Najskuplji radnik je ozlijeđeni radnik

292

U građevinarstvu, jednoj od rizičnijih djelatnosti, gotovo svakodnevno dolazi do ozljeda na radu

Tema aktualne epizode Koordinacije je zaštita na radu. Gotovo svakodnevno dolazi od velikog broja ozljeda na radu, a često ozljede završe i sa smrtnim posljedicama.

Ozljede najčešće nastaju kao posljedica nepridržavanja osnovnih pravila zaštite na radu. S obzirom da je građevinarstvo jedna od rizičnijih djelatnosti kada je riječ o ozljedama na radu, prevencija je prvi korak zaštite na radu. Ona uključuje edukaciju o osnovnim pravilima sigurnosti, o odgovarajućem nošenju zaštitne odjeće poput zaštitnih cipela, radne odjeće, reflektirajućeg prsluka, kacige, korištenju zaštitne opreme, ali i svjesnost poslodavaca i investitora koji će uložiti u sigurnost i zaštitu radnika na gradilištima.

Jedan od najopasnijih poslova u građevinarstvu je postavljanje ili skidanje skele, a rad na visini zahtijeva i posebna pravila zaštite i sigurnosti za radnike. Na zagrebačkom gradilištu na kojem je snimana epizoda Koordinacije ističe se primjer dobre prakse – radnik može ispuniti obrazac na oglasnoj ploči i prijaviti svaku potencijalno opasnu situaciju. „Anonimne obrasce obrađuju stručnjaci za zaštitu na radu kako bi uklonili svaku situaciju u kojoj može doći do ozljede“, ističe voditelj zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti Dalibor Jambrešić iz tvrtke Kamgrad. Tvrtka Kamgrad trenutačno diljem Hrvatske ima dvadesetak gradilišta pa je ulaganje u edukaciju i zaštitu na radu imperativ.

Prema dostupnoj analizi ozljeda na radu iz 2021. koje su prijavljene Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, ozljede se događaju na mjestu rada ili na putu do mjesta rada. Kada je riječ o broju prijavljenih ozljeda na mjestu rada prema radnom okolišu gdje se dogodila ozljeda, u građevinarstvu je došlo do 1088 ozljeda, pri čemu najveći broj otpada na izgradnju objekta na gradilištu (N=810), slijede rušenje, renoviranje i održavanje objekata (N=183), radovi u kamenolomima i rudnicima (N=40). Najmanji broj prijavljenih ozljeda na radu je na gradilištu koje je pod zemljom, na ili iznad vode te na podvodnim lokacijama (N=1). Kada je riječ o broju prijavljenih ozljeda na mjestu rada prema radnom procesu pri kojem se dogodila ozljeda, najveći broj odlazi na novogradnju – visokogradnju (N=364) te na sve tipove konstrukcija poput renoviranja, proširivanja, održavanja zgrada (N=142).

Da se navedeni tipovi ozljeda preveniraju, zalaže se i Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH). Uz zastupanje boljih plaća i radnih uvjeta te osobnu zaštitu radnika, jedan od glavnih zadataka je i pružiti pomoć u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu.

„Iskustvo je da veće tvrtke ulažu više novca u zaštitu na radu. Prevencija je prvi korak zaštite na radu. Nedostaje nam da investitori prepoznaju važnost ulaganja jer često prebace odgovornost na izvođače“, ističe Domagoj Ferdebar iz SGH-a.

Tog problema su svjesni i u građevinskoj tvrtki Tehnika. Ova tvrtka zaposlila je stručnjake za zaštitu na radu koji sudjeluju u procesu gradnje, a sva oprema prije početka rada prolazi neovisnu kontrolu. Velik je broj i prekovremenih sati koje radnici odrade na gradilištima. „To se može riješiti reorganizacijom rada, a ako su rokovi za završetak radova blizu, radnici rade u dvije smjene“, ističe Vladimir Perenčević.

U 2018. na gradilištima u Hrvatskoj poginulo je osmero radnika, a u 2020. njih četrnaestero.  Dok u četiri godine u izgradnji Pelješkog mosta nitko nije stradao, za vrijeme izgradnje nogometnih stadiona za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru navodno je poginulo više od 6 000 ljudi. Sve dok ozljede na radu završavaju sa smrtnim posljedicama, potrebno je više govoriti o prevenciji i educirati radnike o njihovoj pravnoj zaštiti i sigurnosti, a poslodavce i investitore podsjetiti na ulaganje u zaštitu na radu.

Koordinacija je prva emisija o građevinarstvu koja obrađuje aktualne teme i donosi razgovore s vodećim hrvatskim stručnjacima, znanstvenicima i inženjerima. Premijerno se emisija prikazuje na YouTube kanalu, a sadržaj je dostupan na https://koordinacija.hr/ te na društvenim mrežama FacebookuInstagramu i LinkedInu.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.