Pogledajte kako izgledaju neke od najskupljih i najraskošnijih haljina

562


U pratnji baroknih dvorjana i  Bjelovarskih graničara husara danas, 18. lipnja 2021. godine svečano je otvorena jubilarna 25. Terezijana u Gradskom muzeju Bjelovar. Cijeli vikend posjetitelje očekuje bogat programa bjelovarske manifestacije sa zabavom za sve naraštaje koja će vas vratiti u doba carice Marije Terezije.

Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar s Gradom Bjelovarom po 25. put po redu organizira manifestaciju Terezijana. Bogat i raznovrstan program za sve naraštaje predstavit će  povijest i tradiciju vezanu uz caricu Tereziju te najbolje od najboljeg što nudi bjelovarsko-bilogorski kraj.  „Ovo je bio izazov za sve nas u organizaciji, da u ovakvim okolnostima organiziramo ovu veliku manifestaciju. Nadam se da će svi biti zadovoljni s onim što smo pripremili jer vas očekuje puno zabave i iznenađenja, uz poštivanje svih epidemioloških mjera“, rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Najveća turistička manifestacija Bjelovara i okolice prikazuje legendu o osnutku grada i boravku carice Marije Terezije na ovim prostorima. „Iznimno mi je drago da po prvi puta u ulozi župana mogu prisustvovati ovoj manifestaciji. Današnje okupljanje dobar je pokazatelj epidemioloških mjera za koje se nadam da će biti sve bolje. Samim time nam je pružena mogućnost da kroz ovu manifestaciju održimo i promotivnu kampanju cijepljenja“, kazao je  župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

U suradnji s Zavodom za javno zdravstvo te nacionalnim i gradskim stožerima civilne zaštite, uz posebnu gošću – caricu Mariju Tereziju, promovirat će se cijepljenje protiv koronavirusa. U subotu, 19. lipnja na punktu Zavoda za javno zdravstvo u 09:00 sati prvi će se cijepiti i župan Marušić. Cijepljenje je neobavezno i otvoreno za sve zainteresirane koji mogu doći bez prethodne prijave, sa zdravstvenom iskaznicom, te će biti cijepljeni cjepivom Pfizer. „Terezijana predstavlja nešto posebno za Grad Bjelovar i Županiju, vraća nas u prošlost i podsjeća na našu kulturu te njome želimo predstaviti bogatstva koja imamo. Organizatori su se pobrinuli za kvalitetan i sadržajno osmišljen program gdje će svatko pronaći nešto za sebe. Više od tisuću sudionika dokaz je da zajedništvom možemo ostvariti uspješne projekte“, naglasio je Marušić.

Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich istakao je kako se austrijsko-hrvatski odnosi zasnivaju na snažnim temeljima „Zajednička prošlost stvorila je mnogobrojne ljudske, kulturološke, gospodarske i političke poveznice. Danas su Austrija i Hrvatska prijateljski povezani jaki partneri, ujedinjeni u Europu. Preko 83.000 Hrvata živi i radi u Austriji, a Austrija je sa investicijskim volumenom od 4,4 milijarde eura je najveći investitor u Hrvatskoj. Jasno je da su naši odnosi jedna uspješna priča. Ovom se izložbom i manifestacijom prisjećamo lijepih trenutaka iz naše zajedničke prošlosti. Kad u ovim trenucima opet ožive davna prošla vremena, možda ćemo opet osjetiti duh ovih prostora.“

„Ovo je važan događaj i svjedočenje o kontinuitetu umreženosti u europskim prostorima. Ima razloga, sadržaja i punine već 25 godina i razlog da se prisjetimo od kuda dolazimo, gdje smo danas i kamo idemo. A to je definitivno ujedinjena Europa i prostor u kojem smo svi jednaki, konkurenti i bolji“, istaknuo je hrvatski veleposlanik u Republici Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić

Izaslanik veleposlanika Mađarske u RH János Dezsőa kazao je kako je čast i zadovoljstvo biti na manifestaciji koja podsjeća na dan kada je 1756. godine odlukom carice Marije Terezije Bjelovar postao centralno vojno uporište i pravi grad. „Velika carska i kraljevska monarhija Austro-Ugarska, nekadašnja domovina mnogih naroda više ne postoji, ali vrijeme kada smo bili svi mi veći i utjecajniji ostavilo je traga u kulturi središnje Europe u običaju, mentalitetu, ukusu i uspomenama.  Naši narodi nisu stranci, a Mađarska i dan danas slavi caricu koju slavimo i ovim događajem. Bila je kraljica je bila poput one u bajkama – najfinija, najelegantnija i najljepša, pa zahvaljujemo Bjelovaru što joj je posvetio toliku pozornost“, rekao je Dezsőa.

Centrala izložba u Gradskom muzeju pod nazivom „Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena“ prikazuje raskoš carskih salona i bogatstvo vremena u kojem je živjela Sisi – Elizabeta Austrijska. Iz Mađarske je stiglo čak 16 replika raskošnih haljina koje je za Terezijanu ustupila obitelj Czedly. Replika haljine koju je Elizabeta Austrijska nosila na krunidbi izrađivala se punih pet godina, od kojih se sama haljina šivala jednu godinu, a vrijednost materijala i Swarovski kristala od kojih je izrađena procjenjuje se na 220.000 kuna. Haljina teži 18 kg, dok je originalna bila teška 25 kg s obzirom da su ukrasi bili šivani srebrnim koncem te su u nju bili ušiveni dijamanti. Uz predivne haljine, izložen će biti porculan, namještaj i brojni predmeti iz tog doba, a posjetitelji će izložbu moći pogledati do 11. srpnja.  

Program

Na brojnim će se lokacijama održavati gastronomske prezentacije, ulične predstave i tradicijska predstavljanja običaja, Znanstveni kolokvij HAZU-a i Bjelovarsko-križevačke biskupije o povijesnim vezama Bjelovara i kraljice Marije Terezije, predstavljanje knjige o carskom drobljencu, predstave za djecu i 3. međunarodne izložba Gidran pasmine konja. Glazbeno-scenski nastupi biti će obogaćeni večernjim koncertima. U subotu zabavu preuzimaju Scifadelity Orchestra ispred Gradskog muzeja i Sergej Četković u Glazbenom paviljonu. U nedjelju se održava koncert u spomen na Bjelovarčanina Željka Sabola pod nazivom “Samo simpatija” na kojem će nastupiti bjelovarski glazbenici koji se ovim koncertom prisjećaju dvaju godišnjica, osamdeset godina od rođenja i trideset godina od smrti Željka Sabola.

Okosnica subotnjeg programa biti će Svečana carska povorka – dolazak carice Marije Terezije. Od 19:00 sati na Korzu i ispred Gradske uprave uprizorit će se šaljivi scenski prikaz sa povijesnim postrojbama, KUD-ovima i glumcima. Carica će doći u posjet Bjelovaru u pratnji 50 husara na konjima gidranima u kostimiranoj povorci koja će brojiti više od 400 sudionika.

Scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore „Babotučka vojna“ održat će se  danas u 21:30 sati ispred Gradske uprave, a odvest vas u bajkovite bilogorske večeri. Likovi i predaje Bilogore i Zrinskog Topolovca uprizorit će članice i članovi Udruge žena Katarina Zrinski iz Zrinskog Topolovca, Povijesna postrojba Bjelovarski graničari husari 1756., Bjelovarsko kazalište, Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar, Gordana Marta Matunci i Slaven Klobučar, članovi ostalih udruga iz Zrinskog Topolovca, NK Bjelovar i Češku obec čiji su  članovi isto kostimirani.

Cjelokupni program je besplatan i organiziran u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim mjerama.  Nošenje maski nije potrebno, no građani i posjetitelji se moraju pridržavati održavanja socijalne distance od 1,5 metra.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.