Pogledajte kako je izgledao najljepši doček ljeta u Hrvatskoj

748


Ana Rucner 11. put pozdravila je prvo ljetno sunce u sklopu svog projekta ‘Ana u Gradu’ u prepunom amfiteatru na dubrovačkom Srđu

Službeni početak ljeta u Dubrovniku se obilježava na poseban način. Upravo ovaj Grad, naša vrhunska violončelistica Ana Rucner unatrag 11 godina bira kao mjesto, na kojem će divnim zvucima svog instrumenta pozdraviti prvo ljetno sunce. Ujedno, na prvi dan ljeta obilježava se i Svjetski dan glazbe, pa tako glazbenici diljem planeta nastupaju na javnim gradskim površinama, podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Anina lokacija je spektakularna prirodna pozornica, amfiteatar Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu, gdje svake godine iznova ugošćuje brojne umjetnike, s kojima pred nekoliko tisuća posjetitelja izvodi čarobne melodije. Posebnost ovog događaja, osim njegove lokacije, je i vrijeme održavanja. Naime, u isto vrijeme s prvim zrakama ranog jutarnjeg sunca, točno u 5 sati, začuju se nježne žice Aninog violončela, čime započinje jedinstven festival ‘Ana u Gradu’. Dubrovčani i njihovi gosti uvijek su iznova očarani Aninim projektom, koji iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, pa tako i Srđ postaje premali za sve one kojima nije problem ustati i prije cika zore, jer znaju da uskoro slijedi nezaboravno glazbeno iskustvo, koje će pamtiti za cijeli život.


Brojni posjetitelji  su i ove godine dočekali prvo ljetno sunce na Srđu uz Anu Rucner i njene goste – sjajnog Vedrana Mlikotu, našeg čuvenog glumca i glazbenike Ivu Raiča na gitari i Maria Markovinu na mandolini. “Jutros smo u predivnom prostoru amfiteatra Excelsa nekretnina na Srđu zajedno uživali u ljubavnoj poeziji Šimića, Tadijanovića, Tina Ujevića, Arsena Dedića i dr. Brojne posjetitelje posebno je dirnuo dubrovački glazbeni potpourri kojeg sam zajedno s Ivom Raičem i Mariom Markovinom pripremila za ovo romantično svitanje i izlazak sunca. Jako sam ponosna i sretna da smo 11. put održali sada već tradicionalni koncert Pozdrav ljetu, a posebno s obzirom na činjenicu da smo ove godine festival Ana u Gradu pripremali u veoma teškim okolnostima pandemije, uz brojne neizvjesnosti. Do posljednjeg trena nismo znati hoćemo li uopće moći održati festival. Unatoč svemu, održali smo bogat festivalski program i uspjeli smo svi zajedno dočekati i prvo ljetno sunce i pozdraviti ljeto. Koristim priliku i da svima još jednom čestitam i prvi dan ljeta, ali i nama tako važan Svjetski dan glazbe. Uživala sam jutros u svakoj zajedničkoj glazbenoj noti. A posebnu zahvalu moram uputiti svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima koji su se ponovno okupili na Srđu u tako velikom broju i podržali me”. – izjavila je Ana, koja je ove godine na Srđu nosila haljinu dubrovačkog  konceptualnog umjetnika Marka Kriste, posebno osmišljenu za Anu Rucner i njen koncert Pozdrav ljetu. “Ova prelijepa haljina uvezuje duh tradicionalne dubrovačke kulturne baštine i sadašnjosti. beskrajno sam zahvalna Marku na velikom trudu i haljini koja je u svakoj svojoj niti jedinstvena.”

Festival je započeo u petak s prvim koncertom Kalember/Rucner/Duvnjak Tria u klubu Lazareti,  čime je otvoren 11. festival Ana u Gradu. „Publika nam je pružila golemu podršku, a divna atmosfera se nastavila u subotu, u večernjim satima, kada sam zajedno sa svojom obitelji, majkom Snježanom Rucner i ocem Draganom Rucnerom održala mini-koncert u sklopu promocije knjige moga djeda Dragutina Rucnera “Djedove priče unucima”. U emotivnoj i obiteljskoj izvedbi nekoliko klasičnih skladbi pridružio im se kao poseban gost i mladi čelist Marko Noa Škrinjar. Promocija je održana u suradnji s Dubrovačkim muzejima, a odabir Kneževog dvora za ovu svečanu priliku bio je pun pogodak.

Nakon jutarnjeg koncerta Pozdrav ljetu, 11. po redu festival Ana u Gradu večeras u 20 h zatvara se koncertom na Sunset Beachu Dubrovnik, u uvali Lapad. Na koncertu će Anu pratiti bubnjar Marko Duvnjak, a njime će ujedno ispratiti prvi dan ljeta. Vidimo se ponovno u Gradu nagodinu, na 12. tradicionalnom festivalu Ana u Gradu!

Foto: vlasništvo Ane Rucner

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.