Ovo djeca uče u školi! Ali nažalost, ne u Hrvatskoj!

494


Od 2015. godine više od 115.000 osnovnoškolaca u Beču steklo je osnovna znanja o kućnim ljubimcima i zaštiti životinja u sklopu posebne inicijative kojom se podiže svijest o ovoj temi.

U sklopu posebne inicijative učenici 3. razreda osnovne škole u glavnom gradu Austrije dobivaju brošure o kućnim ljubimcima sa zadacima koje koriste i rješavaju na nastavi, a mogu ih zadržati nakon toga. Pritom djeca uče o ponašanju i potrebama mačaka, pasa, zamoraca i drugih životinja, o Zakonu o zaštiti životinja i velikoj odgovornosti koju preuzimaju vlasnici kad nabave kućnog ljubimca. U inicijativi sudjeluju bečka gradska služba za veterinarstvo i zaštitu životinja (MA 60) i bečka udruga posvećena edukaciji na temu zaštite životinja „Tierschutz macht Schule”.

Od 2015. godine do danas više od 115.000 osnovnoškolaca upoznalo se s temama i sadržajima vezanima uz zaštitu životinja u okviru ove inicijative. U međuvremenu je izašlo i novo izdanje brošure koje je dopunjeno temom kupovine životinja putem interneta. Iz bečke službe za veterinarstvo i zaštitu životinja naglašavaju kako djeca trebaju shvatiti da životinje nisu predmeti koji se, na primjer, poput cipela mogu naručiti klikom miša. „Svako dijete koje pohađa školu u Beču trebalo bi barem jednom tijekom osnovnoškolskog obrazovanja dobiti osnovna znanja o zaštiti životinja”, objašnjava član bečkog gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky.

Lea Mirwald, Geschäftsführerin vom Verein „Tierschutz macht Schule“, Ruth Jily vom Veterinäramt und Tierschutzstadtrat Jürgen Czernohorszky.

Inicijativa ima brojne prednosti. Tako, primjerice, djeca rado dijele stečena znanja sa svojim prijateljima, roditeljima i rodbinom, čime se u društvu podiže svijest o zaštiti životinja. Prema brojnim povratnim informacijama akcija se dosad pokazala vrlo uspješnom, a mališani čak i tijekom odmora oduševljeno proučavaju dobivene materijale.

Slika 1: Učenicima dijele brošure o zaštiti životinja © PID/VOTAVA

Slika 2: Za buduće vlasnike pasa u Beču obvezno je pohađanje tečaja © Tierschutzombudsstelle Wien/Uroš Hočevar

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.