Podravina postaje centar zabave! Ovo je mjesto koje biste trebali posjetiti

409

Posjetite najmasovniji hrvatski scenski spektakl sa više od 300 statista koji ovaj petak počinje u Đurđevcu

Vrhunac događanja, ‘Legendu o Picokima’, i ove će godine režirati Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja

Picokijada, jedna od najstarijih i najvećih kulturno-zabavnih manifestacija kontinentalne Hrvatske i ove će se godine održati u Đurđevcu. Trodnevna manifestacija počinje u petak, 24. lipnja i traje do nedjelje 26. lipnja, a vrhunac događanja bit će subotnja “Legenda o picokima”, spektakularni scenski prikaz obrane Đurđevca od Osmanlija, koji režira Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja.

„A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će Picoki“ reče mudrošću poražen Ulama-beg i Legenda o Picokima je rođena. Stara „Legenda“ živi u narodu Podravine preko pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima 16.stoljeća, kada je osmanlijska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj. Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa ispališe jedinu preostalu hranu –  pjetlića (picoka). Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade – tako stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen!

 Tako su povijesne okolnosti i Legenda postali temeljem za najmasovniji hrvatski scenski spektakl u Hrvatskoj, u kojem sudjeluje više od tri stotine statista. S tradicijom u srcu, prožeti ponosom, Đurđevčani po 54. puta organiziraju izvrsna kulturno-povijesna, folklorna, tradicijska, enogastronomska, sportska i zabavna događanja unutar Picokijade kojoj svake godine svjedoči gotovo 50 000 posjetitelja. Viteški tabori, prikaz srednjovjekovnog načina življenja, sajam rukotvorina, tamburaška glazba, festival folklora, sajam vina, gastronomije i domaćih proizvoda, kulinarska natjecanja i degustacije, prikazi tradicionalnog načina življenja te glazbeni nastupi – Zvonko Bogdan, Toni Cetinski i Opća Opasnost samo su dio bogatog i sadržajnog programa Picokijade 2022. Zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske stavilo je ovo scensko uprizorenje pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Bogatu kulturno povijesnu baštinu i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti u čuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine, te predsjednik Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pod čijim pokroviteljstvima se odvija i ovogodišnja manifestacija.

Više detalja o Picokijadi potražite na poveznicama: https://visitdjurdjevac.hr i https://visitdjurdjevac.hr/program-picokijade-2022/

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.