Ova zagrebačka škola postala je ugodnija i energetski učinkovitija

1248


Danas, 25. ožujka 2022. godine održala se završna konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Osnovne škole Vukomerec na kojoj su sudjelovali ravnatelj škole Zdravko Dominik, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Melita Borić i voditeljica projekta Nataša Kelava.

Osnovna škola Vukomerec stara je 45 godina, a pohađa ju 650 učenika raspoređenih u 29 razrednih odjela. Provedbom energetske obnove, poboljšale su se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom stolarije i bravarije sa energetski učinkovitom. Zamijenjen je energent lož ulje sa prirodnim plinom te se modernizirao sustav grijanja, hlađenja i ventilacije.  „Naša škola je već dugi niz godina u međunarodnom projektu „Eko škola“ sa ciljem da naše učenike educiramo o zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti, pravilnoj prehrani i zdravom načinu života. Ovaj projekt nam je zoran primjer kako mogu učiti o energetskoj učinkovitosti i uštedi energije. Sve koristi koje smo dobili od energetske obnove osigurat će nam da nam boravak i kvaliteta rada budu na višoj razini nego do sada“, rekao je ravnatelj Dominik.

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Vukomerec se provodi od travnja 2019, a radovi na energetskoj obnovi započeti su u travnju 2020. te završeni u ožujku 2022.. Vrijednost projekta je 9.021.482,13 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.462.237,38 kn. „Grad Zagreb kontinuirano provodi energetske obnove od 2015. godine na zgradama javne namjene za koje je izvršena analiza energetske potrošnje te sagledano fizičko stanje zgrade sa svim ostalim parametrima potrebnim za provedbu projekata energetske obnove. Cilj je obnovom na svakoj zgradi smanjiti potrošnju energije i emisiju CO2 za više od 50%. U Program je uključeno 135 zgrada, od kojih je do sada obnovljeno 75 zgrada. Provedbom cjelovite energetske obnove dobivamo zadovoljnije korisnike zgrade, smanjujemo troškove za energente i troškove održavanja te produžujemo vijek trajanja zgrade“, naglasila je pomoćnica pročelnice Borić.


Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Vukomerec proveo se je prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Izolacijom zidova i krovova zgrade, zamjenom i postavom nove aluminijske bravarije sa trostrukim IZO staklima, zamjenom grijanja i uvođenjem rekuperacije  dobili smo smanjivanje godišnjih potreba za toplinskom energijom za više od 72%, a emisije CO2 su smanjenje za više od 86% godišnje“, rekla je voditeljica projekta Kelava. Po svojim karakteristikama zgrada je sada u energetskom razredu B te će osigurati dugoročne kvalitetne uvjete boravka i rada djelatnicima i učenicima, te posjetiteljima.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.