Varaždin i Pula daju priliku da naučite nešto novo! Nikako nemojte ovo propustiti

762


Počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

Platforma za edukaciju iz filmske umjetnosti stručnog školskog osoblja, studenata, učenika i zainteresiranih građana ove se godine održava na  dvije lokacije: u Varaždinu i u Puli.

Varaždin će još jednom ugostiti voditelje i polaznike Škole od 17. do 25. kolovoza 2023., a nakon toga Škola se po prvi puta održava u Puli u periodu od 28. kolovoza do 1. rujna 2023. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama te polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.


Nakon 25 godina njegovanja kontinuiteta u radu, uz proširivanje i prilagođavanje radioničkih sadržaja i uvođenje seminarskih programa Škola broji preko 3.000 polaznika. Svakim novim izdanjem obuhvaćeno je čak 90 sati programa, a dokaz uspješnosti Škole je sve veći broj odgojno-obrazovnih djelatnika koji su sudjelovali u programu Škole, škola te filmskih družina koje rade s djecom i mladima u području medijske i filmske kulture.

Ovogodišnje izdanje uključuje čak 12 radioničkih programa te dva seminarska stupnja. U 14 intenzivnih i zanimljivih filmskih dana polaznici će pohađati predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu uz stručno vodstvo filmskih i medijskih profesionalaca. Raznovrsni edukativni program čine Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Škola medijske kulture već niz godina funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju stručnog školskog osoblja – nastavnika, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana – na području filmske umjetnosti. Ujedno priprema i potiče sve sudionike na samostalno, kreativno bavljenje filmom, ali i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija i tako sudjeluju u sustavu cjeloživotnog obrazovanja. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj.

29. kolovoza 1999. u Šibeniku započela je 1. Škola medijske kulture. Savjet škole tada su činili Ante Peterlić (predsjednik), Dario Marković (voditelj programa), Vera Robić-Škarica (voditeljica Škole), Olga Jambrec, Mato Kukuljica, Edo Lukman, Vjekoslav Majcen, Krešimir Mikić, Zoran Tadić, Stjepko Težak i Hrvoje Turković.Program prve Škole zamišljen je tako da pruža temeljna znanja potrebna nastavnicima i voditeljima filmskih i video družina, a da se narednih godina postupno uvedu sadržaji za napredne programe. S ukupno 42 polaznika i 4 radionička programa, započela je izgradnja budućnosti velike škole filmskog i medijskog obrazovanja. 

“Sudjelovanje u Školi mnogim sudionicima ostavilo je pečat za cijeli život. Gotovo da nema dana u mojoj umirovljeničkoj sadašnjosti, u kojem ne naiđem na njezine pozitivne odjeke. Škola je postala biografski podatak mnogih autora, učitelja, predavača, polaznika i medijskih pratitelja. Jedan je od nedavnih primjera Dubravka Premar koja je primila nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo. U intervjuu, uz bezbrojne nagrade za autorska ostvarenja, istaknula je i svoje sudjelovanje u Školi kao radionička voditeljica. Uvijek sam isticala da je Škola samo rasadnik koji se obnavlja zahvaljujući onima koji mladice prenose u svoje sredine. Niču tako nove filmske družine i videodružine, sve je veći broj ostvarenja djece, mladeži i odraslih. I klupska je scena bogatija. Iako medijska kultura još uvijek nije zaseban predmet u osnovnim i srednjim školama, ona je ipak našla svoje mjesto u nastavnim programima te mnogima pružila ulaznicu za zanimanja u području audiovizualnih medija. Brojni programi s medijske scene izvorište imaju u Školi medijske kulture”, izjavila je Vera Robić-Škarica, osnivačica i dugogodišnja voditeljica Škole.

Raspored škole dostupan je na poveznici: https://smk.hfs.hr/wp-content/uploads/2023/08/smk2023-raspored-01.pdf

Više informacija o Školi pronađite na smk.hfs.hr.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Varaždina, Grada Pule i Agencije za elektroničke medije. Partneri su POU Varaždin i kino Gaj, Pečetri, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Pulska filmska tvornica, Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula.

Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.