Ovo je grad u kojem će se kućanstva grijati toplinom iz otpadnih voda

701

Izgradnja moderne toplinske crpke u Beču koja će se opskrbljivati obnovljivom energijom važan je korak na putu do klimatski neutralne mreže centralnog grijanja. Nakon završetka radova 2027. očekuje se da će crpka proizvoditi dovoljno toplinske energije za opskrbu čak 112.000 kućanstava.

Bečko gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie” izgradit će jednu od najvećih toplinskih crpki u Europi pored bečkog pročistača vode koji se nalazi u 11. gradskom okrugu Simmering. Izgradnja ovog modernog postrojenja koje će se opskrbljivati obnovljivim izvorima energije važan je korak na putu do klimatski neutralne mreže centralnog grijanja. Očekuje se da će crpka snage 55 MW nakon 1. faze radova sredinom 2023. početi proizvoditi dovoljno toplinske energije za opskrbu oko 56.000 kućanstava. Do 2027. radovi na crpki trebali bi biti u potpunosti završeni, a tada bi trebala postići punu snagu od 110 MW. Nakon završetka radova toplinskom energijom moći će opskrbljivati čak 112.000 kućanstava. Zahvaljujući ovom projektu emisija ugljikovog dioksida u glavnom gradu Austrije trebala bi se smanjiti za 300.000 tona na godišnjoj razini.

Toplinska crpka djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod toplinske je crpke upravo ta toplina željeni proizvod. Suvremena tehnologija ugrađena u novu crpku omoguće izvlačenje topline iz vrlo niskih temperatura vode. Pomoću toplinskih pumpi već od temperatura od oko 6 °C mogu se dosegnuti temperature od iznad 90 °C. Nastala energija zatim se u obliku tople vode putem mreže centralnog grijanja predaje tisućama bečkih stanova. Kao izvor topline koristit će se isključivo obnovljiva energija. Višak toplinske energije nastao radom bečkog pročistača vode činit će dvije trećine potrebne energije, dok će jedna trećina otpasti na „zelenu” energiju iz hidroelektrane na Dunavu Freudenau koja se nalazi u blizini. Tako će se moći iskoristiti i vrijedna energija iz pročišćenih otpadnih voda koja je dosad bila neiskorištena.  

U projekt izgradnje ove toplinske crpke bečko poduzeće uložit će oko 70 milijuna eura. Radovi na izgradnji crpke započet će u ožujku 2022., a njezino puštanje u rad nakon 1. faze radova planirano je sredinom 2023.

Bečka mreža centralnog grijanja duga je više od 1.300 kilometara, što je čini jednom od najvećih u Europi. Poduzeće „Wien Energie” toplinskom energijom opskrbljuje 420.000 bečkih kućanstava i 7.600 velikih kupaca te time smanjuje emisiju CO2 za preko 1,5 milijuna tona godišnje. Gotovo 50 posto centralnog grijanja u Beču danas potječe iz viška toplinske energije koji nastaje u kogeneracijskim postrojenjima u kojima se istodobno proizvodi električna i toplinska energija. Ostatak dolazi iz spalionica, biomase i otpadne topline iz industrijskih procesa. Manji dio otpada na toplinske crpke te geotermalnu i solarnu energiju.

Grad Beč postavio je ambiciozan cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2040. Važnu ulogu pritom igra tranzicija na ekološki prihvatljiv sustav grijanja. Kako bi sustav centralnog grijanja u Beču postao klimatski neutralan, bečko gradsko energetsko poduzeće sve se više okreće geotermalnim izvorima energije i korištenju viška toplinske energije koji, na primjer, nastaje u postrojenjima kao što je bečki pročistač vode.

Slika: Radovi na izgradnji toplinske crpke započet će u ožujku © smartvoll/Mathias Bank

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.