Mario je osvojio Dugo Selo! Njegova guska s mlincima je bila za prste polizati

848


Dugoselska gastro manifestacija „Stara jela z Dugog Sela“ promiče tradicionalna jela posavsko-prigorskog područja i čuva kulturu kraja.

Jučer, 16. rujna 2023. godine otvoreno je ovogodišnje izdanje manifestacije u organizaciji Turističke zajednice Grada Dugog Sela. „Stara jela Prigorja i Posavine su možda bila stara prije 30-40 godina, a sada već odavno nisu jer su ljudi došli sa svih strana. Imamo goste iz Vareša, Baranje, Turske, ali i velikog dijela Hrvatske. Dobrodošli nam svi u grad obitelji i ljudi. Uz manifestacije, kroz sjećanja na obitelji nekada, gradit ćemo obitelji“, rekao je gradonačelnik Nenad Panian.

Veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Yavuz Selim Kiran zahvalio je na gostoprimstvu i mogućnosti predstavljanja turskih okusa. „Danas možete probati turske slastice kao simbol naše zemlje. Nadam se da ćemo vam prenijeti dašak naše tradicije i kuhinje na ovom događaju.  Ovo je prilika za jačanje naše suradnje i planiranje daljnjih aktivnosti u budućnosti.“


Manifestacija je po opsegu veća od prošlogodišnje i po broju izlagača i po broju posjetitelja. „Okupili smo puno ljudi sa divnom hranom na jednom mjestu. Ove godine zadržali smo karakter bez jednokratne plastike, koji ćemo i nastaviti. Sva hrana konzumira se iz bakinog emajliranog tanjurića. Potičući održivi turizam dodali smo i zero waste predznak kako bi osvijestili ljude kako se može ekonomičnije hraniti. Jer naše bake su ustvari zero waste pripremale hranu, bez otpada, sve se koristilo“, naglasila je direktorica Turističke zajednice Karmela Vukov Colić.

Održane su brojne radionice koje će se nastaviti i danas pa će svi posjetitelji moći saznati kako pripremiti obrok bez otpada, naučiti napraviti sir na način naših baka, , razvlačiti savijače s domaćim tijestom, peći kuruzu na otvorenoj vatri…

Brojni ugostitelji, pojedinci i gosti kuhali su i spremali sjajna domaća jela. Već tradicionalno gostuju majstori peke iz Vareša (BiH) koji spremaju najveću peku od 20 kg mesa, Baranjci koji kuhaju u vrčevima na vatri, te TZ Biograda na moru koja nam donosi dašak Dalmacije i gljivari iz Svetog Ivana Zeline koji su pripremili gljivarski gulaš.  

Najljepše uređen štand je onaj KUD-a Preporod.

Na natjecanje u najukusnijoj martinskoj gusci s mlincima „Guska za primjer“ prijavilo se petoro natjecatelja, među kojima i sam gradonačelnik koji svake godine sprema gusku po svom jedinstvenom receptu. Žiri u sastavu Mirna Medaković Stepinac, Domagoj Jakopović Ribafish i Radmilo Bumber imali su težak posao odabrati najbolju. Titula je pripala Mariju Mlinareku, drugo mjesto osvojio je KUD OSS Lupoglav, a treće gradonačelnik Nenad Panian.

„Stara jela z Dugog Sela“ traju i danas. Dođite na KOTLOWINA SHOW – najzabavnije natjecanje u kuhanju kotlovine u kojem prednost imaju svi koji o kotlovini ne znaju baš ništa. Voditelji ovog iznimno zabavnog programa su Mario Petreković, Ribafish i Ivanka Boljkovac.

Na Starim jelima dobro će se provesti i veliki i mali – organizirane su radionice za djecu (Od slame do strašila, Začini dugoselskog kraja, Od kuhače do igračke, Vuneni prijatelji – izrada igračaka od vune, Duuugo selo – izrada kućica od kartona itd.), radionice za odrasle (Keramika, Dekoriranje stola prirodnim materijalima, Permakultura…), a brojne su i gastro radionice (Frižider, Iskoristi sve, Gole torte, Sir po starinjski, Savini me, ispeci me, Kuhamo u ćupovima…)

U glazbenom dijelu programa sudjeluju Tamburaški sastav Ravnica, Bosutski bećari, Minea, Ella i I. Bee.

Posjetite i izložbu Dugoselski spomenar koja je dio projekta očuvanja nematerijalne baštine Dugog Sela, a provodi se u partnerstvu TZG Dugog Sela, KUD-a Preporod i Grada Dugog Sela, uz potporu Hrvatske turističke zajednice s ciljem  očuvanja starih znanja i vještina, te omogućavanja da turisti postanu, barem nakratko, dijelom bogate baštine dugoselskog kraja.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.