Sve veći odaziv mladih na cijepljenje protiv HPV-a

657


Povodom Svjetskog dana zdravlja, Udruga studenata medicine CroMSIC Split održala je online panel o prevenciji HPV-a i cjepivu protiv njega.

Na panelu su sudjelovali: prim. dr.sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko- dalmatinske županije, doc. dr. sc. Sandra Zekić Tomaš, dr. med., klinička patologinja KBC Split te prof. dr. sc. Marko Dražen Mimica, prim. dr. med., spec. ginekologije.

Gledajući trenutačnu situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, sada imamo, u ova prva tri mjeseca puno bolji odaziv nego prošle godine. Mladi su očito svjesni težine situacije i da HPV također može dodatno narušiti zdravlje, pa se cijepe. Inače, naša je županija definitivno specifična, pa je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a bio vrlo malen, od 8 do 12 %. Onda se dogodila ova nesretna pandemija COVID-19 i odaziv je puno bolji. Posebice kod studenata, jer je za ovu godinu cjepivo besplatno za sve do 25. godine života.“- izjavila je prim. dr.sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko- dalmatinske županije.


Dodaje kako su studenti očito svjesni cijele situacije, dok roditelji djece osnovnih i srednjih škola baš i nisu jer kod njih je veći otpor za cijepljenje, pa samim time i odaziv. Stoga liječnici predlažu da se uvede praksa da roditelji potpišu informirani pristanak da ne žele cijepiti svoje dijete kako bi kasnije mogli i snositi moguću odgovornost ukoliko se dijete zarazi HPV infekcijom.

Edukacija je najbitnija kako bi roditelji, ali i mladi znali sve o prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak 6 vrsta raka!

„Vrlo često majke mi dolaze po savjet trebaju li i kada cijeliti svoje dijete protiv HPV-a. Naravno da im sugeriram da ih cijepe, jer tako štite zdravlje svog djeteta. Riječ je o vrlo bitnom cjepivo s gotovo nikakvim ili relativno malim nuspojavama. Edukacija je tu najbitnija. Ona mora biti sistematska, od djece, roditelja, preko nastavnika pa sve do nas liječnika.“- rekao je dr. med. te prof. dr. sc. Marko Dražen Mimica, prim. dr. med., spec. ginekologije.

„Cijepljenje bih preporučila i ženama koje su HPV pozitivne. Jer to znači da imaju samo jedan genotip, dok ovo cjepivo štiti od ukupno 9 genotipova, što znači, da ih štiti od još mogućih 8 genotipova.“- rekla je klinička patologinja, doc. dr. sc. Sandra Zekić Tomaš, dr. med.

Cjepivo protiv HPV-a je u Hrvatskoj dostupno već više od desetljeća, no, na žalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, procijepljenost je i dalje niska. Kao i podaci o samom znanju o HPV infekciji i cjepivu. Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine. Zbog toga je pokrenuta javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK“, koju je osmislila Udruga studenata medicine CroMSIC u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba. 

Unatoč pandemiji COVID-19 koja je puno toga promijenila i možda čak i zaustavila kada je riječ o javnim događanjima, Budi mRAK kampanja je pokrenula i objavila digitalni newsletter Budi mRAK roditelj, namijenjen mladima i njihovim roditeljima kako bi im na što bolji i pristupačniji način objasnili sve o HPV-u, kao i dobrim stranama cijepljenja.

Sve informacije i kako digitalni newsletter izgleda, možete pogledati na ovom linku:

Podršku kampanji „Budi mRAK“, kao i digitalnim newsletteru su dali su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja i znanosti, HZJZ, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, NZJZ Andrija Štampar, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu, zastupnici Europskog parlamenta, te mnogi stručnjaci, kao i osobe iz javnog života.

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.