Ovo je klinika koja je dobila priznanje Međunarodne dijabetičke federacije za Centar izvrsnosti

0
340

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Sveučilišna klinika za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac KB Merkur predstavila je svoje aktivnosti.

Naime, ova je Klinika dobila priznanje Međunarodne dijabetičke federacije za Centar izvrsnosti što je pokazatelj dobre organizacije i prakse cijelog osoblja Klinike.

Osim ovog velikog priznanja, Klinika ima niz aktivnosti kojima nastoji pružiti cjelokupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i to bez čekanja.

„Uz ovo veliko priznanje, čast mi je što mogu i predstaviti aktivnosti naše Klinike. Naši pacijenti, uz dijabetološki pregled, mogu obaviti niz kardioloških, oftalmoloških i neuroloških pregleda u Klinici. Tako da pokušavamo pacijentima pružiti sveobuhvatnu skrb. I to sve na jednom mjestu i bez čekanja. Naime, u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac nema lista čekanja. Prvi dijabetološki pregled moguće je ostvariti unutar tri dana. Imamo jako dobar i kvalitetan tim liječnika i medicinskih sestara edukatora, što opravdava ovo priznanje.“- prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

„Treba naglasiti da su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti u općoj populaciji. Više od 75 % osoba sa šećernom bolešću umire od kardiovaskularnih bolesti. Troškovi liječenja šećerne bolesti su izrazito visoki, a najveći dio navedenih troškova čine upravo troškovi liječenja kroničnih komplikacija. U Klinici vrlo rano procjenjujemo kardiovaskularni rizik i ovisno o tome radimo ranu dijagnostiku.To su UZV srca, ergomterija, holter EKG-a, doppler krvih žila arterija donjih ekstremiteta i žila vrata. Tako da vrlo rano vidimo koliki je kardiovaskularni rizik i ovisno o nalazu upućujemo bolesnike na dodatnu dijagnostičku obradu i započinjemo liječenje. Gotovo 70 tisuća pacijenata na godinu bude pregledana u ovoj Klinici. Radimo u dvije smjene, ujutro i popodne.“- rekao je prim.dr.sc. Jozo Boras, spec. kardiolog, endokrinolog i dijabetolog, zamjenik predstojnika Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Jedna od usluga Klinike Vuk Vrhovac jest i mogućnost cijepljenja prilikom pregleda.

„Mi smo kao Klinika uspjeli ponuditi našim pacijentima cijepljenje protiv gripe, pneumokoka i COVID-19, što je značajno olakšanje za pacijente jer to mogu obaviti na jednom mjestu nakon pregleda. Zainteresiranost pacijenata je vrlo velika što je itekako pohvalno.“- izjavila je dipl.med.techn. Vilma Kolarić, glavna sestra Svučilišne klinike Vuk Vrhovac

Jedna od novosti ove Klinike je i odlazak mobilnih timova na područja koja imaju manje dostupnu zdravstvenu skrb.

„U planu je oformiti mobilne timove s ove Klinike koji će odlaziti što bliže našim bolesnicima, potencijalnim i onima koji to jesu. Tako mogu najaviti da će, za početak, timovi iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac odlaziti u Gvozd, Kostajnicu i Dvor. To samo znači da i u ovim vremenima kada imamo organizacijskih i drugih teškoća, doprinosimo boljitku zdravstvenog sustava, a sve na dobrobit naših bolesnika.“- najavila je prim. dr. sc. Vera Katalinić- Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva.

Svake se godine 14. studenog obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. U Hrvatskoj je više od pola milijuna oboljelih od ove bolesti.

„Ja bih bila najsretnija kada bi ove brojke bile manje. Problem je što u svim dijelovima Hrvatske nije ista dostupnost zdravstvene skrbi pacijentima. Tako primjerice u pojedinim dijelovima Hrvatske nema dijabetologa ni pedijatra endokrinologa što je jako velik problem. Treba se povesti ovim primjerom. Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac pokazala je kako se može dobro i kvalitetno raditi.“- rekla je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime