Kastav pokazao tko što voli: Hrvati se vole maskirati u žene, a Hrvatice u mačke

2047

Vrijeme je karnevala, pusta, fašnika i maškara koje su na poseban način osvojile brojne gradove u kojima stanovnici žive za četiri tjedna kad je u gradovima u kojima žive dopušteno sve. Maškare uzimaju ključeve grada i uvode svoja pravila ponašanja i života u gradu!  Jedan od takvih gradova svakako je Kastav kojima je gradonačelnik Matej Mostarac uz osmijeh predao ključeve grada dopustivši organizatoru ‘maškara na Kastvu’ Olegu Medici da s maškarama vodi grad po svom. A on je svoj posao ozbiljno shvatio pa puna četiri tjedna, točnije svake subote, u Maškaranom centru Kastav organizira nešto što se zove  ‘Pusni tanci’. Riječ je o specifičnoj zabavi pod maskama za koju su zadužena provjereno dobra glazbena imena koja se redovito izmjenjuju na pozornici zabavljajući ekipu do dugo u noć. Prošlog vikenda, tako su brojnu publiku koja je u Kastav stigla iz cijele Istre, s Kvarnera, ali i iz Zagreba, Karlovca, susjedne Slovenije, zabavljali Alen Vitasović, Šajeta i predgrupa…, a za dva iduća ‘Pusna tanca’ najavljeni su i Gustafi. 

Ono što oduševljava na maškarama ovog tipa je kreativnost brojnih zaljubljenika u maškare, koji tjednima smišljaju i izrađuju kostime. Znate li u što se najčešće maskiraju Hrvati? 

U obilasku plesnog podija na kojem su se okupili ljubitelji Maškara u Kastvu okružit će vas više tisuća maskiranih muškaraca i žena, mlađe i starije publike koji su maskom ušli i u vlastite uloge. Na samom otvorenju karnevala tako su dominirale skupine koje poput ‘Pogreb kune’ koji su osvojili srca publike kreativnim rješenjima kojima su ispratili našu bivšu valutu na posljednji počinak. 

Žene se najčešće maskiraju u super junakinje, iako se mogu vidjeti i mačke, antilope, leopardice. Neki kostimi su sašiveni, a neki i kombinacija odjevnih predmeta koji su trenutno u modnom fokusu. Odjevni se predmet pretvara u kostim dodavanjem detalja- u slučaju maskiranja u divlju zvijer – ušiju i repa kojeg upotpunjuje make up. 

Muškarci vole biti žene pa se u mnoštvu maskiranih može vidjeti čitav niz varijanti na temu kako muškarci uskaču u ‘tijela žena’. Od seksi varijanti u koje se trebate dobro zagledati kako biste razabrali stoji li pred vama žena ili muškarac pa sve do parodija na temu kuhanja, spremanja i sličnih ‘ženskih aktivnosti’ 

Tipične uloge poput liječnika, policajaca, vojnika, medicinskih sestara su uvijek dobra opcija za maskiranje posebno radite li neki drugi posao. U Kastvu je bio čitav niz takvih varijanti na temu, a posebno su bile zanimljive skupine vojnika ali i policajke kojima su svi pružali ruke i molili da ih zatvore u svoje ćelije. 

Kreativnost je uvijek na posebnoj cijeni! Posebno kad vidite da su se maškare potrudile da na poseban način daju svoj doprinos ovom ludom dijelu godine. U Kastvu je bilo čitav niz takvih rješenja koja nisu bila neprimijećena! Bračni par muha primjerice pokazao je kako se s malo crne odjeće, napravljenim krilima i očima preko kojih su stavljena sita za šećer  može napraviti odličan kostim, mumija napravljena od nekoliko desetaka metara pamučnog zavoja ili pretučen mladić, vrećica za brašno, lampion svijeća  samo su neki dobri primjeri onoga u što su se ovog vikenda maskirali Hrvati! 

Što kad nemate kostim, a primjerice boravite na vikend u na Kvarneru?!  Dobar primjer je skupina ‘wellness dame’ koje su nakon cijelog dana provedenog u wellnessu hotelske mantile prošetale i po plesnom podiju u Kastvu. Kad ih je vidio organizator Oleg Medica skinuo je majicu i dio odjeće pretvorio u ručnik želeći i sam izgledati kao da je na wellnessu. To je ujedno i jedan od načina kako Kastavci reagiraju kad je vrijeme karnevala u pitanju. Prilagodi se, zabavi se, dobro se nasmij i pleši duboko u noć! 

Foto: Nikola Zoko

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.