Srijem kao idealan odmor za žene! Pogledajte kako su uživale dame iz svih krajeva Hrvatske

831


Obilazak prekrasnih muzeja, istraživanje najistočnijeg dijela Hrvatske, uživanje u jesenskom izgledu prirode, raskoš na tanjuru (i u čašama), modne i beauty radionice s profesionalcima, puno smijeha i zabave na ženski način… Upravo tako bi se mogao opisati 8.po redu Women’s days by modniALMAnah koji je ove godine osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.

– “Kad se spomene Srijem većina pomisli na Ilok, prekrasan grad bogate povijesti i još bogatije gastronomske ponude. Posebno ako, poput nas imate za domaćina Iločke podrume, koji datiraju još iz 15.stoljeća. Upravo oni su ovaj put bili baza putovanja nudeći nam mogućnost da u danima grada Iloka doživimo Srijem na pravi način” – kaže Alma.

Ženski vikend tako je započeo u Muzeju grada Iloka smještenom u dvorcu Odescalchi, povijesnoj jezgri grada, kojem je kustos Marko Kevo pokazao bogatu povijest ovog kraja. Ilok dolazi od mađarske riječi Újlak koja u prijevodu znači Novi grad, u muzeju je prikazan kronološki tijek razvoja grada koji se danas zaziva malim Dubrovnikom. Ispod jednog dijela ovog muzeja smjestili su se Iločki podrumi (iz 15. i 18.stoljeća) kroz koje nas je, po izlasku iz muzeja,  provela voditeljica turizma Iločkih podruma Vesna Štajner uvodeći nas u svu raskoš gastronomske ponude ovog kraja.

Jutro u Iloku (koji se nalazi na zapadnim obroncima Fruške gore u hrvatskom dijelu Srijema) je nalikovalo na prekrasan akvarel- gdje god smo pogledali, priroda je oduševljavala, pa ne čudi kako se u sekundi izgubio sav nakupljeni stres cijele ženske grupe. Orio se smijeh i čavrljanje koji je utihnuo kad je počela prva jutarnja radionice sa stomatologijom Ivanom Borčić Sesar  koja je u fokus stavila osmijeh kao najljepši detalj svake žene. Kako bi on bio blistav i neodoljiv važna je oralna higijena i pravilno pranje zubi.

”Znate li kako odabrati pravu četkicu, koja ima sedam puta više vlakna od uobičajene četkice i malu blagu idealnu za teško dostupna mjesta? Nije valjda da četkice birate (samo) po boji!” – našalila  se simpatična stomatologica dajući svakoj ženi  šarenu Curaprox četkicu pokazujući tehniku držanja  ‘poput olovke’ za lakšu i uspješniju primjenu.

Kako bi osmijeh i dalje bio na licu, vizažistica Jasmina Puškar Kutleša (Linico trajna šminka) pokazala je male trikove 10-minutnog dnevnog make up-a stavljajući u fokus Max Factor novitete posebno puder 3u1 – Facefinity All Day Flawless koji na jedinstven način mijenja primer, korektor i klasični puder.

Vlak Traminac express bio je službeno vozilo tijekom boravka u Iloku pa je poslijepodnevni dio dana započeo prekrasnom panoramskom vožnjom kroz nepregledne Iločke vinograde na kojima je još ostalo samo grožđe za ledenu berbu. Najviša (ujedno i po mnogima najljepša) točka Iloka je ladanjsko imanje Principovac (još iz vremena Odescalchi (1864 god) okruženo vinogradima, ujedno je i jedna od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj pod nasadima od 125 ha u komadu) u kojem se nalazi restoran, vidikovac, apartmani i mini golf igralište. Na samom ulazu na imanje dočekao nas je pjenušac Princeps koji je ujedno pratio predjelo ‘kraljevskog ručka’ paštetu od suhog mesa. Kad je hrana u pitanju, Iločki podrumi su nas sve oduševili. Tijekom dva dana tako smo isprobali krpice s dinstanim kupusom, kulenom i čvarcima, biftek u lisnatom tijestu s palačinkom od krumpira, soma u sjemenkama, srijemsku palačinku sa sladoledom, tradicionalni kolač tašci koji su se kupali u umaku od limuna i maka. Uz hranu smo pili najbolje od najboljih vina –  bijela vina kvalitetnu Graševinu (2020) i Chardonnay (2020), Traminac kasna berba, a od crnih  vrhunsku Frankovku (2019) i vrhunski Kapistran (2018). Nakon dva dana čistog hedonizma teško smo mogli odlučiti koji je spoj ‘tanjura i čaše) bio bolji.

Na Principovcu se nalazi kupola s vidikovcem u kojem je stilistica Alma Premerl Zoko održala modnu radionicu s temom kako održavati svoju odjeću potkrjepljujući svoje savjete proizvodima Saponije Osijek.  

Vrijeme na Principovcu je brzo prošlo, pa kad je Traminac express stigao krenuli smo svi prema destileriji Barbarić u kojoj nas je dočekalo 12 odličnih rakija, među kojima je najpoznatija, nagrađivana Traminka.

Kako boraviti u Srijemu, a ne uživati u tamburašima? Večer u prekrasnom restoranu Iločkih podruma tako je začinio TS Sremci koji su rasplesali brojne žene!

Kako prijeći iz Srijema u Slavoniju? To nam je pokazala legendarna vodičica Dara Majer iz Vukovara dovodeći nas na most koji dijeli Vukovar na stari i novi, ali i regiju na Srijem i Slavoniju. Koliko voli svoj posao pokazala nam je neiscrpnim pripovijedanjem koji nas je oduševio, što smo isto doživjeli i u Muzeju Vučedolske kulture u kojem nas  je kustos Siniša Đurić na zabavan i poučan način vratio u povijest.  

Nakon istraživanja Vukovara pješice, vrijeme je bilo i za pogled iz zraka pa smo se svi popeli na Vukovarski Vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva s kojeg smo vidjeli i našu zadnju točku na putovanju – Domestic house restoran Lola, kojeg Vukovarci nazivaju najboljim mjestom za uživanje u tradicionalnoj hrani na moderan način.
 
Kakav je plan dalje za ženska putovanja u Hrvatskoj?

Alma sa svojim timom već priprema Podravsku turu (29.10.-31.10.) a do kraja godine i putovanje na sam jug zemlje (berba mandarina) i istraživanje čari Istre tijekom Adventa. Za sve one koje bi na jednodnevni ženski retreat u ponudi će biti i Sljeme u kombinaciji s posjetom Medvedgrada!  Više o putovanjima uvijek možete pročitati na ovom linku

foto: Nikola Zoko 

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.