Znate li kako zdravlje crijeva utječe na zdravlje organizma?

765


Hipokrat, otac medicine, govorio je da sve bolesti počinju u crijevima. Čak su i u tisućama godinama starim spisima narodne medicine crijeva opisana kao središte zdravlja. Dobre bakterije su baza zdravih crijeva. I moderna znanost to potvrđuje, ali, nažalost, danas je unos “korisnih bakterija” čak milijun puta manji u odnosu na kameno doba, dok vrlo često i one unesene dobre bakterije uništimo uslijed upotrebe raznih lijekova, posebno antibiotika. Dr.sc. Nina Bašić Marković, kao liječnica obiteljske medicine s 27-godišnjim iskustvom, donosi nam zanimljive informacije o povezanosti naših crijeva i upotrebe antibiotika s utjecajem na naše zdravlje.

Kako zdravlje crijeva utječe na zdravlje organizma

Svaki dio našeg tijela naseljen je mikroorganizmima, koje zajedničkim imenom nazivamo mikrobiom. Svatko od nas ima jedinstveni mikrobiom, baš poput otiska prsta. Upravo je ravnoteža crijevnog mikrobioma presudna za naše zdravlje.


Neravnotežu crijevne mikroflore nazivamo disbioza, odnosno prevladavanje štetnih mikroorganizama nad dobrima, do čega dolazi uslijed različitih čimbenika, što ima važan utjecaj na naše sveopće zdravlje. Zdravlje crijeva utječe na cjelokupni imunosni sustav, metaboličke procese, mentalno zdravlje te na mnoge bolesti poput astme, psorijaze, šećerne bolesti, debljine i drugih.

Utjecaj primjene antibiotika na zdravlje crijeva

Jedan od važnijih čimbenika koji stvaraju disbiozu je upotreba lijekova, posebice antibiotika. Česta nuspojava njihova uzimanja je proljev. Proljev povezan uz primjenu antibiotika (eng. antibiotic-associated diarrhea – AAD) pojavljuje se u čak do 40% pacijenata, a može nastati na početku primjene antibiotika, ali ponekad i tjednima nakon završetka antibiotske terapije. Bilo koji antibiotik može uzrokovati ove smetnje, a posebno oni širokog spektra djelovanja. Simptomi mogu biti od blagih do teže kliničke slike dijareje uzrokovane infekcijom s bakterijom Clostridium difficile, čija se patogenost ispoljava tek nakon primjene antibiotika. Učestalost infekcije s Clostridium difficile posljednjih godina je u porastu, čemu doprinosi i primjena lijekova poput diuretika, antihistaminika ili inhibitora protonske pumpe.

U posljednjem desetljeću pratimo trend smanjenja uporabe antibiotika, premda je Hrvatska u prosjeku u sredini po potrošnji u Europi. Smatram da nisu samo liječnici racionalniji u propisivanju antibiotika, već su i sami pacijenti postali svjesniji opravdanosti korištenja ovih lijekova te da svaka infekcija ne zahtijeva primjenu antibiotika.

Kako si pomoći kod nužne primjene antibiotika

Nekad smo uz antibiotike uzimali jogurt jer smo već tada znali da trebamo nadomjestiti naše dobre bakterije uništene antibiotikom. Međutim, danas znamo da su bakterije najaktivnije prva 24 sata, što se kod jogurta događa još u mljekarama. Dok dođu na police dućana, upitno je koliko dobrih bakterija sadrže. Napretkom znanosti i sve većih spoznaja o važnosti crijeva te dobrih bakterija – danas uzimamo i preporučujemo probiotike. Dr. Michael McCann rekao je da su probiotici za 21. stoljeće isto što i antibiotici za 20., želeći naglasiti njihovu važnost.

Važno je napomenuti da čak i nakon oporavka od proljeva uzrokovanog primjenom antibiotika, mogu postojati dugotrajne posljedice koje utječu na ravnotežu crijevne mikrobiote, a osoba je podložnija infekcijama i drugim bolestima. Istraživanja su potvrdila da primjena probiotika s 10 bakterijskih sojeva za vrijeme uzimanja antibiotika amoksicilina značajno smanjuje mogućnost nastanka ove vrste proljeva, te da je došlo do poboljšanja crijevne mikrobiote. Isto tako i da je primjena probiotika s više sojeva trajno uspješna kod infekcija s Clostridium difficile teda vrlo često dovodi do potpunog oporavka pacijenta.

Koji probiotik primijeniti kod primjene antibiotika?

U svakodnevnom radu liječnik se sve više susreće s potrebom propisivanja probiotika te je neophodno dodatno znanje što se tiče poznavanja bakterijskih sojeva, doza i duljine primjene.

Kriteriji odabira najboljeg probiotika kod uzimanja antibiotika:

1. Najbitniji kriterij: probiotik čija je djelotvornost kod primjene antibiotika dokazana kliničkim studijama.

2. Vrlo je važno da probiotički pripravak sadrži humane bakterijske sojeve – one koji su i inače dio ljudskog probavnog sustava, naspram animalnih koji to nisu.

3. Važno je da pripravak, uz probiotik (tj. dobre bakterije), sadrži i prebiotik (hranu za dobre bakterije) i tada više ne govorimo samo o probiotiku, već stepenici više – sinbiotiku.

4.Pripaziti da pripravak sadrži najmanje 5 milijardi bakterija po dozi. Važno je napomenuti da je poželjno nastaviti primjenu probiotika i nakon završetka antibiotske terapije u trajanju od 14 dana.

5.Valja dati prednost probiotičkim pripavcima koji su u obliku praha, a ne kapsula jer se dobre bakterije prije prolaska kroz probavni sustav, bogat agresivnim sokovima, moraju aktivirati u tekućini kako bi se “razbudile” i osnažile za borbu sa želučanom kiselinom. Prah je potrebno umiješati u tekućinu, pričekati nekoliko minuta i dobre bakterije jednostavno popiti.

OMNi-BiOTiC® 10 AAD

OMNi-BiOTiC® 10 AAD je dodatak prehrani koji sadrži 10 posebno odabranih, znanstveno potvrđenih bakterijskih sojeva ljudskog podrijetla koji nastanjuju čitava crijeva, uz popratnu hranjivu matricu – omiljenu hranu za dobre bakterije, što ga čini sinbiotikom. Sadrži 5 milijardi dobrih bakterija u 1 dozi, i to onih humanih, a slijedi i sve druge kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije. Idealan je saveznik u obnovi Vaše crijevne flore pri uzimanju antibiotika, čija je učinkovitost dokazana kliničkim studijama.

OMNi-BiOTiC® 10 AAD se može pronaći u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Više o proizvodu: https://www.omni-biotic.com/hr/proizvodi/omni-biotic-10-aad/

Fotografija liječnice: Ivor Mažar

Fotografije proizvoda: Bojan Zibar

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.