Lijepa priča iz Kostajnice: ”Sve što Lovro i ja radimo, nadam se da će biti naša ostavština”

1854


U sedmoj epizodi hit projekta ‘Startaj Hrvatska’ gledatelji će imati priliku vidjeti posebnu priču o malim poduzetnicima s velikim srcem koji ne samo da proizvode svoj proizvod, već i baštine tradiciju koja je gotovo izumrla. Sve to u srcu Hrvatske Kostajnice, uz predivnu rijeku Unu. Svjetlana i Lovro Lenac su ljudi čiji život i poslovanje svjedoče o predanosti, izazovima i nadi kroz proizvod od buće koji sada nude tržištu – Kostajničke pletenice.

“Sve što Lovro i ja radimo, nadam se da će biti naša ostavština”, rekla je Svjetlana Lenac, koja zajedno sa suprugom Lovrom plasira jedinstveni proizvod na tržište – biorezance od sušene buče, koji su ne samo posebni u Hrvatskoj, već i u svijetu. Njihova životna priča bila je isprepletena s izazovima, uključujući Lovrinu nesreću koja je ozbiljno ugrozila njegov život, ali su odlučili krenuti naprijed i ostvariti svoje snove. ”Nisam znala hoće li preživjeti. Proveo je u bolnici jako dugo vremena, imao je jako puno operacija. Ne želim razmišljati o prošlosti i o svemu što smo prošli, nego želim ići dalje”, ispričala je Svjetlana. Lovro je poslije oporavka započeo posao proizvodnje rezanaca od sušene buče, s inspiracijom koju je dobio od svoje majke koja ih je radila u skladu s tradicijom kostajničkog kraja.

Rezanci su pravljeni s velikom pažnjom i ljubavlju prema samoj namirnici te ne sadrže nikakve dodatke ili aditive, čime se osigurava uživanje u bogatom okusu same buče. Osim toga, posebni su i po tome što se mogu koristiti kao zamjena za tjesteninu, jer im je okus neutralan, a tekstura „al dente“. Kao dodatak svim vrstama salata i umaka s kojima se buča odlično kombinira, oduševit će tradicionaliste, ali i sve koji vole eksperimentirati s novim okusima. Bez glutena, pogodni su za vegane i sve koji su pobornici zdrave prehrane. Kako su došli na ideju da ih proizvode te kroz što su sve Svjetlana i Lovro prošli kako bi unaprijedili proizvodnju, ne propustite pogledati u novoj epizodi emisije ‘Startaj Hrvatska’ u nedjelju od 16 sati na Novoj TV.


FOTO: Nova TV

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.