Pogledajte kome je Gibonni s kolegicama posvetio obradu pjesme “Ne odustajem”

646


Povodom početka kampanje ”Ne odustajem” posvećenoj ženama s metastatskim rakom dojke premijerno je predstavljena nova obrada popularne Gibonnijeve pjesme s mladim hrvatskim pjevačicama koje su na ovaj način pružile podršku kampanji i oboljelim ženama. Uz pjevačice, u spotu također sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.

Svečanom predstavljanju prisustvovale su pjevačice Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić i Mia Dimšić koje sudjeluju u novoj obradi, u aranžmanu Nikše Bratoša, kao i članice Udruge NISMO SAME te oboljele žene, sudionice spota i liječnici.

”Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene, te koliko je moguće biti im pri ruci. Naglašavam hrabre žene, a ne neustrašive. Jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu, i ne odustaju. Da sam s vama, da mogu, sad bih se ustao i zapljeskao ovim hrabrim ženama. Dopustite nam da učimo od vas”, kazao je glazbenik Gibonni.


U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo je u 2020. godini1,2, prema najnovijim podacima, od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti.

Upravo je njima posvećena kampanja „Ne odustajem”,  prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, a pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. Danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke.

”Izuzetno sam počašćena biti dio tako važne kampanje, posebice jer sam u ovoj godini baš puno pričala o toj temi. U mojoj obitelji je ta zloćudna bolest ostavila traga, pa mi je promicanje takvih vrijednosti zbilja primarno. Također, uz ovakvu ekipu glazbenika kojima se divim, uživala sam u iskustvu i jako sam polaskana što stojim uz njih na ovom projektu”, istaknula je pjevačica Nika Turković.

Naime, trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najtežih u njenom životu, u kojem se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku. Upravo radi toga ova inicijativa ima za cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije, eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života. Jer upravo zahvaljujući novim, suvremenim terapijama pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području boljeg praćenja ishoda liječenja.

”Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda liječenja, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine i podršku obitelji”, istaknula je dr. sc. Ana Tečić Vuger,  dr. med., Odjel za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice, upozoravajući da je zbog svega toga izuzetno važno imati mehanizme učinkovitog praćenja ishoda liječenja.  

Važnu ulogu u borbi s ovom bolešću ima i opća razina osviještenosti i dobra informiranost svih dionika društva.

Zaista smo ponosni na ovu kampanju koju provodimo već drugu godinu zaredom. Osobito nam je drago što su važnost inicijative prepoznale i osobe iz hrvatskog javnog života, te nam pružile veliku podršku. Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost ove kampanje čije su ispovijesti nadahnuće i pokretač da nikada ne odustaju“,naglasila je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME, koja je  nositelj ove inicijative.

Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti.

Predstavljanju nove kampanje i promociji video spota prisustvovale su članice udruga, žene s metastatskim rakom dojke s članovima svojih obitelji, te brojni drugi uzvanici, sudionici medicinske i javno-zdravstvene zajednice. Među njima je i dr. sc. Ivan Ćelić, spec. psihijatrije, Klinika za psihijatriju Vrapče, ujedno član neformalne skupine ”Zastupnici u borbi protiv raka” pri Hrvatskom saboru koji je tom prilikom kazao kako se ”žene s metastatskim rakom dojke suočavaju s brojnim izazovima i očekivanjima koji mogu imati utjecaja na njihovo mentalno zdravlje i sveukupnu kvalitetu života. Stoga je tijekom procesa oporavka osim medicinske pomoći, važna prisutnost partnera, drugih članova obitelji i prijatelja, pridruživanje grupama podrške koje će pomoći oko suočavanja s bolešću i boljeg upravljanja emocijama što će u konačnici dovesti do što je moguće normalnijeg života usprkos dijagnosticiranoj bolesti”.

Promociji je prisustvovala i savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković, dr.med. ”Unatoč COVID-19 krizi, u Hrvatskoj smo intenzivirali naše aktivnosti u borbi protiv raka jer su maligne bolesti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj i Europi. Međutim, trebamo biti svjesni kako pandemija ipak ima utjecaja na provedbu preventivnih programa odnosno odaziv na rane ili kontrolne preglede. Kampanja „Ne odustajem“ sve govori. Ne smijemo odustati od vlastitog zdravlja. Uz cijepljenje i epidemiološke mjere, mamografski pregled neizostavni je kotačić u mehanizmu zaštite našeg zdravlja. Stoga pozivam sve dame da se odazovu na preventivne preglede jer – oni znače život!”

Priče pacijentica, ali i stručna predavanja liječnika, te savjeti kako se nositi s dijagnozom, nuspojavama liječenja, kao i savjeti kako biti podrška i ostale važne informacije o metastatskom raku dojke mogu se pronaći na službenoj stranici www.neodustajem.hr.

Novi video-spot za kampanju ”Ne odustajem” možete pogledati na linku.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.