Ovo je prvi grad u Hrvatskoj koji je napravio ovako nešto! BRAVO, BRAVO, BRAVO!

1006


Na inicijativu Grada Ivanić-Grada održan je  sastanak s predstavnicima Zavoda za transfuzijsku medicinu, Hrvatskog Crvenog Križa i Doma zdravlja Zagrebačke županije na kojem je usvojen gradski prijedlog da se svim dobrovoljnim darivateljima krvi u Ivanić-Gradu pri darivanju odmah napravi i pretraga krvne slike.

„Troškove krvnih pretraga financirat će Grad Ivanić-Grad. Time radimo na poticanju građana na dobrovoljno darivanje krvi, ali ujedno i na boljoj zdravstvenoj zaštiti naših sugrađana. Tako postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će na ovaj način pokušati potaknuti građane na dobrovoljno darivanje krvi“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Idejni začetnik ovog hvale vrijednog projekta je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj koji je svojim primjerom ukazao na važnost dobrovoljnog darivanja krvi.  „Već 18 godina sam dobrovoljni darivatelj i želio sam potaknuti sugrađane da u većem broju doniraju krv. Iznio sam gradonačelniku prijedlog da ponudimo svojim sugrađanima da uz darivanje krvi obave temeljitu analizu krvi. Gradonačelnik je to objeručke prihvatio“, kazao je Cuvaj.Ovo je jedna stvarno pozitivna priča, i ono čemu se iskreno nadam, je da će se i ostale jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj priključiti ovoj akciji. Mislim da je ovo dobar način kako bi se ljude motiviralo da daruju krv“ rekao je Cuvaj te dodao: „Zdravlje naših sugrađana nema cijenu. Svaka jedinica lokalne samouprave ima dovoljno sredstava financirati troškove ovakve akcije. Novac ne bi trebao biti upitan za ovakve akcije“. Od same inicijalne ideje, do realizacije je prošlo svega pet dana, te se Cuvaj zahvaljuje Hrvatskom Crvenom Križu,  Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (HZTM) i Domu zdravlja Zagrebačke županije na vrlo brzoj reakciji.


Dr. Milan Petković iz Zavoda za transfuzijsku medicinu je rekao kako u Ivanić-Gradu imaju akcije darivanja krvi svaka tri do četiri mjeseca, te dodao: „Odaziv je, kao i inače, izuzetno dobar. Do 11 sati smo prikupili preko 60 doza krvi“. U suradnji s Crvenim Križem, ovom akcijom, uz one standardne provjere željeza, markera na zarazne bolesti i krvnog tlaka, rade se i šire laboratorijske pretrage. „Današnjom akcijom odraditi će se detaljne laboratorijske pretrage krvne slike. Darivatelji će dobiti uvid stanje eritrocita, diferencijalnu krvnu sliku, dakle sve one stvari koje se inače ne rade“, napomenuo je Petković, te dodao: „Zahvaljujem se svim medijima što prate ovakva događanja i dodatno motiviraju građane na darivanje krvi“.

Iz HZTM-a i Crvenog križa svima savjetuju da vode računa o svom zdravlju i budu u kontaktu sa svojim obiteljskim liječnikom, te redovito obavljaju krvne pretrage kako bi na vrijeme mogli otkriti eventualne bolesti. Stanje zaliha krvi se mijenja iz dana u dan, te se pozivaju svi darivatelji da redovito prate stanice HZTM-a, gdje je grafički prikazano stanje zaliha.

Navedena akcija je krenulo 23. ožujka ove godine u Graberju Ivanićkom.  Krv može darivati svaka osoba dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina (do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine). U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

FOTO: PR

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.