STRUČNJAKINJA ZA KOSU OTKRIVA: Ovo je jako važno, a malo tko pazi na to! Kako zaštititi kosu tijekom ljeta?

4254


Ljeto nam je krenulo i dok je većini planiranje godišnjih odmora već u završnoj fazi, s ljetnim planovima nekako nam prirodno dolazi i nabavka proizvoda za zaštitu kože od UV zračenja.

Štetnosti UV zračenja zadnjih godina sve smo svjesniji, pogotovo ako govorimo o koži lica za koju je svakodnevno korištenje zaštitnog faktora postalo neizostavno. Ipak, kroz svakodnevnu komunikaciju sa klijenticama čini mi se da još uvijek trebamo često podsjećati na važnost UV filtera i obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava za kosu tijekom ljetnih mjeseci.

Ovo je tema o kojoj ovaj mjesec piše Ana Nunić, stručnjakinja za kosu koju mnogi smatraju najboljom zagrebačkom frizerkom.


Ana svaki mjesec piše za naš portal, a želite li saznati više o njezi kose – KLIKNITE NA OVAJ LINK.

Je li vam se ikada dogodilo da vam je vlasište izgorjelo, a kosa postala svjetlija, beživotna i “slamasta” tijekom ljeta?

Kosa i vlasište, baš kao i koža, trebaju proizvode sa zaštitnim faktorom! Što se to zapravo događa s kosom ljeti ako ju ne zaštitimo na pravilan način? Visoke temperature i UV zrake mogu oštetiti kutikulu kose. Kutikula kose je vanjski sloj u obliku ljuskica koje štite unutarnju strukturu kose. Ako dođe do oštećenja kutikule, kosa će postati lomljiva, više će se petljati, boja će izblijediti a sama vlas će upijati više vlage i time postati neukrotiva i teža za oblikovanje. Ako dođe do opeklina vlasišta, pored neugodnog, bolnog osjećaja zatezanja na vlasištu, dogoditi će se i da se vlasište krene ljuštiti što nikako nije poželjno niti lijepo.

Ana svaki mjesec piše za naš portal, a želite li saznati više o njezi kose – KLIKNITE NA OVAJ LINK.

Što biste trebali napraviti kako bi vaša kosa bila zaštićena?

Evo nekih jednostavnih koraka koje svakako preporučam a pogotovo ako ste propustili pripremiti kosu za ljeto kroz mjesece prije ljeta.

Prije odlaska na godišnji ošišajte vrhove i ako imate bojanu kosu ili pramenove, otiđite na preljev. Što zdravija kosa prije ljeta – to zdravija i nakon ljeta. Često čujem klijentice kako neće ništa raditi sa kosom prije godišnjih odmora jer im ne treba frizura za godišnji ali istina je da ako napravite preljev koji će kosu napuniti, dati joj sjaj i zaštitni sloj na površini vlasi te ako ošišate vrhove, kosa će biti puno spremnija za ljeto i puno otpornija na petljanje koje može dovesti do dodatnih oštećenja u kombinaciji sa ljetnim utjecajima.

Obavezno koristite specijalizirane preparate za kosu sa UV filterom. Kosa je proizvod kože/vlasišta i trebate ju tretirati sa jednakom pažnjom kao i kožu.

Ana svaki mjesec piše za naš portal, a želite li saznati više o njezi kose – KLIKNITE NA OVAJ LINK.

Najvažniji korak u ljetnoj rutini svakako je proizvod koji se nanosi na kosu za vrijeme izlaganja suncu, neovisno da li ste na bazenu ili plaži. Idealno rješenje je proizvod u spreju nemasne teksture koji je jednostavan za upotrebu, možete ga nanijeti i na vlasište bez da uprljate ruke i kontinuirani nanositi svaki puta kada izađete iz vode! 

Svakako preporučam i šampon iz ljetne linije koji nježno čisti kosu i kožu od soli ili klora, ne isušuje ju i može se često koristiti.

Šampon bi trebao pratiti regenerator ili maska, također specijaliziran za ljeto koji nadomješta vlagu i “zaključava” ju u vlas na način da zatvara ljuskice kutikule – pod uvjetom da ste ih uspjeli sačuvati pravilnom zaštitom za vrijeme izlaganja suncu.

Koristite šešir ili kapu

Zaštitite kosu i vlasište od izlaganja direktnim sunčevim zrakama pokrivalom za glavu kada e to moguće.

Ana svaki mjesec piše za naš portal, a želite li saznati više o njezi kose – KLIKNITE NA OVAJ LINK.

Isperite slanu ili kloriranu vodu iz kose neposredno nakon kupanja

Ako je moguće, isperite kosu od soli ili klora. Ako to pak nije moguće odmah, obnovite sloj UV zaštitnog spreja po izlasku iz mora/bazena, a pranje kose obavite kasnije blagim ljetnim šamponom.

Kroz ovih nekoliko jednostavnih koraka možete pomoći svojoj kosi da dočeka jesen u što boljem stanju. Ako vam je bitno da vam kosa izgleda zdravo i njegovano kroz godinu, trebate znati da ako ju zanemarite ljeti možete “poništiti” sve što ste ulagali i radili za lijepi izgled svoje kose.

Naravno, bitno je i dobro se zabaviti ljeti i zato vam želim dobar odmor i zdravu kosu.

Piše: Ana Nunić – The Hair Tailor Zagreb

Ana svaki mjesec piše za naš portal, a želite li saznati više o njezi kose – KLIKNITE NA OVAJ LINK.

FOTO: Dejan Tatomir, Privatni album

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.