševi i kojim žalite kad dođete kući. Isti osjećaj nudio je i hotel Admiral koji je premium gradski hotel u kojem plahte miriše na dom, hrana ima poseban okus, a domaćini su toliko ljubazni da poželite da takvih hotela nama više u našoj zemlji.

Budući da Ženski vikend Hrvatskom kroz svoj program u fokus ženske ekipe stavlja i brojne radionice, subotnje poslijepodne bilo je u znaku ljepote. Posebno make up-a kojeg je kroz interaktivnu MUA Make Up Academy radionicu pokazala vizažistica Ivona Blažević. Tema radionice bio je look ‘urbane snaše’, pa ne čudi kako su dominirali savjeti o tome kako naglasiti pogled, ali i definirati usne što se kasnije odlično uklopilo u  poseban izlazak u jedan od najposebnijih mjesta za izlaske – Hang Loose. Riječ je o rockabilly klubu koji danju izgleda kao kafić sa sredine prošlog stoljeća, a kad padne noć pretvara se u mjesto za izlaske svih onih koji vole plesati. Te subote zabava u Hang Loose klubu izgledala je kao set najpopularnijeg retro filma u kojem je nedostajalo mjesta za ples.

Vinkovci nemaju vinariju, ali ovog su vikenda imali divnu vinsku priču koju su ispričale Tea Trošelj i Jenette Šimić iz slavonske vinarije Enosophia. U fokusu je bila etiketa Dika i sve njezine posebnosti koje su na zanimljiv način ispričale priču o tome kako žene trebaju piti vino. S ove radionice sve su žene kući ponijele brojne savjete kako sljubiti hranu i vino, naučile su kome darovati crno, a kome bijelo vino, ali i to kako se drži čaša…

U Vinkovce je najbolje doći autocestom preko Županje, pa je Slavonski vikend objedinio obje destinacije. Nedjelja je tako bila rezervirana za tridesetak kilometara udaljenu Županju koja, poput Vinkovaca, ima divnu turističku priču. Nazivaju je gradom nogometa (po nogometnoj lopti koju su ovdje donijeli Englezi), gradom bogate povijesti, ali i centrom Šokadije. Tradicija se ovdje priča kroz sve elemente – lijepe bijele rubine (košulje) koje se kombiniraju uz traper, pokojim bećarcem kojeg ćete vrlo brzo zapjevati s domaćinima, ali i kroz kolače koji se peku od davnina. Kako je vrijeme Korizme, vrijedne snaše Marija Kobašević i Blaženka Filipović (članice KUD-a Tomislav)  pokazale su kako izgledaju kolači čiji su recepti stariji od 100 godina, a nakon što su i urbane domaćice ovog vikenda ‘zasukale rukave’ i pomogle u izradi kolača u razgled Županje žene su krenule fijakerom. Vukli su ih lipicanci, autohtona slavonska pasmina konja koje je u kas upregnuo Marko Maroševac, vlasnik jedinstvene tradicionalne kuće za odmor Šokačka Lady i jedan od promotora tradicije ovog kraja. Turistička ruta strogim centrom Županje praćena topotom kopita završila je pred Gradskim muzejom grada Županje gdje je dobrodošlicu poželio ravnatelj Hrvoje Tkalac. On je pokazao postav, pričajući priču o arheološkim nalazištima koja su potvrda postojanja Županje ali i o suvremenim trenucima grada koje su uvelike oblikovali engleski industrijalci zaslužni za mnogo toga. Tako je Županja grad u kojem se prvi put u Hrvatskoj igrao nogomet i tenis, gdje su snaše vrlo brzo odjenule svilene haljine pokazujući ih na gradskim ulicama, gdje su nastale male zgrade između tipičnih šokačkih kuća. 

Kako izgleda spoj tradicije i modernog posebno se moglo vidjeti u etno zbirci u sklopu muzeja gdje je stilistica Alma s djelatnicom muzeja Blaženkom Filipović napravila modnu radionicu. Tradicionalnim nošnjama ali i elementima bogate šokačke modne povijesti dodala je aktualnu kolekciju modnog brenda C&A u kojem dominiraju vrlo zanimljivi krojevi i spojevi prateći svjetske modne trendove – etnologiju u suvremenim krojevima. U priči o bijelim odjevnim predmetima, o kojima je Alma pričala, a koji će obilježiti ovo ljeto Blaženka je dodala i tips and tricks na temu održavanja odjeće pokazujući kako su se nekad ‘kuhali sapuni’, ali i štirkalo vodom i brašnom. Tradicionalni recepti su sve žene zaintrigirali ali su ipak s ove posebne modne radionice sve žene otišle sa suvremenim detaljima koje treba rublje – posebnim sapunima za ovratnike, bjelilom za odjeću i vrećicama koje čuvaju kvalitetu tkanina sve s potpisom dm robne marke Denkmit.

Da su Slavonci posebni domaćini to je daleko poznato u što su se žene ovog vikenda više puta uvjerile. Zadnja stanica u Županji bila je kuća čaja i začina Pannonicum gdje su nas dočekali Ana-Marija i Darko Starinec, mladi bračni u čijem je braku posao jasno definiran. Darko bira biljke koje sad na plodnu Slavonsku zemlju, a onda zajedno smišljaju mješavine čaja i začina koje vole domaći ali i strani gastroljupci. Da im je namjena nevjerojatna slušaju svakodnevno od zadovoljnih kupaca, a da se začini mogu koristiti na razne načine pokazali su Ana-Marijini namazi s tri vrste začina koje su žene kušale uz tipične slavonske ‘grickalice’ – fine kiflice i pokoji kolutić kulenove seke. Kako je vrijeme odmicalo, a njega kad si u Slavoniji nikad nema dovoljno, valjalo je krenuti na put. I u posljednjim trenucima boravka u Slavoniji, nije nedostajalo tradicije. Po dobrom starom običaju domaćini goste ispraća pred kućom, mašući automobilima koji odlaze iz Županje, a koji po dobrom starom običaju, trebaju ‘svirnuti’ trubom i najaviti neki idući dolazak. Slavonski vikend je završio, a u pripremi je idući – Slovenski i to onaj koji će okupiti žene u Čatežu s druge strane nekadašnje granice. Sve detalje o ovom programu možete pronaći OVDJE.

Foto: Nikola Zoko 

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.