Sjajna priča iz Josipdola! Ovo je razveselilo brojne roditelje!

1767


U sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Općina Josipdol provela je projekt „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju“.

Projekt se provodio 30 mjeseci tijekom kojih je stvoreno poticajno okruženje za djecu i mlade obitelji. Projekt je vrijedan 2,5 milijuna kuna te je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu. Njime je omogućen organizirani cjelodnevni boravak djece u programima predškolskog odgoja i obrazovanja za minimalno 15-ero djece, sudjelovanje u igraonicama za preko stotinu djece, te zapošljavanje četvero djelatnika.

„Iznimno mi je drago što sam danas ovdje u Josipdolu, jer se osobno, kao djed, ali i kao nekadašnji ravnatelj vrtića, mogu poistovjetiti sa svima koji su uključeni u ovaj projekt. Republika Hrvatska i Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uspjelo promijeniti paradigmu da predškolski odgoj nije potreba roditelja, nego pravo svakog djeteta“, kazao je pomoćnik ministra Momir Karin, te naglasio da rezultati istraživanja pokazuju da su djeca koja prođu predškolski odgoj daleko uspješnija u svom budućem školovanju i radu. „Prema jednom američkom istraživanju, jedan dolar uložen u predškolski odgoj u kasnijem razdoblju daje deset dolara benefita. Zbog toga se u zadnje vrijeme u predškolski odgoj ulaže više nego u bilo koji drugi sustav“, naglasio je Karin.


U prvoj fazi projekta Općina Josipdol je povukla 2,5 milijuna kuna, i tako se etablirala kao najuspješnija općina ovog projekta. Rad vrtića je produžen do 21 sat, te su uvedeni novi programi. Općina je već aplicirala i za drugu fazu provedbe projekta vrijedan 2,35 milijuna kuna.

„Na žalost danas nam završava ovaj hvale vrijedan projekt. Međutim, u iščekivanju raspisivanja novog natječaja, Općina Josipdol je pronašla način i sredstva financirati nastavak projekta, s ciljem zadržavanja djece u vrtiću“, kazao je načelnik Zlatko Mihaljević, dodavši da  zbog otvaranja izdvojenog objekta u Oštarijama više nema liste čekanja. „Josipdol je jedna od rijetkih općina u Karlovačkoj županiji koja je još 1985. godine imala vrtić. Posebnu vrijednost projektu dale su igraonice – engleska, sportska, folklorna i opća, u kojima je kroz 30 mjeseci provedbe sudjelovalo preko 200-tinjak djece, potpuno besplatno. Kroz igraonice smo naše najmlađe potakli na rano učenje engleskog jezika, aktivno bavljenje sportskim aktivnostima, te ih učili narodnim običajima našeg kraja“, istaknuo je Mihaljević.

„Danas, simbolično završavamo projekt „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju“ u našoj Općini koji se provodi od  19. studenog  2018. godine. Projekt je vrijedan 2,6  milijuna kuna te, je u potpunosti financiran od strane Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali“, rekla je pročelnica Općine Josipdol Ivanka Turkalj.U vrijeme pisanja projektnog prijedloga, Općina Josipdol se mučila s problematikom „liste čekanja“ na upis u programe predškolskog odgoja u našem vrtiću, s 21 djetetom koje je ostalo neupisano“, kazala je Turkalj, naglasivši da je program omogućio upis petnaestero djece, te zapošljavanje dvije odgajateljice, i po jedne kuharice i spremačice na pola radnog vremena.

„Kroz projekt su ostvareni svi ciljevi i aktivnosti koji su bili i planirani. Prije svega ostvaren je cilj usklađivanja obiteljskog života produljenjem radnog vremena vrtića. Time je roditeljima omogućeno ostavljanje djece u organiziranom programu, gdje dijete uči i napreduje“, istaknula je Turkalj.

„Prije svega moram pohvaliti rad s mladima u Općini Josipdol i to po cijeloj vertikali, krenuvši od vrtića i predškolskog odgoja, pa sve do osnovnoškolskog obrazovanja. Općina zaista provodi čitav niz kvalitetnih i poticajnih aktivnosti. Kako u redovnom programu tako i izvannastavnim aktivnosti“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac.

Ravnateljica vrtića Jospdol Maja Marinić je zahvalila svima koji su bili uključeni u programu, od Općine Josipdol, pa do Ministarstva obrazovanja na potporama i savjetima, istaknuvši da je neizmjerno važno da se ovaj projekt nastavi.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.