Ovaj vikend svi u Bjelovar! Kreće najbolja zabava za sve uzraste

738


Izložbe, predstave, koncerti dio su bogatog programa jubilarne bjelovarske manifestacije 25. Terezijane. Ulice grada Bjelovara od 18. do 20. lipnja preplaviti će zabava za sve naraštaje koja će vas vratiti u doba carice Marije Terezije.

Grad Bjelovar s Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar po 25. put po redu organizira manifestaciju Terezijana. Bogat i raznovrstan program za sve naraštaje predstavit će  povijest i tradiciju vezanu uz caricu Tereziju te najbolje od najboljeg što nudi bjelovarsko-bilogorski kraj. Centrala izložba prikazat će raskoš carskih salona i bogatstvo vremena u kojem je živjela Sisi – Elizabeta Austrijska. Iz Mađarske je stiglo čak 16 njezinih raskošnih očuvanih haljina koje je za Terezijanu ustupila obitelj Czedly i bit će izložene u Gradskom muzeju. Uz predivne haljine, izložen će biti porculan i brojni predmeti iz tog doba. Pod nazivom „Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena“ izložba će ostati otvorena do 11. srpnja.   

Svečano otvaranje manifestacije i same izložbe održat će se u petak, 18. lipnja 2021., od 17:00 sati u Gradskom muzeju Bjelovar na kojoj će sudjelovati veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich i hrvatski veleposlanik u Republici Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, izaslanik veleposlanika Mađarske u RH János Dezsőa, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Gödöllő, Mađarska dr. György Gémesi te saborski zastupnici Miro Totergeli i Vladimir Bilek.


Osim povijesnog, ova manifestacija imat će i javno-zdravstveni karakter. U suradnji s Zavodom za javno zdravstvo te nacionalnim i gradskim stožerima civilne zaštite, uz posebnu gošću – caricu Mariju Tereziju, promovirat će se cijepljenje protiv koronavirusa. U subotu, 19. lipnja na punktu Zavoda za javno zdravstvo u 10:00 sati prvi će se cijepiti novoizabrani župan Marko Marušić.

Cijepljenje je neobavezno i otvoreno za sve zainteresirane koji mogu doći bez prethodne prijave, sa zdravstvenom iskaznicom, te će biti cijepljeni cjepivom Pfizer.

Okosnica subotnjeg programa biti će Svečana carska povorka – dolazak carice Marije Terezije. Od 19:00 sati na Korzu i ispred Gradske uprave uprizorit će se šaljivi scenski prikaz sa povijesnim postrojbama, KUD-ovima i glumcima. Carica će doći u posjet Bjelovaru u pratnji 50 husara na konjima gidranima u kostimiranoj povorci koja će brojiti više od 400 sudionika.

Scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore „Babotučka vojna“ održat će se u petak u 21:30 sati ispred Gradske uprave, a odvest vas u bajkovite bilogorske večeri. Likovi i predaje Bilogore i Zrinskog Topolovca uprizorit će članice i članovi Udruge žena Katarina Zrinski iz Zrinskog Topolovca, Povijesna postrojba Bjelovarski graničari husari 1756., Bjelovarsko kazalište, Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar, Gordana Marta Matunci i Slaven Klobučar, članovi ostalih udruga iz Zrinskog Topolovca, NK Bjelovar i Češku obec čiji su  članovi isto kostimirani.

Na brojnim će se lokacijama održavati gastronomske prezentacije, ulične predstave i tradicijska predstavljanja običaja, Znanstveni kolokvij HAZU-a i Bjelovarsko-križevačke biskupije o povijesnim vezama Bjelovara i kraljice Marije Terezije, predstavljanje knjige o carskom drobljencu, predstave za djecu i 3. međunarodne izložba Gidran pasmine konja. Glazbeno-scenski nastupi biti će obogaćeni večernjim koncertima. U petak će pozornicu Fontana zauzeti Swingers, Gelato Sisters, Luce, Zdenka Kovačićek, Alen Đuras i Ivo Robić 21/21, a pozornicu Glazbenog paviljona Opća opasnost. U subotu zabavu preuzimaju Scifadelity Orchestra ispred Gradskog muzeja i Sergej Četković u Glazbenom paviljonu. U nedjelju se održava koncert u spomen na Bjelovarčanina Željka Sabola pod nazivom “Samo simpatija” na kojem će nastupiti bjelovarski glazbenici koji se ovim koncertom prisjećaju dvaju godišnjica, osamdeset godina od rođenja i trideset godina od smrti Željka Sabola.

Cjelokupni program je besplatan i organiziran u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim mjerama.  Nošenje maski nije potrebno, no građani i posjetitelji se moraju pridržavati održavanja socijalne distance od 1,5 metra.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.