Kavane ne rade, ali evo čemu mogu poslužiti! Beč napravio potez koji je mnoge oduševio

935


Inicijativi u sklopu koje nekoliko bečkih kavana nudi svoj prostor na korištenje učenicima i studentima pridružuje se i obrazovna organizacija „Wiener Volkshochschulen“

Bečki odjel za obrazovanje, tamošnja gradska uprava i ugostitelji pokrenuli su u prosincu 2020. hvalevrijednu inicijativu u sklopu koje je nekolicina bečkih kavana tada otvorila svoja vrata, ali ne za ispijanje kave, nego za učenje. Inicijativa je trajala do 25. prosinca 2020., no nastavljena je sredinom siječnja ove godine. Trenutačno sudjeluje pet kavana među kojima su, na primjer, poznati Café Museum i Café Hofburg. Ondje učenici i studenti mogu rezervirati svoje mjesto te neometano učiti, pisati domaću zadaću i besplatno se koristiti internetom. U kavanama je zabranjeno posluživanje hrane i pića, no školarci si od kuće smiju ponijeti nešto za prigristi i popiti u pauzi od učenja.

Iz Bečkog odjela za obrazovanje ističu da velik interes i brojne pozitivne povratne informacije pokazuju kako u austrijskoj prijestolnici postoji potreba za dodatnim prostorom za učenje. O velikoj popularnosti svjedoči i podatak da je u 2021. godini zabilježena već 851 rezervacija termina za učenje u kavanama.


Ova se inicijativa nedavno proširila te se u nju uključila i bečka obrazovna organizacija „Wiener Volkshochschulen“ (VHS) koja Bečanima od 10. veljače daje svoje slobodne prostorije na besplatno korištenje. Iz organizacije navode da se prostor može koristiti za učenje, pisanje domaće zadaće, sviranje gitare ili čitanje knjige u miru. U te svrhe nude oko 70 prostorija, a ondje je kao i u kavanama obvezno pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

Die VHS Gratis Lernhilfe steht weiterhin online zur Verfügung.

Izrazivši zadovoljstvo širenjem inicijative, bečki dogradonačelnik i član gradskog poglavarstva za obrazovanje Christoph Wiederkehr istaknuo je da obavljanje rada od kuće ili održavanje online nastave tijekom dužeg perioda u stanovima u kojima ukućani često nemaju dovoljno prostora može izazvati stres i frustraciju, što se negativno odražava na mentalno zdravlje mladih. Unatoč tome što su škole sada ponovo otvorene, djeci i mladima i dalje su potrebna alternativna mjesta na koja se mogu povući, u miru učiti ili se baviti omiljenim hobijem.

FOTO 1:© Café Museum

FOTO 2 i 3: © VHS/Lena Horvath

Redakciju pratite i na Facebook te Instagram stranici.