Sjajna priča s Peščenice

369


Dana, u petak 10. prosinca 2021. u 10:00 sati,  održana je se konferencija za medije povodom početka energetske obnove zgrade Školske sportske dvorane Peščenica. Na konferenciji su sudjelovali predstavnica ustanove upravljanje sportskim objektima Goranka Padavić, predstavnik Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Mislav Papec, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin.

SŠD Peščenica je višenamjenska dvorana otvorena 1987. godine, a njezine prostore koriste košarkašice ŽKK “Medveščak”, karatisti KK ”Tempo”, hrvači  HK ”Zagreb”, odbojkašice OK “Dinamo” te mnogi drugi klubovi za potrebe svojih natjecanja. U dvorani se održavaju razne lige, školska i studentska natjecanja, a u svrhu rekreacije koristi je i veliki broj građana i zagrebačkih tvrtki. Redovni korisnici su i “Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju” i “Tehnička škola Ruđera Boškovića” za potrebe odvijanja nastave iz TZK-e. Godišnje je aktivno koristi oko 350 000 korisnika.

„Ustanova Upravljanje sportskim objektima upravlja i održava sportske objekte Grada Zagreba, te im puno znači cjelovita energetska obnova zgrade Sportske dvorane Peščenica. Ukupna neto površina ove dvorane je 3.617 m2, sastoji se od velike polivalentne dvorane, male dvorane i druge male dvorane na katu, te uredskih prostorija“, kazala je Padavić.


„ŠSD Pešćenica, iako dobro održavana, radi toga što je opremljena zastarjelom tehnologijom nije energetski učinkovita. Mi u školi, kao krajnji korisnici dvorane, jako se veselimo novoj stolariji, jer će korištenje i sam boravak u zgradi biti puno ugodniji“, rekao je Papec, naglasivši da će se dvorana moći koristi i tijekom radova.

Grad Zagreb od 2015. godine provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene u svojem vlasništvu, ukupne grijane površine od 463.000,00 m2. „S realizacijom energetskih obnova na 134 zgrada, postići će se uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje“, rekla je pomoćnica pročelnice Melita Borić.  Cjelokupna investicija vrijedna je 805 milijuna kuna osiguranih proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstvima iz EU fondova te povoljnim kreditnim sredstvima. „U energetsku obnovu uključene su zgrade poput škola, vrtića, zgrada zdravstva, domova za starije osobe, zgrada područnih ureda i mjesnih samouprava te sportskih i kulturnih objekata u vlasništvu Grada Zagreba“, naglasila je Borić. Smanjenjem emisija CO2 doprinos je globalnom cilju borbe protiv negativnih klimatskih promjena.

Projekt energetske obnove Školske sportske dvorane Peščenica provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od travnja 2019. do prosinca 2022., u vrijednosti od 10.488.135,05 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.005.447,76 kn.

„ŠSD Peščenica ima veliki potencijal za uštedom energije, iako je u energetskom razredu C. Projektom su predviđeni opsežni građevinski, strojarski te elektro radovi. Postaviti će se toplinska izolacija ovojnice, zamijeniti postojeća stolarija visokoučinkovitom troslojnom izo-stolarijom, s aluminijskim profilima. Elektro radovi uključuju zamjenu postojeće rasvjete sa visokoučinkovitom LED rasvjetom, kao i postavljanje fotonaponske elektrane“, kazala je voditeljica projekta gđa. Veselin.

U okviru energetske obnove, posebno je kompleksan strojarski dio radova. „Specifičnost ove obnove je to što će se po prvi puta postaviti dizalice topline voda-voda, koji će koristiti toplinsku energiju podzemnih voda kao pomoć postojećem sustavu grijanja i pripremi tople vode plinom. Sustav će se rekonstruirati zamjenom starih kotlova u plinskoj kotlovnici novim kondenzacijskim visokoučinkovitim i rekonstrukcijom plinskog razvoda.

Uz to će se izvesti i sustav mehaničke ventilacije s rekuperacijom“, dodala je Veselin.

Provedbom projekta energetske obnove bit će manje potrebe za toplinskom energijom za 54%, primarnom energijom za 69%, smanjila bi se emisija CO2 za 58%, akorisnici zgrade imat će kvalitetniji prostor za rad u skladu s njegovom namjenom.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.