Ovo su vozila koja su prešla udaljenost od Zemlje do Marsa

581


Prošle godine sredstva javnog prijevoza u austrijskoj prijestolnici prevalila su čak 78 milijuna kilometara. Time je i emisija CO2 smanjena za više od pola milijuna tona.

Unatoč manjem broju putnika vlakovi podzemne željeznice, autobusi i tramvaji bečkog gradskog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien” 2021. godine ponovno su ostvarili impresivnu kilometražu. Više od 1000 vozila bečkog javnog prijevoza u proteklih dvanaest mjeseci prevalilo je ukupno 78 milijuna kilometara, što otprilike odgovara udaljenosti od Zemlje do Marsa. Rekordna udaljenost postignuta je 2019. godine kada je broj prijeđenih kilometara iznosio gotovo 78,1 milijun. Sredstva javnog prijevoza dnevno su prelazila približno 214.000 kilometara, što odgovara više od pet krugova oko Zemlje.

Najviše prijeđenih kilometara zabilježili su bečki autobusi, i to čak 39,5 milijuna. Tramvaji su protekle godine prevalili 23,3 milijuna, a vlakovi podzemne željeznice 15,2 milijuna kilometara.


Član bečkog poglavarstva zadužen za javni prijevoz Peter Hanke istaknuo je da vrlo dobro razvijena mreža javnog prijevoza poput one u Beču pridonosi zaštiti okoliša. Naime, da su se putnici prošle godine odlučili za korištenje automobila umjesto za javni prijevoz, proizveli bi oko 550.000 tona ugljikovog dioksida.

Neues Kontrollgerät im Einsatz bei Fahrscheinkontrollen.

Zanimljiva je činjenica i da su putnici u javnom prijevozu u glavnom gradu Austrije među najpoštenijima u Europi. Protekle godine bečki kontrolori pregledali su vozne karte oko tri milijuna ljudi od kojih se samo 2,7 % „švercalo”. U Berlinu oko 3 % putnika ne posjeduje valjanu kartu u vožnji. U Hamburgu i Frankfurtu „šverca” se oko 5 %, a u Parizu oko 10 %.

Slika: Tramvajska linija 2 u Beču © Johannes Zinner

Slika: Oko 100 kontrolora u Beču svaki dan provjerava valjanost karata © Wiener Linien

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.