Ova škola više nije ista! Uloženo je više milijuna kuna

1502


Dana 22. listopada 2021. održala se konferencija za medije povodom završetka energetske obnove zgrade Poštanske i telekomunikacijske škole na kojoj su sudjelovali ravnatelj škole Zlatko Sviben, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Nataša Kelava.

Projekt energetske obnove zgrade Poštanske i telekomunikacijske škole provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 8.738.984,38 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.401.287,35 kn. Vrijeme trajanja projekta je  od travnja 2019. do listopada 2020. godine.

Zgrada Poštanske i telekomunikacijske škole izgrađena je 1960. godine, dok je 1998. godine nadograđen 2. kat, te izvedeno blago skošeno krovište s pokrovom od salonita. „Svim radovima koji su izvedeni dobili smo ugodniji prostor za rad i boravak, a sama škola ima ljepši izgled. Zahvaljujem Gradu Zagrebu na realizaciji energetske obnove uz korištenje EU sredstva kojima smo dobili puno kvalitetniju i ljepšu školu, kao i svima koji su bili uključeni u provedbu ovog projekta. Ovim putem apeliram i na novu mogućnost dodatnog poboljšanja škole, a to je investicija u novo igralište koje škola zaslužuje“, istaknuo je ravnatelj Sviben


Grad Zagreb od 2015. godine provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene u svojem vlasništvu, ukupne grijane površine od 463.000,00 m2. „Sa realizacijom energetskih obnova na 134 zgrada, postići će se uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.  Cjelokupna investicija vrijedna je 805 milijuna kuna osiguranih proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstvima iz EU fondova te povoljnim kreditnim sredstvima. „U energetsku obnovu uključene su zgrade poput škola, vrtića, zgrada zdravstva, domova za starije osobe, zgrada područnih ureda i mjesnih samouprava te sportskih i kulturnih objekata u vlasništvu Grada Zagreba.“, naglasila je Borić.Cilj ovog projekta je doprinos globalnom cilju borbe protiv negativnih klimatskih promjena.

Grijana površina zgrade škole i dvorane je 2.879,64 m2 , a u okviru energetske obnove izvedeni su građevinsko obrtnički radovi, strojarski radovi, radovi na elektroinstalacijama i postavljena je fotonaponska centrala. „Na vanjskim zidovima i krovovima postavljene su termoizolacije, zamijenjen je sustav centralnog grijanja te je izvedena nova kotlovnica. Postavljeni su rekuperatori, zamijenjenaje je rasvjeta i na krovu instalirana fotonaponska centrala“, rekla je voditeljica projekta Kelava. S izvedenim radovima, smanjena je energetska potrošnja i emisije CO2 za 91%.

Sa provedenim mjerama energetske učinkovitosti zgrada je u energetskom razredu A, znatno su smanjeni troškovi za energente, smanjene su emisije CO2, a  učenici i djelatnici imaju ugodnije uvjete za rad i boravak u prostoru zgrade.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.