Pogledajte video koji će vas potaknuti da više mislite na svoje zdravlje

395

S novom godinom i školskim polugodištem, javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK“ ide dalje. Ovaj put studenti medicine udruženi u međunarodnu Udrugu CroMSIC u suradnji sa stručnjacima osmislili su i napravili animacijski video o HPV-u. Ovo je prvi put da je u Hrvatskoj napravljen animacijski video koji je namijenjen javnosti kako bi educirali, ponajprije mlade o HPV-u, prevenciji i zaštiti ovog zloćudnog virusa koji može uzrokovati čak 6 vrsta raka!

Animacijski video “Budi mRAK – HPV infekcija” samo je dodatni alat u sklopu Projekta koji služi edukaciji opće populacije o ovoj infekciji.

Kako video izgleda možete pogledati na ovom linku:

Od 2019. godine Projekt se provodi uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, a poseban naglasak stavljen je na tumore uzrokovane HPV infekcijom i uspješnoj prevenciji raka – cijepljenju protiv HPV-a.

Unatoč pandemiji COVID-19 koja je puno toga promijenila, Budi mRAK kampanja je pokrenula i objavila digitalni newsletter Budi mRAK roditelj, namijenjen mladima i njihovim roditeljima kako bi im na što bolji i pristupačniji način objasnili sve o HPV-u, kao i dobrim stranama cijepljenja.

Naime, već više od desetljeća, u Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv HPV-a, no, na žalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, procijepljenost je i dalje niska. Kao i podaci o samom znanju o HPV infekciji i cjepivu. Naime, svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine. Zbog toga je i pokrenuta ova kampanja kako bi informirali i educirali mlade, ali i širu javnost.

Nedavno objavljena studija govori o impresivnim podacima- cjepivo protiv HPV-a štiti od raka vrata maternice za čak 90%!

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.