I ovo se može! Evo kako su smanjili troškove za 50%

872


21. svibnja 2021. održala se završna konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Prehrambeno-tehnološke škole, na kojoj su sudjelovali ravnatelj škole Josip Šestak, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Zgrada Prehrambeno-tehnološke škole je izgrađena počekom 1980-ih godina, a 2000. godine se dogradila sportska dvorana. Po broju učenika ovo je najveća prehrambena škola u Republici Hrvatskoj i jedina ustanova koja obrazuje učenike za prehrambena zanimanja – 526 učenika u 22 razredna odjela s oko 60 nastavnika/ca, od toga 2 profesora savjetnika, 4 profesora mentora. „Osim Prehrambene škole koja je bila nositelj projekta, na ovoj lokaciji su još tri škole – veterinarska, agronomska i XII. gimnazija pa je tako korist četverostruka. Energetska obnova donijela nam je veliki napredak, praktički smo dobili novu školu. Imamo kvalitetan zrak, ugodne prostorije za rad i praćenje nastave, te je cjelokupni boravak u školi bolji i efikasniji. Već ostvarujemo 50% ušteda na troškovima za energente, a one će se samo povećavati“, kazao je ravnatelj Šestak.

Projekte energetskih obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba provodi Grad prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. „Radovi na energetskim obnovama zgrada javne namjene provode se od 2015. godine u cilju smanjenja toplinske energije i emisija CO2 za više od 50%. Programom je obuhvaćena energetska obnova na 134 zgrade sa planiranom investicijom od 805 milijuna kuna. Očekivane su uštede toplinske energije za više od 36.000 Mwh/godišnje, smanjenje emisije CO2 za više od 10.000 t/godišnje kao i proizvodnja električne energiju iz fotonaponskih sustava 1500 MWh/godišnje. U projekt su uključene zgrade u vlasništvu Grada Zagreba svih javnih namjena, a do sada  energetska obnova je završena na 62 zgrade, a za još 17 zgrada radovi su u tijeku. Ostvarivanjem smanjenja emisija CO2, ovim projektom idemo u smjeru održivog razvoja Grada Zagreba“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.


Projekt se provodi od travnja 2019. do listopada 2021. u vrijednosti od 13.500.826,77 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od 6.829.815,57 kn. Radovi na energetskoj obnovi zgrade završeni su u ožujku 2021. „Izvršena je toplinska izolacija zidova i krovova, te je izmijenjena čelična, aluminijska i drvena stolarija ugradnjom nove aluminijske s IZO staklima. Uz elektrotehničke radove na priključcima i razvodima, izvedena je rekonstrukcija grijanja i hlađenja, ugrađena je ventilacija s rekuperacijom i dizalice topline, te su servisirane klime. Nakon završene energetske obnove, smanjena je potrošnja energije za 478.419 kWh (54,31%) i smanjene emisije CO2 za 96.208 t/godišnje (41,79%)“, rekla je voditeljica projekta Sili-Bosner.

Sa provedenim mjerama energetske učinkovitosti zgrada je u energetskom razredu B, smanjeni su troškovi za energente, a  učenici i djelatnici imaju ugodnije uvjete za rad i boravak u prostoru zgrade.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.