U srcu Hrvatske razvija se mjesto poželjno za život

2992


Općina Josipdol u protekle je četiri godine povećavala proračun te je kapitalnim i infrastrukturnim ulaganjima stvorila uvjete za kvalitetan život i rad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malo je općina koje se mogu pohvaliti činjenicom da su u protekle četiri godine uložili 56 milijuna kuna u više od 80 različitih projekata i namjena. Ovakve rezultate nema mnogo općina niti većih od ove. U srcu Hrvatske, na raskrižju najznačajnijih puteva smjestila se Općina Josipdol. Osim idilične prirode i brojnih skrivenih atrakcija čiji potencijal pripremaju za budući turistički razvoj, predano rade u svim granama gospodarstva i djelatnostima kako bi svojim stanovnicima pružili što bolje uvjete za život. Iako općina nije velika, rade velike stvari. Svaki je projekt promišljen i ima  širi aspekt i budući cilj. U gospodarskom razvoju žele stvarati pogodnu klimu koju će poduzetnici, obrtnici i investitori prepoznati kao buduću snagu i pokretač  pozitivnih promjena. No, prije svega tu su žitelji, mladi i obitelji koje žele ovdje zadržati, ali i privući nove. Konstantno ulažu u brojne projekte kako bismo ostvarili sinergiju.

Tako su za mlade obitelji stvoreni preduvjeti za njihov razvoj – otvaraju se nova dječja igrališta, sportski objekti, vrtići i obnavljaju se škole. Uređuju se nogostupi, ceste i rasvjeta, uređena je tržnica, a uskoro kreću projekti  dogradnje vrtića u Joipdolu, izgradnje Vatrogasnog doma u Josipdolu i dvorane u Oštarijama. Kod njih nema lista čekanja za dobivanje mjesta u vrtiću, roditelji ne trebaju brinuti hoće li stići po dijete jer imaju poslijepodnevni rad i nove igraonice kako bi djeca odrastala u sretnom okruženju. Uredili su trg, šetnice i fitness teretanu na otvorenom, a stalno poboljšavaju komunalnu infrastrukturu jer žele do kraja izgraditi naprednu i ekološki osviještenu općinu.Kako bi sačuvali građevine od propadanja, obnovili su stare škole Carevo Polje, Cerovnik i Modruški Sabljaki, a trenutno traju radovi i na uređenju škole u Modrušama.


Uz mlade, brinu se i o najstarijim stanovnicima koji su dobri duh i čuvari tradicije ovih krajeva. EU Projektom Zaželi vrijednim 3,2 mil.kn skrbe o najpotrebnijima, a raznim aktivnostima, radionicama i  događanjima stvaraju prilike za njihovo zajedničko druženje i lijepu starost.  Povlače i sredstva Europske unije i provode EU projekte, a već su im spremni i novi za koje čekaju prve natječaje za financiranje. Planiraju prijaviti dogradnju vrtića, izgradnju Vatrogasnog doma, uređenja NC Mihaljevići i sportske dvorane u Oštarijama.

I sve to zajedno rade – transparentno. Ostvarili su jedan od najvećih projekata uvođenjem koncepta otvorene općine. Putem eJosipdola svi stanovnici imaju uvid u naše poslovanje, podnošenje zahtjeva i rada  djelatnika, a uskoro uvode i GIS sustav za sve nekretnine u privatnom i javnom vlasništvu. Time još jednom dokazuju da rade čisto i otvoreno, na dobrobit svojih stanovnika, ugledajući se na druge veće općine i gradove u Hrvatskoj koje učinkovito provode ovu praksu.

Projekti koji su u planu, a koji će poboljšati i turistički segment ove općine su  izgradnja mosta na suhom koritu rijeke Mrežnice i izgradnja šetnice uz potok Munjava. Uz Marmontov most, arheološko nalazište Viničica, brojne sakralne objekte, dakako je na ovom području najpoznatiji Modruš. Ostaci Modruške gradine – kastruma, u blizini Josipdola dio su hrvatske povijesti iz Frankopanskih vremena. Na 670 metara nadmorske visine nalaze se ostaci utvrde zvane Tržan ili Tržan-grad, Širingrad i Trojangrad. Prema zapisima modruškog župnika Antona Kregara iz 1850. godine, Modruš je bio rimski grad Marusium koga su utemeljili Grci nekoliko stoljeća prije. Tu se nalazio prapovijesni put, a kasnije i rimska cesta koja je spajala Senj i Sisak. Danas je trasa te ceste poznata kao Jozefinska cesta građena 1774. – 1778. i temeljito obnovljena 1834. – 1847., a asfaltirana 1982. godine. Ruševine starog grada Modruša nalaze se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro profane graditeljske baštine. Rade na njegovoj obnovi te u budućnosti žele razvijati turističku ponudu koja će cijeli kraj zaokružiti.

Uz razvoj ruralnog turizma, bogatu gastronomsku ponudu, prirodne ljepote i tradiciju, žele štititi našu povijesnu baštinu i iskoristiti njene mogućnosti za bolju promociju cjelokupnog kraja. Josipdol žele istaknuti na turističkoj karti Hrvatske te nadovezati na ponude susjednih gradova i općina, te županija u zajedničkom razvoju turizma Lijepe naše. Stvarno možemo reći da se u srcu Hrvatske razvija općina kvalitetnog okruženja poželjnog za život.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.