Izložba koju vrijedi pogledati: Ovo su lica koja pričaju umjetnikovu priču

622

Eugen Varzić, The End, samostalna izložba u Gradskoj galeriji Labin

24. rujna – 16. listopada 2021.

Kustosica izložbe: Sonja Švec Španjol, mag. hist. art

Izložba The End Eugena Varzića održava se u Gradskoj galeriji Labin u razdoblju od 24. rujna do 16. listopada 2021. godine.

Labinskom izložbom, prikladnog naziva „The End“ označava se kraj izložbenog puta ovog ciklusa radova, a ujedno je to i posljednja izložba Gradske galerije Labin u ovoj izložbenoj sezoni, čime se prirodno zaokružuje jedna cjelina i završava još jedno u nizu stvaralačkih poglavlja umjetnika i Galerije.

Varzić je ostvario brojne inozemne uspješnice i stvorio prepoznatljivost svojih radova karakterističnim stilskim leksikom i izvedbenom kvalitetom. Umjetnik je koji je po diplomiranju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine, izlagao radove na skupnim i samostalnim izložbama diljem europskih umjetničkih centara i šire.

Prema riječima kustosice izložbe Sonje Švec Španjol: važno je istaknuti kako je zabilježeni kadar, tj. selekcija fotografija, tek ishodišna točka iz koje Eugen Varzić stvara djelo. Naime, autor bira lica koja mogu ispričati njegovu priču, ali izbjegavajući pritom doslovno tumačenje. Hrabri pojedinci tako postaju glavni akteri u eksperimentu pri čemu umjetnik modele stavlja u različite uloge, fotografira ih i kroz komunikaciju i gestikulaciju prima njihovu energiju i upoznaje osobnu priču. Vizualna polazišna točka se razvija i postaje kompleksnija tijekom samog procesa izrade djela tako što Eugen Varzić u ispričanu priču utkiva vlastiti sadržaj oblikujući pritom jedinstveni kontekst i misao. U konačnici, autor, kako sâm ističe, slika život. (isječak iz predgovora Sonje Švec Španjol u katalogu izložbe)

Izložbu The End u Gradskoj galeriji Labin moguće je posjetiti od petka, 24. rujna, uz napomenu da otvorenju može prisustvovati maksimalan broj od 50 osoba, vodeći se preporučenim epidemiološkim mjerama.

Radno vrijeme Gradske galerije Labin:

radnim danom 10.00 – 15.00, subotom 10.00 – 13.00, nedjeljom zatvoreno.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Labina, Pučkog otvorenog učilišta Labin te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.