Ovako izgleda zgrada koja je značajno energetski učinkovitija

367


Povodom završetka energetske obnove zgrade Područnog ureda Susedgrad održana je danas 09. srpnja 2021. godine konferencija za medije na kojoj su sudjelovale voditeljica Odsjeka za zgradarstvo Nataša Kelava i voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Grad Zagreb provodi energetsku obnovu zgrada javne namjene kontinuirano od 2015. godine sa jasno postavljenim ciljem da se na svakoj zgradi kroz primjenu ekonomski opravdanih, energetski učinkovitih tehnologija i mjera te implementaciju obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva postignu uštede energije i smanje emisije CO2 za više od 50%. „Provedbom je planirano ostvariti cjelovitu energetsku obnovu na 134 zgrade različitih javnih namjena, ukupne grijane površine od 463.000 m2. Sa realizacijom ukupne investicije planirano je ostvariti uštede toplinske energije od 36.174 MWh/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.335 t/godišnje i proizvesti energije iz fotonaponskih sustava od 1.500 MWh/godišnje“, rekla je voditeljica Odsjeka Kelava.

Obnovom su obuhvaćene 134 zgrade za koje je iznos investicija vrijedan 805 milijuna kuna. Do sada je ugovoreno EU sufinanciranje za 45 zgrada u iznosu od 162 milijuna kuna. Do sada je obnovljeno 67 zgrada, a u tijeku su radovi na njih 12.


Projekt energetske obnove zgrade Područnog ureda Susedgrad, provodi se prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 12.995.818,59 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.070.801,86 kn.

Zgrada Područnog ureda Susedgrad izgrađena je 1978. godine, a kat zgrade je dograđen 1985. godine. Namjena zgrade je pružanje usluga iz nadležnosti gradske uprave za građane na području gradskih četvrti Podsused – Vrapče i Stenjevec. Provedbom energetske obnove poboljšane su energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije, modernizacijom sustava grijanja, hlađenja i ventilacije te zamjenom neučinkovite rasvjete sa LED rasvjetom.

Zgrada je iz prijašnjeg energetskog razreda G, sada postigla energetski razred A+. Najveće postignuće se očekuje u smanjenim potrebama za toplinsku energiju koja će biti manja za 89,39% tj. više od 270 tisuća kWh, a sa time je i direktni utjecaj na značajno smanjenje emisije CO2 za 87,79% tj. 176,11 tona godišnje.“, istaknula je voditeljica projekta Veselin.  Primjenom svih mjera i primjerenim korištenjem poboljšana je kvaliteta prostora u kojem borave zaposlenici i posjetitelji, a ostvarene su i uštede na troškovima za energente i održavanje zgrade.

FOTO: PRESS

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.