Otkrivamo 10 razloga zašto posjetiti grad Veliku Goricu ove jeseni!

0
188
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobro došli u šesti po veličini grad u Hrvatskoj, dobro došli u Veliku Goricu – tako će svakog gosta pozdraviti Velikogoričani, spremni ponosno pokazati koje sve dragulje krije njihov grad. Jedan od važnih gradova Zagrebačke županije, Velika Gorica dobila je ime po velikoj šumi hrasta lužnjaka (gorica=šuma) koji se i danas smatra važnim segmentom u svakodnevnom životu Turopoljaca. U njegovim se šumama pronalaze tartufi, živi turopoljska svinja, postaje najbolja šetnica za odmor i relaksaciju, a plodovi hrasta, žirevi, završavaju u kavi i čokoladi! Velika Gorica smještena je jugoistočno od Zagreba, u središtu Turopolja, podno Vukomeričkih gorica. Njezinu prirodnu raznolikost određuju rijeka Sava na sjeveroistoku i Kupa na jugozapadu koje su zaslužne za bogatu floru i faunu tog kraja.

Već na samom ulasku u Veliku Goricu, osjetit ćete puls grada i shvatiti da je Velika Gorica puno više od zračne luke ili spavaonice poslovnih ljudi koji rade u Zagrebu.  Već u kratkom razgledu grada primijetit ćete zanimljivu arhitekturu, vidjeti parkove, ali i prekrasnu okolicu u kojoj su ‘nikle’ nove betonske kuće koje prkose tradiciji vremena i običajima ovog kraja. U svakoj ulici možete pronaći i staru turopoljsku drvenu kuću po kojima je ovaj kraj poznat.

Na vratima Turističke zajednice grada Velike Gorice dočekala nas je direktorica Maja Toth, predstavljajući svoj tim žena koje predano rade na promociji ovog kraja. Upravo one su bile i najbolji vodiči za cjelodnevno istraživanje sadržaja koje krije ovaj grad.

Ovo je (barem) 10 razloga zašto posjetiti grad Veliku Goricu ove jeseni!

1. Zavirite u Centar za posjetitelje Velike Gorice
Sve ljepote i posebnosti Turopolja, kao i zanimljivi detalji iz povijesti ovog kraja mogu se doživjeti na jednom mjestu – u multifunkcionalnoj dvorani interpretativnog Centra za posjetitelje koji se nalazi u prostorima Turističke zajednice Velika Gorica, u samom središtu grada, na Trgu kralja Tomislava 2. Posebnost ovog prostora je njegova multifunkcionalnost, pa je tako interpretacijska dvorana otvorena i za mogućnost organizacije panela, konferencija, tribina ili radionica. Također, velikogorički Centar za posjetitelje nagrađen za novi projekt u turizmu na dodjeli nagrada “Simply the best” za 2020. godinu.
     
2. Gdje su najbolji štrukli? Pa u Turopolju!
U mjestu Buševec pokraj Velike Gorice, osim najukusnijih štrukli „CIPOV“ by Ivana Belošević, pripremaju se i odlični beli žganci s tropom – još jedno prepoznatljivo turopoljsko jelo s krumpirom i brašnom u kojem se vidi sva raskoš domaće kuhinje. U Turopolju se oduvijek dobro jelo i pilo, plodna zemlja i vrijedne ruke stvarali su bogatstvo okusa i mirisa, a dio tog bogatstva posjetitelji mogu isprobati tijekom tradicionalne manifestacije Gastro Turopolja (koja će se ove godine održati 15.-16.10.2022.)
       
3. Autohtona Kurija Modić Bedeković, Donja Lomnica
Kurija Modić Bedeković, podignuta 1806. godine, ističe se kao primjer autohtone stambene gradnje turopoljskog kraja, a cijelo imanje spada među najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske te je zaštićeno kao spomenik kulture 1972. godine. Posljednje stanovnice kurije bile su sestre Vilma i Milka Bedeković koje su svojim umjetničkim radom obilježile život ovog dvora, a zbog vrlo dobre očuvanosti i nedavne obnove danas ondje možete doživjeti ljepotu ladanjskog života na prijelazu s 19. na 20. stoljeće. Kuriju je moguće posjetiti uz prethodnu najavu djelatnicima Muzeja Turopolja na telefon 01 6221 325 / www.muzej-turopolja.hr
   
4. Jedinstvena tvornica čokolade „Choco slastice
Na samom rubu Velike Gorice, u prizemlju žute zgrade iz 1939. godine, obitelj Marković se već generacijama bavi obrtništvom. U njihovoj tvornici čokolade proizvode razne čokoladne praline, dražeje, namaze od kakaa sa žirom, rogačem i bučom te različite grickalice. Na adresi Zvonimirova 11 u strogom centru Velike Gorice  možete pronaći njihovu nedavno otvorenu čokoladarnicu u kojoj se mogu kupiti razne čokoladne kreacije i slatki poklon paketi za sve prigode.
       
5. Provedite dan kao Turopoljac!
Smješten u ugodnom ambijentu Kurilovca, Turopoljski grunt obitelji Dianežević nalazi se na samo nekoliko kilometara od centra Velike Gorice (ulica Nikole Tesle 98). Na ulasku u dvorište dočekat će vas domaćini Snježana i Stjepan Dianežević sa stolićem na kojem se nalazi kruh, sol i rakija, simboli gostoprimstva tog kraja. Ulaskom na imanje vidjet ćete  dvije uređene drvene turopoljske kuće, karakteristične za graditeljstvo ovog kraja, mjesto su opuštanja, druženja, susreta, domaće hrane, ali i mjesto na kojem se spajaju prošlost i sadašnjost, ruralno i urbano. Kad ste na ovoj lokaciji, ne propustite probati likere koje proizvodi gđa.Snježana- posebno nagrađivan liker s marelicom.
     
6. Restoran Mon Ami od mediteranske hrane do specijaliteta od mesa turopoljske svinje i tartufa
Velikogorički restoran Mon Ami jedini je restoran na ovom području s Michelinovom preporukom, uvršten i u vodič Gault & Millau Croatia 2022. Vlasnici, obitelj Ceronja, sa svojim timom pokazuju da su nezaobilazna gastronomska stanica ovog kraja. Uz već svima poznatu ponudu mediteranskih specijaliteta, ne propustite kušati i lokalne specijalitete od turopoljskog tartufa. Ovo šumsko blago iz turopoljskih šuma sigurno će kao i poznatiji istarski brat postati nadaleko čuven među gurmanima. A tu su i delicije od turopoljske svinje koje promovira Plemenita općina turopoljska.
       
7. Znate li ljubavnu priču Augusta Šenoe i Slave pl. Ištvanić?
U povijesti Turopolja, osobito Velike Gorice, poseban trag ostavila je obitelj Šenoa. Poznato je da je August Šenoa u mladosti prijateljevao s brojnim Turopoljcima, pripadnicima Plemenite opčine turopoljske, a upravo je u Velikoj Gorici upoznao Slavu pl. Ištvanić kojom se oženio i koja mu je bila velika inspiracija i potpora u literarnom radu. O ovom poznatom paru snimljen je kratki povijesno-dokumentarni film pod nazivom August i Slava Šenoa te režirana predstava u produkciji Gradskog kazališta „Scena Gorica“.
     
8. Etno naselje Novo Čiče- od zrna lana do prekrasnih suvenira 
Nedaleko Velike Gorice uživajte u prekrasnom ambijentu Etno naselja Novo Čiče gdje je metodom preseljenja formirana turopoljska okućnica s drvenim zgradama.  Predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak ponosno pokazuje način proizvodnje lana, priča priču o tkalačkom stanu, ali i otkriva niz radionica i susreta u koje se mogu uključiti i mladi i stari. Organizirani su cjelodnevni izleti za djecu vrtićke i školske dobi na temu zaštite okoliša, drvenog graditeljstva, starih zanata dok odrasli mogu uroniti u bogati svijet folklora i saznati više o vještini veza i nekadašnjem procesu sjetve, prerade i tkanja lana na izvornim tkalačkim stanovima (projekt „Od lana haljina tkana“). U ovom etno naselju parkiran je i nekadašnji tramvaj koji je spajao Veliku Goricu s okolnim selima. Vukao ga je jedan konj- na jednu stranu prema gradu, a na drugu prema kućama ljudi koji su se njime vozili. 
     
9. OPG Antolčić – med za šampione
OPG Antolčić četvrta je generacija koja se bavi uzgojem pčela s 370 pčelinjih zajednica. Njihov kestenov med 2021. godine proglašen je šampionom 11. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije. U baznom pčelinjaku kod Velike Gorice uzgajaju i matice te proizvode sve pčelinje proizvode: med s propolisom, čokomed, med s cimetom, lješnjacima,  matičnu mliječ, pelud, Pergu, propolis, pčelinji vosak, sapun…Dok vam pričaju svoju obiteljsku priču umirovljena učiteljica Marica i njezin sin i snaha, Miroslav i Nives, ne možete ostati ravnodušni pred njihovim predanim radom i uspjehom, ali ni pred životom pčela i njihovim plodovima rada. Na ovom OPG-u možete isprobati i čuvenu apiterapiju.
   
10. Destilerija Brigljević- od đina do destilata koji se proizvode u malim serijama 
Destilerija Brigljević (vlasnik Miljenko Brigljević), jedna od najstarijih craft destilerija u Hrvatskoj, započela je s radom 2002. godine sa željom da se vrijedna gastronomska baština otrgne zaboravu i vrati u  čaše. Od 2008. godine destilerija djeluje u novouređenom prostoru u kojem se spremaju likere na tradicionalan način od pažljivo biranih plodova čiste prirode i bez ikakvih umjetnih dodataka. Osim voćnih destilata, iz njihove je destilerije proizašao i „leteći mačak“ (Flying Cat Gin) – prvi hrvatski craft gin. U destileriji se održavaju i razne radionice gina i drugih destilata (posebno je popularna radionica ”Kaj bi Hrvati pili kad bi Škoti bili”)  na kojima se može naučiti sve o njegovoj povijesti i proizvodnji, začinima i te kreirati vlastite gin&tonic kombinacije uz vodstvo Master distillera vlasnika Miljenka i njegove kćeri Gabrijele.

Foto: Nikola Zoko  

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime