Zmajevi ipak postoje! Ovo je mini zmaj koji je nedavno došao na svijet

1047

Krajem rujna zoološki vrt „Tiergarten Schönbrunn” postao je bogatiji za dva člana rijetke vrste oklopnog guštera koji inače nastanjuje područje zapadne obale Južne Afrike, a izgledom podsjeća na zmaja. 

Zoološkom vrtu „Tiergarten Schönbrunn” u glavnom gradu Austrije nedavno je pošlo za rukom uzgojiti ugroženu vrstu gmazova, što u bečkom zoološkom nazivaju posebnim događajem jer je njihov uzgoj na taj način vrlo rijedak. Ondje je 27. rujna na svijet došlo dvoje mladunaca vrste oklopnog guštera latinskog naziva Ouroborus cataphractus koji se zbog svog zanimljivog izgleda često nazivaju i mini zmajevima. U Europi se ovaj gmaz trenutačno može pronaći samo u pet zooloških vrtova. Inače nastanjuje stjenovite obronke na zapadnoj obali Južne Afrike, a u odrasloj dobi može dosegnuti dužinu od 20 centimetara.

Tijelo ovog oklopnog guštera prekriveno je ljuskama s gornje strane, dok je donja strana mekana. Ima izvanredan način obrane od grabežljivaca – u slučaju opasnosti primi se za bodljikavi rep pomoću čeljusti i sklupča se. Na taj način štiti mekani trbuh koji predstavlja njegovo ranjivo mjesto. Zanimljiva je i činjenica da živi u zajednicama, što obično nije slučaj s gmazovima. Osim toga, ženke ne polažu jaja, već donose na svijet žive mlade, a mladunče se razvija u jajetu koje se nalazi u majčinom tijelu. 

Odrasle jedinke ove vrste dospjele su u zoološki vrt u austrijskoj metropoli 2016. godine kada je u bečkoj zračnoj luci Schwechat spriječen pokušaj njihova krijumčarenja. Osim ovih gmazova tada su pronađene i dovedene i druge životinje poput zmija otrovnica, kornjača i gekona. Nema aktualnih podataka o rasprostranjenosti ovog guštera u divljini. No međunarodna organizacija za zaštitu prirode IUCN upozorava da nezakonito trgovanje ovom životinjskom vrstom predstavlja veliku prijetnju njezinom očuvanju te poziva na hitno djelovanje.     

Slika: Na svijet su došla dva mladunčeta ove vrste © Daniel Zupanc

Slika: Ova vrsta guštera izgleda poput malenog zmaja © Daniel Zupanc

Slika: Obrambeni položaj oklopnog guštera © Daniel Zupanc

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.