Zašto je biti plavuša ozbiljan posao?

1907

Ana Nunić, jedna od naših najpoznatijih stručnjakinja za kosu, ovaj se tjedan pozabavila plavušama! Točnije, otkrila je sve ono što bi svaka žena plave kose trebala znati.

Živimo u podneblju za koje nije baš karakteristično imati prirodno plavu kosu, a ipak veliki postotak žena teži upravo tome – biti plavuša i to ona platinasta, bez toplih ili kako bi moje klijentice često rekle žutih i narančastih tonova. Iako su zadnjih godina topli tonovi u kosi sve veći trend i dalje u svakodnevnom radu mogu primijetiti da većina plavuša ne želi vidjeti te tople tonove i teži što svjetlijoj, neutralnijoj blonde nijansi. No, neovisno od toga koja je točno željena nijansa plave kose svaka plavuša trebala bi znati nekoliko stvari koje će joj pomoći u održavanju i njezi kose ali i kod odluke da li je plava kosa dobro i održivo rješenje za nju.

Posvjetljivanje kose je proces za koji je potrebna vještina, znanje, strpljenje, iskustvo te razumijevanje i dobra komunikacija između klijenta i frizera kako bi rezultat bio dobar a zadovoljstvo obostrano.

Ako uzmemo u obzir da imate smeđu kosu koju želite posvijetliti i postati plavuša, ono što morate znati je da će vaša kosa posvjetljivanjem neizbježno postati zahtjevnija za održavanje. Što to točno znači?

Kroz posvjetljivanje kosa prolazi kroz proces izbljeđivanja prirodnih pigmenata i neizbježno je da kao rezultat bude više suha i porozna što znači i lomljivija te sklona petljanju i pucanju. Upravo zato plave kose spadaju u kose koje imaju daleko zahtjevnije održavanje od onih koje su samo obojane ili tonirane nekim tamnijim tonom.

Ako govorimo o balayage, baby lights i sličnim danas popularnim tehnikama one se danas uglavnom izvode popularno zvanim “blajhom” čiji je zadatak posvijetliti prirodne pigmente te time kosa ima trajno promijenjenu strukturu. Upravo zbog toga prije posvjetljivanja nikako ne biste smjeli preskočiti sljedeće korake:

KONZULTACIJE SA STRUČNJAKOM

Odvojite vrijeme i zamolite svog frizera da vam objasni što se sa kosom događa prilikom posvjetljivanja, koliko dolazaka je potrebno te koja je tehnika najidealnija kako biste postigli željeni rezultat, koliko često trebate održavati boju te kako da ju održavate kod kuće. Ako je vaš frizer pravi stručnjak sve ove informacije će vam reći i pripremiti vas ali  budite svjesni da čak i ako ste postigli savršeni rezultat i kosa vam je u salonu kao sa reklame pravi posao čeka vas kod kuće!

NJEGA KOSE

Nakon što ste postigli željeno i postali plavuša ono što radite kod kuće uvelike će utjecati kako će se kosa i boja ponašati s vremenom. Alati za oblikovanje kose, agresivni i neadekvatni šamponi, krivi način pranja kose i mnogi drugi čimbenici mogu utjecati na to da kosa jako brzo počne izgledati izmučeno a boja potpuno drugačije nego na početku. Također, može doći do do pojačanog lomljenja kose a niti jedna plava kosa ne izgleda lijepo ako ima ispucane vrhove.

Kućna njega kose izrazito je bitna i nemoguće je da kosa izgleda lijepo ako ne prilagodite rutinu njege kose potrebama isvjetljene kose.

REDOVITO ODRŽAVAJTE KOSU I BOJU

Ako imate posvijetljenu kosu obavezno je da redovito šišate vrhove. Moje iskustvo je takvo da klijentice koje ne šišaju redovno kosu ne postižu ništa dužu kosu od onih koje ju redovno šišaju-jedina razlika je što kod klijentica koje su redovito na šišanju vrhova (otprilike jednom u 3 mj) kosa djeluje puno urednije zbog punoće i preciznosti reza dok kod onih koje ne žele šišati kosu cijela kosa ima puno neuredniji dojam zbog vrhova koji pucaju i tako se zapravo sami krate.

Također, plava kosa zahtijeva redovito održavanje boje i svakako poslušajte preporuke svog frizera o tome koliko često bi trebali obnavljati boju, tonirati kosu između pramenova i dolaziti na dubinsku njegu kose u salon.

PRIPREMITE SVOJ BUDŽET

Kao što sam već rekla, u procesu dobivanja i održavanja plave kose korak bitan – vrijeme, znanje, iskustvo i stručnost, kvaliteta, količina i pravi izbor proizvoda koji se koriste u procesu prije, za vrijeme i nakon posvjetljivanja kose. Također izbor i izvedba tehnike, dobra komunikacija ali i redovno odlaženje kod frizera na bojanje ili pramenove. Upravo zbog toga što plave kose zahtijevaju redovito odlaženje frizeru i njegu financijski su zahtjevnije za održavanje od ostalih kosa pa budite spremni i na to. Kažu da se plavuše bolje zabavljaju pa ako to i dalje želite provjeriti ne zaboravite – prvi korak su konzultacije!

Tekst: Ana Nunić – The Hair Tailor Zagreb

Ana svaki mjesec piše za naš portal, a želite li saznati više o njezi kose – KLIKNITE NA OVAJ LINK.

FOTO: Dejan Tatomir/privatni album

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.